Gå direkt till innehållet

Kunskap att bära med sig

Att låta bokpåsen bli mer än bara en läsupplevelse. Att kombinera läsande, skrivande och pysslande för att nå besökarna när besökarna inte alltid kunde nå biblioteken. Detta är tankar som drivit Sollentuna bibliotek att testa nya vägar. De har också lyckats koppla denna utökade läspåse till ett utökat arbete i sina digitala kanaler. Läs och låt er inspireras här!

Bild på utökade bokpåsar, med texten "Kom igång med egen dagbok! Läs en dagbok och fixa en egen!" Vidhängd en folder med texten "Dekorera din egen dagbok!"

Bild: Utökade bokpåsar med dagbokstema. Fotograf: Ofelia Graah-Hagelbäck

Många bibliotek använder sig av bokpåsar, men ni på Sollentuna bibliotek har tagit konceptet ett steg längre. Kan ni berätta om arbetet med utökade bokpåsar – var idén kom ifrån och hur konceptet växte fram?

Det hela började med att vi som alla andra var tvungna att ställa in många av våra evenemang nu i coronatider. Vi tyckte det kändes så dystert. På hemsidan fanns mest info om stängda filialer och allvarsamma teman vilket inte direkt var upplyftande,  även om den informationen så klart behövdes. 

Påsklovet närmade sig och vi satt här med vårt påskpyssel. Vi ville nå barnen och ändå göra något för dem när de inte alltid längre kunde besöka oss. Eftersom de inte längre kunde pyssla här så tyckte vi det var synd att inte kunna behålla den servicen och ge den möjligheten. Det var då vi kom på att vi istället kunde skicka med pysslet istället. Sagt och gjort. Vi paketerade närmare 400 påsar med påskpyssel. Det var lite blandat med saker man kunde vika, flirtkulor till att göra kycklingar med, rebusar och mandalas och lite blandat. Påsarna gick åt som smör i solsken. 

När påsken var över kändes det så tomt och aningen trist igen, så vi beslutade att fortsätta med olika typer av påsar till olika målgrupper.  Den här gången blev vi lite slugare och knöt fast en pysselpåse på en bokkasse. Pyssel och bok tillsammans! Vi delade upp bokpåsarna i lite olika kategorier. Bland annat komponerade vi ett odlingskit med frön och stickor att skriva vad man odlat på, typ som glasspinnar. Påsar med böcker och tillhörande odlingskit gick åt. Vi la även med ett brev med instruktioner för att vika loppor och pappersflygplan och annat kul, samt bilder på hur det kunde komma att se ut. När alla fröer tagit slut körde vi annat pyssel med silkespapper och piprensare att göra fina silkesblommor av. 

När det pysslet tagit slut tog vi oss en ny funderare. Det var dagbokens dag och vi beslutade oss för att köra ett dagbokstema som vi synkade med vux. Vi packade en bok i dagboksform i påsen och la med en läsdagbok för barn samt en penna och en anteckningsbok att starta en minidagbok i. Vi la även med klistermärken att dekorera dagboken med. Tanken var att främja både läsande och skrivande och då är ju dagboksformen verkligen passande.

Vi gillar tanken på att uppmuntra läsande och skrivande. Nästa tema med vux blir därför brevskrivande. Vi packar bokpåsar och frankerar en del kuvert med fina brevpapper och fäster på påsarna (om vi inte hoppar bokpåsarna och bara kör breven, vi får se.) Det är så tråkigt att bara få räkningar, och i dessa coronatider när man inte alltid kan ses kan man ju ta upp det hederliga brevskrivandet tänker vi. Hur glad skulle man inte bli om man fick ett fint brev som någon lagt sig vinn om att skriva!

Det verkar som om projektet vuxit fram lite organiskt, ett steg i taget?

Ja, vi utgick lite från oss själva och jag vet med mig att mina barn gärna ritar eller pysslar med något då jag läser högt för dem, så vi tänkte det kunde vara kul att få med ett litet pysselkit till påsarna med tema högläsning som vi packat. Men det ena ledde till det andra och sedan tänkte vi att det är kul att ha någon form av pyssel med på varje påse. Vi lånar ju även ut pysselböcker så det ingår ju lite där med. Det är enkla men trevliga pyssel. Vi har helt enkelt kollat i våra förråd och sedan googlat på piprensare och annat som vi hittat och funnit inspiration helt enkelt till roliga och enkla grejer att knåpa ihop själv. Vi har egentligen inte köpt in något specifikt för påsarna utan varit påhittiga med det vi har. Efter varje tema har det känts lite tomt i entrén så vi har hittat på nya teman.

