Gå direkt till innehållet

Kan biblioteken spela en roll i barns och ungas digitala liv? – Ett samtal med Elza Dunkels och Henrik Pallin

Maria och Ronja på Helsingborgs bibliotek ställer frågor till Henrik Pallin, socionom, och Elza Dunkels, forskare, som har kunskaper och insikter kring barns och ungas nätkultur. Vad betyder nätet i barns och ungas liv?

Teman som små barn och skärmar, skärmtid, filter och mediepaniker lyfts. Slutligen ställer vi oss frågan vilken roll biblioteket kan spela i detta sammanhang. Diskutera gärna våra frågeställningar tillsammans med dina kollegor när du sett filmen!

Samtalsfrågor:

  • Hur kan biblioteket arbeta med folkbildning kring de teman som diskuteras i filmen?
  • Fokus i media är ofta en negativ och problemorienterad bild av barns nätkultur. Hur skulle den bilden kunna bli mer nyanserad?
  • Var finns barnens perspektiv i dessa frågor och hur kan vi sätta barns rättigheter i centrum?
  • Henrik och Elza lyfter att ett sätt att ge barn makten är att ge dem möjlighet att bli aktiva producenter istället för konsumenter. Vad kan biblioteken bidra med i det sammanhanget?
YouTube

Genom att starta denna video så accepterar du Youtubes integritetspolicy och accepterar att de kommer använda kakor. By loading the video, you agree to YouTube's privacy policy.
Läs mer

Starta video

Maria Johansson-Näslund och Ronja Pihl är bibliotekarier och pedagoger. Tillsammans med sina kollegor i avdelning SÖK arbetar de med digital inkludering och kompetens på Helsingborgs bibliotek.

Maria Johansson-Näslund och Ronja Pihl

Kommentarer

Hjälpte detta dig?

Digiteket-redaktionen vill gärna veta mer om hur du har använt artikeln.


Fält markerade med * är obligatoriska. Redaktionen granskar kommentarer innan de publiceras. Din e-post kommer inte publiceras.