Gå direkt till innehållet

Kriget i Ukraina gör avtryck på Polarbibblo

Det fruktansvärda kriget i Ukraina finns i många barns tankar. På Polarbibblo tar funderingarna och känslorna sig uttryck som texter och teckningar.

Polarbibblo är en trygg sajt för barn och deras kreativa uttryck. Här kan de göra sina röster hörda, ha en dialog med vuxna redaktörer och bli publicerade. Senaste månaden har det kommit in flera teckningar och texter som berör Ukraina.

”Jag tror det här kommer bli farligt för de som är i Ukraina. Vi måste hjälpa dem. Vad händer om Ryssland krigar med oss?” skriver en anonym Polarbibblo-besökare.

Den här flaggan skapades i Polarbibblos ritverktyg av en anonym användare i slutet av mars. Bilden heter kort och gott ”Ukraina”.

Många barn tar del av information, bilder och filmer om kriget i sina mobiler och sociala medier. Det är lätt för barn att fastna i nyhetsflöden som de kanske inte förstår. Ibland kan det vara svårt att veta vad som händer och vad som är sant. Polarbibblo har därför en sammanställning med länkar till nyheter och information om kriget anpassade för barn och unga.

Polarbibblo finns på meänkieli, samiska språk och svenska. Men barn som kan meänkieli och samiska kanske inte har orden som behövs för att tala om kriget med sina närmaste. Deras ordförråd kanske hör vardagen och familjelivet till. För att underlätta har Polarbibblo tagit fram ordlistor med ord som krig, fred, soldat, gräns och flykt. Ordlistorna finns på meänkielinordsamiska och sydsamiska och hittas på sidorna för dessa språk.

Polarbibblo drivs av Regionbibliotek Norrbotten i samarbete med folkbiblioteken i Norrbotten. Det är helt gratis att använda sajten.

Besök gärna Polarbibblo!

Kommentarer

Hjälpte detta dig?

Digiteket-redaktionen vill gärna veta mer om hur du har använt artikeln.


Fält markerade med * är obligatoriska.