Påsarna blir lånade och vi fyller på nya. Det verkar uppskattas. Påsarna hänger alltid i vår entré så att man lätt kan nå dem utan att behöva ta sig så långt in i lokalen. Det faktum att det lilla frökittet eller vad det nu rör sig om hänger synligt och visar vår verksamhet är extra roligt. Jag vet inte hur länge vi kommer att hålla på med det här men så länge det är corona fortsätter vi nog. Vi känner att det måste hända något skoj nu när vi inte har program.

Hur har reaktionerna på era utökade bokpåsar varit än så länge? 

Vi lägger ut bilder och videos på det vi gör och får ibland någon uppmuntrande kommentar. Jag tror att de som kommer till oss tycker vi är påhittiga, och det försöker vi att vara. Vi utvecklas hela tiden och kommer på nya idéer. Vi vill finnas till för våra kommuninvånare och gör vad vi kan för att tänka nytt för att nå ut. Det är hela tiden ambitionen. Vi har även filmat en del pyssel och lagt ut, och vi ska bli bättre på att knyta ihop teman med de sociala kanalerna.

Märker ni av engagemanget ni skapar analogt också på era sociala medier och i er Youtubekanal?

Vi har märkt av ett större intresse för våra sociala kanaler. Det kanske inte ökat lavinartat men det ökar så smått. Fler kommentarer och hurrarop vilket är kul. Vissa instruktionsvideor har vi även i våra sociala kanaler. På så sätt knyter vi ihop vårt analoga läsande och pysslande med våra sociala kanaler.  I samband med vårt dagbokstema så följde vi upp det – bland annat genom att jag läste från min egen dagbok. 

Har arbetet med de utökade bokpåsarna påverkat er på biblioteket och hur ni arbetar?

Generellt vill vi ju hålla igång de sociala kanalerna och vara så innovativa vi bara kan. Parallellt våra utökade bokpåsar kör vi också på med massor av digitala boktips och älskar att ha vår boktipssoffa dit vi nu kontinuerligt bjuder in lite gäster- dvs personal. Det blir även ett roligt och inslag i vår jobbvardag. Till en början ville ingen vara med, men nu har det lossnat lite vilket är jätteskoj. Känns som det är bra för oss på bibblan som team också. En skön bonus. Vi fnissar och pratar om våra avsnitt och engagerar allt fler. 🙂 Vi har även ordnat bokstickor med foton på oss som håller i projektet och vi ställer alla böcker vi tipsar om i entrén, och de lånas. Allt är än så länge i rätt liten skala, men vi hoppas att fler ska få upp ögonen för det hela. Vi hoppas på att hitta lite samarbeten med trogna låntagare i kommunen som gärna får tipsa om böcker också. Det här är nog bara början. På tur står eventuellt även infovideos om hur man hittar här på bibblan osv. Visa hur vi delat upp böckerna etc.

Projektet låter ändå lite tidskrävande. Hur har ni tid att förbereda så många spännande utökade bokpåsar? Hur lång tid tar arbetet från tanke till utdelade påsar och inspelat digitalt material?

Det hela faller sig naturligt, vi spånar lite i barnteamet då vi har möte. Någon kommer med en idé, alla spinner vidare och sedan har vi brainstormat fram ett nytt koncept. Vi har en som fixar fina skyltar och därmed ordnar alla lappar vi klistrar på så att det ser snyggt ut. Sedan  är det någon som sätter ihop brevet, några som provpysslar under mötets gång medan vi pratar. När mötet är klart kan vi fota pysslet till det brev vi lägger i påsen. ‘Då kan man visuellt kan få exempel på vad man kan hitta på med det som finns i påsen. Vi har en vagn och ett fikabord där allt ligger framme, så den som har tid kör några påsar när luckor finns. Det händer att två sitter och pratar och fixar påsar ihop en stund. Det är en bra paus från annat jobb och bra tillfälle att spåna vidare på nya idéer. Det tar inte jättemycket tid i anspråk för var och en egentligen.

Har ni redan fler teman planerade framåt? Kan vi i så fall få en försmak på vad som komma skall?

Nästa tema blir brevskrivande med ett litet “skriv ett brev-kit” som vi frankerar. Efter det kör vi sommarpyssel och bokbingo tror jag. Längre än så har vi ännu inte tänkt.

Om andra bibliotek i Sverige skulle bli inspirerade av er idé och också vilja göra utökade bokpåsar vilka skulle vara era bästa tips till dem?

Vet inte om vi har tips att ge annat än att man kan hitta på en del trevligt med ganska små medel, det är bra. In och rensa pysselskåpen, hellre att det kommer ut till barnen än att det blir liggande i våra gömmor. Ett kul sätt att uppmuntra läsning tycker vi. En bra bok och lite pyssel är en bra kombo!

Kommentarer

Hjälpte detta dig?

Digiteket-redaktionen vill gärna veta mer om hur du har använt artikeln.


Fält markerade med * är obligatoriska. Redaktionen granskar kommentarer innan de publiceras. Din e-post kommer inte publiceras.