Lyssna på Algoritmen!

Sent ska syndaren vakna, sägs det ju. Här på Digiteket jobbar vi hela dagarna med att utbilda och tipsa om allt som rör digitalisering. I denna roll har vi hittills inte nämnt Utbildningsradions program Algoritmen, vilket endast kan bero på att att vi har haft för mycket att göra.  Algoritmen är nämligen en alldeles utmärkt podd för att få en enkel översikt kring många skilda frågor som rör det digitala.

UR-logga

Podden Algoritmen  sände sin första säsong 2019 och har till dags dato producerat 56 halvtimmeslånga avsnitt. Podden är lättsam men pedagogisk och hoppar utan möda mellan tekniktunga ämnen som internets struktur och hur blockkedjor fungerar, via socialt brännande frågor som identitetskapningar online och cat fishing (för förklaring av detta begrepp se wikipedias inlägg) till mer lättsamma ämnen som TikTok och poesi skrivet av artificiella intelligenser. För den som på ett snabbt och lätt sätt vill få inblick i det mest som rör att vara uppkopplad är det väl investerad tid. 

Vi tipsar om några enskilda avsnitt som kanske är extra spännande för dig som biblioteksmedarbetare som jobbar med digital fortbildning och kämpar på i coronatider: 

Livestreaming Vad handlade den första livestreamen om, de första användarna som började strömma sitt vardagsliv (en sorts föregångare till The Truman Show)  och hur har liveströmmande utvecklats över tid genom bland annat spelare och esportare som strömmar spel.

Eboksrevolutionen En podd i två delar som tar upp självpubliceringstrenden med fokus på romance-genren samt hur en plagieringsskandal drabbar branschen .

AI-författaren Kan en AI skriva så bra texter att människor inte längre kan skilja det från något skriven av människor. Vad händer potentiellt i samhället om den fakta som finns där kan dränkas i hav av texter skrivna av maskiner som på ytan ser vettiga ut men vars innehåll är meningslöst? 

Algoritmen har något för de flesta smaker och är väl värd ett besök!