Källkritik på bibliotekens webbsidor – en kartläggning
Många svenska bibliotek identifierar källkritik och andra MIK-relaterade förmågor som viktiga delar av sitt uppdrag och som en del av uppdraget kring kunskapsförmedling och värnandet av den fria åsiktsbildningen. Hur använder biblioteken sina webbsidor för att bilda och informera kring källkritik?
I två andra artiklar redovisas kartläggningar för hur de svenska biblioteken arbetat med källkritik på Facebook och hur deras arbete med källkritik och MIK formuleras i deras lokala biblioteksplaner. Denna artikel sammanställer folkbibliotekens arbete med källkritik på deras egna webbsidor på deras kommuns webbplats eller på gemensamma sidor i de fall de är medlemmar av ett bibliotekskatalogsamarbete.
Kartläggningen hittas i kalkylarket Källkritik på bibliotekens bibliotekens webbsidor
Läs mer i de relaterade artiklarna:
- En kartläggning över Sveriges biblioteks arbete med källkritik på Facebook under 2020
- Källkritik och MIK i de lokala biblioteksplanerna
- Sveriges folkbiblioteks arbete med källkritik på nätet – en översikt – En sammanfattande artikel
Anmärkningar
Ett arbete av det här slaget innehåller troligtvis en del fel i form av relevanta sökträffar som missats, formuleringar som tolkats slarvigt och så vidare. Hör gärna av er så uppdaterar jag artikeln och listan. Kartläggningen genomfördes mars 2021.
Resultat
Syftet med kartläggningen är att inventera material av guidande och instruerande karaktär: “så här gör du” eller “tänk på detta”. Mer temporär information i form av inbjudningar till föreläsningar, andra typer av arrangemang eller tävlingar har valts bort.
Ett flertal bibliotek hade informationssidor med källkritiska tips med bara barn, unga eller studerande som målgrupp, dessa har också valts bort. Källkritik och MIK betraktas inte som ett problemområde bara för unga i denna kartläggning.
Lite mer än en tredjedel, 34,1 %, av de svenska kommunerna har någon form av information om källkritik av upplysande eller utbildande karaktär riktad mot medborgarna på sina webbsidor.
En intressant observation i sammanhanget är att många av bibliotekssidorna bara har en katalogsök, du kan alltså inte som besökare hitta information om till exempel källkritik utan att gå igenom menyernas innehåll.
Typ av innehåll
En del av kommunerna länkar och hänvisar till flera länkar från samma avsändare vilket gör att det inte går att se hur många av biblioteken som procentuellt länkar till en viss aktör. I sammanräkningen över hänvisade resurser i källkritikskontexten dominerar Internetstiftelsens olika resurser (Digitala lektioner, Internetkunskap och materialet på huvudsidan).
Digiteket 47
UR 46
Böcker i katalogen 33
Viralgranskaren/Metro 30
Egna checklistor/instruktioner 26
MSB 19
Skolverket 13
Wikipedia 12
Att bara 33 bibliotek hänvisar till lånbara böcker i katalogen är i sammanhanget intressant.
De som hänvisar till en egen checklista är varianter av de klassiska källkritiska frågorna anpassade för nätet, oftast med Statens Medieråd som ursprungskälla: Vem, varför, vad, när och hur.
Metod
Kommunens namn plus bibliotek har sökts efter i Google och sidan med den huvudsakliga mängden information har valts ut. Många kommuner har flera sidor, framförallt en under den huvudsakliga kommunsidan och sedan också en egen, i många fall i Axiells Arena-webbplattform eller i någon av de olika bibliotekskatalogssamarbete som finns.
I de fall där merparten av informationen har funnits på kommunens sida har denna valts.
