Hur hittar man på en webbsida om man inte ser?
Hur hittar man på en webbsida om man använder tangentbordet för att ta sig fram? Hur kan man orientera sig fram till informationen man vill ha om man är blind eller har nedsatt syn? Microsoft visar i en ytterst tydlig film hur svårt det kan vara att använda webben om man bara har tangentbordet och hörseln som verktyg.
Med hjälp av Tab-tangenten hoppar du mellan de olika delarna och länkarna på sidan som läses upp av skärmläsaren. För att navigera i menyer används piltangenterna och Enter tjänar som vänsterklick. Filmen från Microsoft illustrerar med all önskvärd tydlighet hur viktigt det är att ens webbsida är korrekt och bra uppbyggd.
Testa hur det går att tabba dig fram på er bibliotekssida! Det är inte helt enkelt om du inte är van. Kan du ta dig fram till katalogen? Kan du reservera en bok? Om man behöver använda en skärmläsare för att få allt uppläst kan du nog föreställa dig att det blir än svårare.
Malmö stadsbiblioteks webbsida. Hur många klick tror du du behöver göra för att komma fram till "Låna och hantera lån".
Det är viktigt att webbsidor är byggda så att dess olika element är hierarkiskt korrekt ordnade.
Oftast har man som “vanlig” användare av en publiceringsplattform inte något att säga till om kring hur dess tekniska uppbyggnad ser ut, men det kan ändå vara bra att bli påmind om vikten av att till exempel använda korrekta rubriknivåer. Det kan också vara bra att ha ett hum om hur en del av bibliotekets digitala besökare hanterar era tjänster.
Utvärdera gärna er egna digitala tjänster, hur tillgängliga är de att navigera? Använd gärna en skärmläsare och blunda för att få en än mer autentisk bild över hur tillgängliga ni är. Se till exempel Digitekets kurs om skärmläsaren NVDA. Kan man komma åt alla delarna av webbsidan? Fastnar man någonstans? Är den hierarkiska uppbyggnaden när du tabbar dig fram logisk, enkel och tydlig? Står det något om detta i er tillgänglighetsredogörelse?
Lycka till!