Marskonferensen delar med sig

Under 15-23 mars hölls Marskonferensen 2021 som anordnades av bland annat region Västerbotten och Umeå kommun. En av dagarna deltog Digiteket och höll två workshops kring delakultur där vi specifikt tittade på hur delakulturen kan främjas i bibliotekssverige. I centrum stod frågan hur vi kan få mer lokalt producerad fortbildning att bli tillgänglig nationellt för att på så sätt mångfaldiga tillgången på god fortbildning för alla. Ett hundratal deltagare från hela Sverige deltog med sitt engagemang och sin klokskap.

Marskonferensens logotyp

Sammanfattning

Under workshopen delade Digiteket erfarenheterna från slutkonferensen för Digitalt först – med användarna i fokus som hölls i december 2020. Vi tittade på de många goda förutsättningarna som finns för ett ökat delande bland bibliotekspersonal i Sverige men också några av de hinder som behöver överkommas. Tillsammans funderade vi på vad vi kunde göra för att främja delakulturen både som grupp och som individer.

Padlet

Ett mycket konkret moment i workshopen var den padlet (en sorts enkel digital anslagstavla) som deltagarna tillsammans skapade innehållande deras bästa tips för digitala hjälpmedel: program, appar, webbsidor, poddar och annat. På bara femton minuter samlades där en uppsjö tips som underlättar, effektiviserar och piggar upp arbetslivet. För oss på Digiteket var det en guldgruva av tips som vi säkert i många fall kommer att fördjupa oss i och majoriteten av deltagarna hittade nya tips och trix. För er som inte kunde delta på någon av dessa två workshops länkar vi de två tipstavlorna här. Det är bara att gå in och låta er inspireras.

Padlet från marskonferensens förmiddagsworkshop.

Padlet från marskonferensens eftermiddagsworkshop.

Er padlet

En vanlig artikel på Digiteket kan nå tio gånger så många som de som kunde besöka våra workshops under marskonferensen. Det är lätt att tänka sig hur många goda förslag som skulle kunna komma från er som läsare. Därför har vi öppnat upp en tredje padlet som ni själva kan gå in och bidra med era bästa tips i. Padleten är organiserad i ett antal förutbestämda kategorier som ni kan placera era tips under och är det något som inte passar i någon specifik kategori så är det bara att placera det under ”Övrigt”.  Tipsa om er bästa digitala resurs genom att trycka ”+”, beskriv kort resursens fördelar och länka gärna direkt med länkverktyget. Vi på Digiteket kommer kontinuerligt  att läsa och låta oss inspireras.

En översikt över en padlet med olika tips. Längst ner ett exempel på hur du själv kan lägga till ett tips, med rubriken "Ditt exempel här..."

Er padlet

Marskonferensen – delakultur

Avslutningsvis skapades en grupp på Digiteket för de som vill tipsa vidare och/eller prata om hur vi bäst kan främja delakultur genom att underlätta processen att göra det lokala kunnandet tillgängligt för hela landet. Gruppen heter Marskonferensen – delakultur och ni är alla mycket välkomna dit.

Vi vill avslutningsvis tacka alla som deltog på marskonferensen. Både de som organiserade bakom kulisserna och de som deltog i workshoppandet. Vi hoppas att vi träffas snart igen!