Ordet källkritik har sedan sökts efter på sidan med hjälp av funktionen ”site:” där sökningen avgränsas till en specifik domän. Ibland har vissa sökord också tagits bort för att minimera katalogträffar eller arrangemang:
”site:https://biblioteklb.se/ källkritik -work -event””
I söksträngen här söker jag efter ordet ”källkritik” på biblioteklb.se (Biblioteken i Bjärred Lomma) men väljer bort sökträffar som innehåller -work (katalogposter) eller -events (arrangemang).
Träffar från biblioteksplaner har också exkluderats. När inga träffar har stötts på har samma sökning upprepats med sökordet ”lånekort” för att kontrollera att sökningen i sig är korrekt. Jag har också dubbelkollat mot kommunernas interna sökmotorer som ofta har gett färre träffar än motsvarande sökning på Google.
Ett litet fåtal bibliotek har flera sidor som skulle kunna tolkas som relevanta i sammanställningen, den mest relevanta utifrån kriterierna har i så fall valts ut.
Det finns såklart många felkällor här och jag ber på förhand om ursäkt om jag missat något eller tolkat något felaktigt.
Kommunsamarbeten
Många kommuner delar gemensamma bibliotekssidor som listar arrangemang, låter en söka i katalogen och som delar gemensam biblioteksinformation. Förkortningarna indikerar samarbetssida i kalkylarket.
Familjen Helsingborg (fh)
(Bjuv, Båstad, Helsingborg, Höganäs, Klippan, Landskrona, Perstorp, Svalöv, Åstorp, Ängelholm, Örkelljunga).
Källkritiksinformation på Familjen Helsingborg.
Biblioteken i Norrland (bin)
(Arjeplog, Arvidsjaur, Boden, Gällivare, Haparanda, Jokkmokk, Kalix, Kiruna, Luleå, Pajala, Piteå, Älvsbyn, Överkalix, Övertorneå).
Källkritiksinformation på Biblioteken i Norrland.
Götabiblioteken (g)
(Boxholm, Finspång, Kinda, Linköping, Mjölby, Motala, Norrköping, Söderköping, Tranås, Vadstena, Valdemarsvik, Ydre, Åtvidaberg, Ödeshög).
Källkritiksinformation på Götabiblioteken.
SNOKAbibliotek (s)
(Bromölla, Hässleholm, Hörby, Kristianstad, Osby, Östra Göinge.)
Källkritiksinformation på SNOKAbibliotek
V8-biblioteken (v8)
(Dorotea, Lycksele, Malå, Norsjö, Sorsele, Storuman, Vilhelmina, Åsele.)
Källkritiksinformation på V8-biblioteken.
Bibliotek Dalsland (bd)
(Bengtsfors, Dals Ed, Färgelanda, Mellerud, Åmål.)
Ingen i sammanhanget relevant information.
Biblioteken Värmland (biv)
(Arvika, Eda, Filipstad, Forshaga, Grums, Hagfors, Hammarö, Karlstad, Kil, Kristinehamn, Munkfors, Storfors, Sunne, Säffle, Torsby, Årjäng.)
Källkritiksinformation på Biblioteken i Värmland.
Biblinord (bn)
(Heby, Tierp, Älvkarleby, Östhammar.)
Ingen i sammanhanget relevant information.
Bibliotek i Väst (bv)
(Ale, Kungälv, Lilla Edet, Orust, Stenungsund, Tjörn, Öckerö.)
Ingen i sammanhanget relevant information
Minabibliotek (m)
(Bjurholm, Nordmaling, Robertsfors, Umeå, Vindeln, Vännäs.)
Källkritiksinformation på Minabibliotek.
Bibliotek i Västmanland (bvl)
(Arboga, Fagersta, Hallstahammar, Kungsör, Köping, Norberg, Sala, Skinnskatteberg, Surahammar, Västerås.)
Ingen i sammanhanget relevant information.
Bibliotek SkåneSydost (sso)
(Simrishamn, Sjöbo, Skurup, Tomelilla, Ystad.)
Ingen i sammanhanget relevant information.