Introducera programmering med hjälp av Blue-Bots

Blue-Bots, Bee-Bots och andra typer av enkla programmeringsbara robotar har blivit populära som ett enkelt och lustfyllt sätt att introducera programmering. Karlstad Makers har i samarbete med Region Värmland å Digitekets vägnar producerat en film som visar hur man kan använda Blue-Bots för att skapa utmanande och lärorika workshopsutmaningar.

Framåt, bakåt, sväng vänster, sväng höger. Det är allt du kan göra med små robotar som Blue-Bots. Men det räcker långt för att introducera grundläggande programmeringstänk. Det går att skapa riktigt kluriga utmaningar som sätter igång deltagarnas datalogiska och logiska tänkande med dessa enkla robotar.

Programmeringsbara robotar används inte bara i skolans värld utan de finns också på en hel del bibliotek runt om i landet. Med en eller flera robotar, någon sorts bana som kan byggas av till exempel böcker samt lite kreativitet kan du enkelt introducera grundläggande programmeringstänk för barn, unga och vuxna.

Du styr roboten genom att trycka på dess knappar på ryggen och det enda den kan utföra är att gå framåt, bakåt och vända sig åt höger och vänster. Enkelheten gör att alla kan komma igång att programmera och utnyttja sitt datalogiska tänkande. Du trycker ner sekvensen du vill att roboten ska utföra och trycker sen på den gröna “Go”-knappen för att få den att följa instruktionerna. Det blir snabbt tydligt för deltagarna att instruktionerna till roboten måste vara exakta, fullständiga och komma i rätt ordning. Detta är grundtänket i all programmering. Ibland blir det fel och då får man helt enkelt felsöka. I vilket steg blev det fel och hur ska vi åtgärda det? Roboten är ett tacksamt verktyg för att öva den iterativa processen.

Musformad robot i genomskinlig plast med elektronik som syns igenom. Knappar fram, bak, vänster höger.
YouTube

Genom att starta denna video så accepterar du Youtubes integritetspolicy och accepterar att de kommer saamla in viss data om dig genom att sätta kakor. Om du klickar i "Kom ihåg" behöver du inte upprepa ditt val för varje video. By loading the video, you agree to YouTube's privacy policy.
Läs mere

Starta video

Vill man ha mer inspiration kring hur man kan jobba med denna typ av robotar så är Skellefteå kommuns lärarhandledning till robotprogrammering med en Blue-Bot förnämlig. Du kan även hitta en uppsjö av tips och inspiration hos hospedagogen.