Läsfrämjande på digitala kanaler med Värmdö bibliotek

För ett par veckor sedan lanserade Digitalt först med användaren i fokus hashtaggen #digitalabiblioteket och vi uppmanade bibliotek att märka relevanta inlägg med denna. Ända sedan dess har Karin Cellton och hennes kollegor på Värmdö bibliotek varit flitiga med att använda hashtaggen, ofta i samband med filmade boktips. Vi blev nyfikna på hur Värmdö bibliotek arbetar med läsfrämjande i digitala kanaler.

Hej Karin Cellton, Värmdö bibliotek! Du är en flitig boktipsare på sociala medier. Är det något du börjat med i samband med corona-krisen, eller är det en del av ett mer långsiktigt arbete?

Jag har alltid jobbat ganska mycket digitalt. Tidigare när jag var barnbibliotekarie i en annat kommun hade jag en blogg med boktips och jag kommunicerade mycket med barnen på Facebook. Eftersom jag instagrammar mycket om böcker privat blev det naturligt att det spillde över här. Jag lägger ut en boktipsfilm varje vecka och postar lite olika roliga saker hela tiden för att få ett bra flöde. Jag tror på att möta låntagarna där de är, inte bara på biblioteket.

Nu under corona-krisen ville vi ge våra låntagare service även om de inte kan komma in på biblioteket. Det är också ett ett sätt att fortfarande hålla kontakten med dem. Alla i personalen är med och vi ansvarar för varsin dag. Alla känner sig inte bekväma framför kameran men de har varit jättemodiga och jätteduktiga. Jag är så stolt över dem. Annars är det ju mest jag som syns så det är kul med variation. Jag hoppas att vi kan fortsätta även när allt blir som vanligt igen. Jag kommer i alla fall fortsätta som vanligt.

Alla mina bokcirklar ställdes in resten av våren och jag ville inte tappa dem så jag har precis startat två olika bokcirklar på nätet, en på Facebook och en på Instagram under hashtaggen #värmdöläser.

Nu under corona lägger vi ut babystunder på både Instagram och Facebook.

Värmdöbibblans Instagramflöde.

Berätta mer om hur du och dina kollegor arbetar läsfrämjande i digitala kanaler!

Jag jobbar som läsinspiratör och mitt uppdrag är att läsfrämja överallt, på olika sätt. Jag har bland annat en podd: #värmdöbibblopodden sedan några år tillbaka. Jag släpper ett par avsnitt varje termin. Nästa kommer handla om hästböcker och publiceras nu i april.

Jag och en kollega brukar försöka hänga på #bookfacefriday så ofta vi kan. Det är vansinnigt roligt!

För något år sen startade jag ett särskilt instagram för ungdomsavdelningen, @ungarunda. Nu styr vår ungdomsbibliotekarie det. Fast det händer att jag gästspelar.

Under våren hade vi en animationsverkstad för barn. Några ur personalen har gått en kurs i filmskapande som Regionbiblioteket anordnade. Vi har stora planer på att förena deras nya kunskaper med mina som läsfrämjare. Det kommer!

Vilken teknik och vilka plattformar använder ni?

Vi använder oss av våra mobiltelefoner bara. Vi har en iPad också men jag håller mig till min telefon. Jag spelar in varenda poddavsnitt med enbart min mobiltelefon faktiskt. Sen klipper jag hemma med hjälp av programmet Audacity som min man har.  De allra första avsnitten spelade jag dock in i en riktig studio men det blev för dyrt.

Vi finns på Instagram, Facebook och vår hemsida samt Snapchat, men det sistnämnda kommer vi aldrig ihåg att använda.

Vi har flera digitala tjänster, till exempel Biblio där vi har utökat lån nu under corona-krisen. Vi har Cineasterna och Viddla också.

Vilken slags respons får ni från allmänheten?

Eftersom jag syns mycket både på Instagram och på Biblioteket är det faktiskt många som känner igen mig och kommer fram och tackar för bra boktips och berättar hur mycket de uppskattar det. Jag blir alltid strålande lycklig!

Har du några tips till andra bibliotek som vill växla upp sitt läsfrämjande arbete nu i corona-tider?

Mitt bästa tips är att bara köra! Våga testa. Kolla hur andra bibliotek har gjort och härma eller gör en egen version. Följ roliga bookstagrammars för inspiration. Det finns så himla mycket man kan göra. Och det enda du behöver är en mobiltelefon!

Kolla in Varmdobibblan på Instagram!