Inför valet: Information, initiativ och inspiration
Förtidsröstningen är igång och valdagen närmar sig med stormsteg. Hur kan biblioteken främja demokratin och möta behoven av tillförlitlig information dessa veckor? Digiteket har samlat tips och inspiration.
Hur kan Biblioteken synliggöra valet på sina sociala medier? Digiteket har tidigare lyft att biblioteken i Malmö publicerar filmer med lokala profiler som lyfter vikten av att rösta i höstens val. Vad görs på andra håll? Vi har gjort ett försök till inventering via en valjakt i Bibliotekssveriges sociala medielandskap.
Under vecka 33 besökte vi tre fjärdedelar av alla bibliotekens Facebooksidor och något färre av bibliotekens Instagramkonton. Syftet var att se hur biblioteken agerar utifrån demokratiuppdragen och lyfter valet 2022. Vi bläddrade oss tillbaka cirka sex veckor, det vill säga till i början på juli, och letat efter alla referenser till det kommande valet, till det svenska demokratiska systemet eller till källkritik i anslutning till politisk information och propaganda.
Resultatet är som väntat blandat men inte överväldigande. Drygt 85 procent av bibliotekens sociala medier har inga inlägg om valet. Det stora flertalet av de som kopplar an till valet gör det med ett inlägg som hänvisar till valinformation, tipsar om lämplig litteratur eller lyfter fram ett evenemang (till exempel föreläsning eller utställning). Några få bibliotek har återkommande inlägg som lyfter fram olika aspekter av valet och den demokratiska processen. Ett gott exempel på det sistnämnda är Norrköping, som i flera inlägg dels tipsar om politikercaféer i olika stadsdelar och dels publicerar lämpliga boktips kring källkritik i valtider för både unga och gamla.
Några olika kommuner och bibliotek – till exempel Piteå och Åstorp – erbjuder lån av politiker istället för böcker, i samarbete med representanter från de olika partierna.
På Hofors bibliotek arrangeras demokrativeckor inför valet, med bland annat workshops där man kan skapa sin egen valaffisch, demokraticaféer med lokala politiker och vernissage med med fokus på barns tankar.
Av de bibliotekssidor som hänvisar till valet gör flera det genom resurssamlingar av länkar till sammanställningar, valbarometrar och demokratiquiz varav några delas vidare här nedanför.
Veckorna mellan vår undersökning och publiceringsdatum kan vi notera att valaktiviteten har ökat på bibliotekens sociala medier. Andelen sidor som inte berör valet är alltså färre och troligen fortsätter de att minska fram till valdagen.
Fakta och information
MIK Sverige har tagit fram ett valpaket bestående av lärresurser om medie- och informationskunnighet (MIK) kopplade till riksdagsvalet. Det finns resurser som är tänkta för folkbildning respektive skolbibliotek.
Ludvika kommun tipsar om Myndigheten för psykologiskt försvars samlade knep för att bli bättre på att känna igen falsk och vilseledande information och öka sin motståndskraft. De har även tagit fram handboken Bli inte lurad, som finns för nedladdning.
Valkompasser
Det finns många varianter på valkompasser, där partier eller intresseorganisationer är avsändare. Flera nyhetsmedier, bland annat Dagens Nyheter, Expressen och TV4, har olika varianter på en valkompass som är framtagen av TT Nyhetsbyrån. SVT har en som även såväl valet till riksdagen som valen till kommun och region. Lokala varianter av den finns på flera tidningar. På Aftonbladet finns en variant som enbart fokusera på riksdagsvalet.
Lättläst
8 sidor, Myndigheten för tillgängliga mediers nyhetstidning på lättläst svenska, har tagit fram en bok om valet som finns att ladda ned: Dags att rösta – Valskola 2022. De har även gjort intervjuer med partiledarna och aktuella nyheter inför valet finns samlade under fliken Alla väljare. På 8 sidors youtube-kanal finns bildspel och filmer om valet 2022, bland annat om de olika partierna och om vilka partier som kan samarbeta (se nedan).
Studieförbundet Vuxenskolan har skapat olika aktiviteter för personer med intellektuell funktionsnedsättning om att rösta, om de olika valen i Sverige och om uttrycka sin åsikt. Aktiviteterna är en del av studiecirkeln Mitt val. Där finns bland annat spelen Vem bestämmer, som går ut på att lära sig vem som bestämmer vad, Gissa partiet, där det gäller att para ihop parti med partiledare, och Samtalskort om politik (som även går även att ladda ner som pdf).
Studieförbundet Vuxenskolan har tagit fram flera spel med anknytning till valet. Denna fråga ingår i spelet "Vem bestämmer". Foto: Skärmdump mittval.se
På Facebooksidan Mitt val – studiecirkel i demokrati publiceras filmer där personer med intellektuell funktionsnedsättning ställer frågor till sina lokala politiker. Aktuella politiker taggas för att de ska uppmärksamma inläggen och svara.
