Gå direkt till innehållet

Ladda ner ukrainska barnböcker!

I krig är det barn som lider mest och böcker kan lugna och minska oro och ångest. Ett antal ukrainska förlag har tillgängliggjort delar av sin produktion för fri nedladdning som stöd för barn. Dessa resurser är även något som vi som bibliotekarier kan ha nytta av.

Parallellt med krigets destruktivitet och lidande pågår en mängd insatser för att stötta, lindra och informera i konfliktens spår. Digiteket har tidigare rapporterat om insatserna för att rädda delar av det Ukrainska digitala kulturarvet. En annan lovvärd insats handlar om att samla, länka och digitalt tillgängliggöra ukrainsk litteratur Syftet är att göra barn- och ungdomslitteratur på ukrainska tillgänglig för barn i krig och på flykt. Ett fint initiativ som också kan vara bra för bibliotekspersonal att känna till. Delvis för att bilda sig själv om ukrainsk barnboksproduktion, delvis som tips för skyltningar eller rekommendationer för sina bibliotek, men också som resurs om det skulle komma ukrainska flyktingar till Sverige.

Flera aktörer har lagt upp barnböcker på ukrainska som kan laddas ner i sin helhet på nätet. Huruvida dessa går att använda i svensk biblioteksverksamhet eller för personligt bruk är oklart, men de är i vilket fall en utmärkt källa till kunskap om ukrainsk barnlitteratur. 

Hur orienterar man sig på webben om man inte kan språket?

Sidorna nedan är i huvudsak på ukrainska vilket gör dem svårorienterade om man inte kan språket. Webbläsare av idag har dock inbyggda översättningsfunktioner. I Chrome klickar du antingen på översättningsrutan uppe till höger i adressfältet och väljer språk. Du kan också översätta till svenska såklart, men dessa översättningar blir inte riktigt lika bra som om man väljer engelska.

I Chrome kan du också högerklicka på en sida och direkt välja “Översätt till engelska”.

Ukrainska barnböcker tillgängliga för nedladdning på nätet

Norska Det flerspråklige bibliotek tipsar om ett antal resurser som vi presenterar lite närmare nedan.

Föreningen Stowarzyszeniu Osvitoria har gjort 70 barnböcker tillgängliga på nätet efter avtal med ukrainska förlag. Böckerna är fria att ladda ner. och du kan lätt använda din webbläsares översättningsfunktion om du lättare vill kunna orientera dig på sidan. 

Sidan kan också tjäna som en snabb översikt över författare, illustratörer och barnböcker från Ukraina. Böckerna är sorterade efter kategorier som “Bra och rogivande berättelser för barn från 3 år”

På sidan kan vi (automatöversatt) läsa om syftet med tjänsten:

“Medan Ukraina modigt avvärjer attacker från den ryska armén, lider barn mest. Om du befinner dig i skyddsrum, bombskydd eller evakueringar råder psykologer barn att läsa böcker. Böcker lugnar, dämpar, minskar ångest. Förlagen har gjort barnböcker för alla åldrar tillgängliga. Vi har samlat dem åt dig.” 

E-böckerna på Osvitoria

Ranok publishing house har lagt upp över 30 böcker som går att ladda ner från Google Drive via Barabookas webbplats. En del av dessa finns också hos Osvitorio. Böckerna är sorterade utifrån ålderskategorier. Orientera dig på sidan genom att översätta den till något språk du behärskar. 

På sidan finns också två läsfrämjande guider till ukrainsk barnbokslitteratur vilka kan tjäna som en översikt till fältet. Guiderna innehåller 

  • Beskrivningar av över 50 böcker av nutida ukrainska författare
  • Diskussionsfrågor utifrån böckernas innehåll
  • Förslag till gemensamma lekar
  • Kommentarer från psykolog

 Living Writers Guide. Parents Böcker för barn 6-10 år (pdf)

 Living Writers Guide. Parents Böcker för barn 10-14 år (pdf)

Förlaget Starkev/Old Lion erbjuder också e-böcker för nedladdning och du kan hitta nästan 30 stycken för olika åldrar tillgängliga på deras sida. Använd översättningsfunktionen i din webbläsare för att orientera dig. För att ladda ner böckerna behöver du registrera dig.

  1. Registrera dig på sidan 
  2. Lägg till de böcker du önskar ladda ner till kundkorgen genom att välja “Buy e-book”. Böckerna listade på sidan är gratis.
  3. När du slutfört din order så kommer böckerna vara tillgängliga för nedladdning i ett flertal olika format.

Den bulgariska litteraturbloggen Fox Book Cafe har läst in ett antal ukrainska barnböcker som ljudböcker med tillstånd av förlaget Black Sheep.

Det polska förlaget Dwie Siostry (Två systrar) har samlat färgläggningsbilder och aktivitetsböcker på ukrainska för nedladdning.

KNIGO GO innehåller ett antal barnböcker tillgängliga för nedladdning i ett antal olika format.

Det flerspråklige biblioteks samlingssida om ukrainsk litteratur som dessa tips är hämtade från är bra att hålla koll på framöver. Också deras katalog med litteratur på ukrainska är en bra resurs att ha koll på.

Digiteket kommer fortlöpande uppdatera artikeln om det tillkommer nya lämpliga resurser.

Parallellt med detta tipsar vi också om Ukrainsk litteratur för vuxna som kan öka insikten kring landet och den pågående konflikten, i artikeln Att förstå kriget genom ny ukrainsk litteratur och vi lyfter också böcker för barn och unga som belyser krig och konflikt i artikeln Den stora artikeln med böcker om krig, konflikt, flyktingskap och svårigheter, för att skapa ingångar för diskussioner mellan barn och vuxna om det som pågår i Ukraina.

Har du tips till oss i ämnet? Hör av dig!

Kommentarer

Hjälpte detta dig?

Digiteket-redaktionen vill gärna veta mer om hur du har använt artikeln.


Fält markerade med * är obligatoriska. Redaktionen granskar kommentarer innan de publiceras. Din e-post kommer inte publiceras.