Barn och unga
Ängelholm bjuder på en demokratijakt som är inspirerad av ett koncept som har tagits fram på Skurups bibliotek. Den ärr lämplig för såväl barn och unga som vuxna. Genom att enligt teknikjaktsmodell navigera sig på olika valrelaterade hemsidor lär sig användaren några grundläggande fakta kring valet.
Örknsköldsvik har en snarlik demokratikoll.
I URs programserie Källkoll valet tar Åsa Larsson och Jack Werner tar upp källkritik kopplad till valet i ett antal korta filmer. Detta tipsar Lidingö bibliotek om.
Lilla Aktuellt gör flera satsningar inför valet och har bland annat intervjuat partiledarna på Lilla stolen.
– Vår publik ber oss ofta förklara olika aktuella ord och det gör vi på ett indragande och intresseväckande sätt i Valkollen. I Så kan du påverka visar vi hur även barnen kan ha inflytande och i Lilla stolen lyfter vi sakfrågor som de tycker är viktiga. Vi strävar efter att barnen känner sig sedda och tagna på allvar, säger Josephine Hattevig, projektledare för Lilla Aktuellt, i ett pressmeddelande.
Andra nyhetskällor för barn: Minibladet, som har en valspecial, Juniornyheterna på Sveriges Radio, SvD Junior.
Boktips
Många böcker tar upp val, valsystem och demokrati på ett bra och inspirerande sätt. En del handlar om valsystemet i sig och andra om hur vi källkritisk kan förhålla oss till de stora mängderna information som sköljer över oss. Nedan följer boktips i båda kategorierna, med hälsning från Norrköpings stadsbibliotek.
Svensk politik av Oskar Degard
I Sverige har alla rätt att påverka hur samhället ser ut. Om man har fyllt 18 år får man också rösta om vilka som ska styra landet. Men ibland är det svårt att förstå hur Sverige styrs.”
Fatta lagen! av Dona Hariri
En bok som förklarar ungas rättigheter eller skyldigheter på ett enkelt och personligt sätt. När unga vet vad som gäller är det lättare för dem att välja mellan rätt och fel.
Berättelsen om Sverige av Patrik Lundberg
Utanförskap finns överallt, landet är segregerat. Samtidigt har det aldrig funnits så många möjligheter att påverka. I boken möter vi personer som på ett eller annat sätt försöker förändra.
Vad är demokrati? av Marisa De Castro & Chistos Kourtoglou
En färgglad bok som bl.a. besvarar frågorna “Vad är demokrati som alla talar om?”, “Hur gammal är den?” och “Hur styrdes länder innan demokratin?”.
Fakta om svensk politik av Annelie Drewsen
Politik handlar om hur man styr ett land, men hur funkar det i Sverige? Varför finns det kommuner och landsting? Vem väljer statsminister? Hur gör man om man vill vara med och förändra?
Det är vi som bestämmer! av Moa Candil
I Det är vi som bestämmer! får läsaren reda på hur Sverige blev demokratiskt och hur demokratin fungerar.
Trust me I’m lying av Ryan Holiday
Holiday är en så kallad “media manipulator” och i den här boken berättar han om fake news och hur rykten online påverkar vår syn på samhället. Vad händer egentligen när journalister sprider lögner och när marknadsföring paketeras för att lika nyheter?
Konspirationsteorier av Tomas Dömstedt
Stora händelser kan vara svåra att förstå och ibland vill man inte tro på den officiella förklaringen. Det är så idéer om att något annat ligger bakom uppstår. Detta är inget nytt påhitt, men idag sprids de snabbare än någonsin. En lättläst bok om de vanligaste konspirationsteorierna.
Inte lögn inte sant: medierna och verkligheten av Staffan Dopping & Stig-Björn Ljunggren
Medierävarna Dopping och Ljunggren hävdar att den ”mediala verkligheten” närmast tvångsmässigt skiljer sig från den ”verkliga verkligheten”. Även om medierna generellt inte sprider lögner, är det rimligt för mediekonsumenter att utgå från att det som sägs i tidningsartiklar och på tv inte är helt sant.
Källkritik av Torsten Thurén & Jack Werner
Den källkritiska metoden är ett effektivt instrument för att värdera och bedöma olika källors tillförlitlighet. Boken innehåller konkreta exempel för att träna upp ditt källkritiska öga.
You are here av Whitney Phillips & Ryan M. Milner
Med hjälp av metaforer från naturen delar författarna med sig av strategier för att lättare navigera ett medieklimat som snurrar i allt snabbare takt.
Sant, falskt eller mittemellan? av Emma Frans
Emma Frans redogör för de vetenskapliga svaren på stora och små frågor om allt från hälsa till kärlek; som vanligt underhållande men ändå pedagogisk och korrekt.
Mer inspiration?
Har du själv förslag på böcker, information eller inspiration med anknytning till valet? Kontakta oss på kontakt@digiteket.se så kompletterar vi denna artikel.