Götabiblioteken hjälper dig att tänka säkert på internet
Digital delaktighet är en rättighet för alla men hur ska man våga sig in i den digitala djungeln? Det finns ju så mycket som känns osäkert med internet. Götabiblioteken deltar under eMedborgarveckan och Digitalidag med nya avsnitt i podden Tänk säkert på östgötska.
Podden Tänk säkert på östgötska lanserades av Götabiblioteken 2020. Nu släpps nu fem nya avsnitt i samband med satsningarna eMedborgarveckan (11-17 oktober) och Tänk säkert-månaden – som är en satsning av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, och Polisen.
Varför deltar Götabiblioteken under eMedborgarveckan? Vi frågade Therese Källholm som är bibliotekschef på Finspångs bibliotek om detta.
– Folkbiblioteken i Sverige har i uppdrag att öka kunskapen kring informationsteknik och att satsa stort på eMedborgarveckan är en del av det. Den snabba utvecklingen av digitala tjänster (BankID, e-tjänster, e-handel) och förväntan på att människor ska kunna hantera de flesta digitala ärenden på egen hand ställer krav på att individen tar självständigt ansvar för att lära sig den nya digitala tekniken. Egentligen så borde alla offentliga och privata aktörer vara engagerade i eMedborgarveckan då det är viktigt för samhället i stort att så få individer som möjligt hamnar i digitalt utanförskap.
Två av gästerna i podden fick frågan: Varför är Tänk säkert en viktig kampanj?
– Jag heter Richard Rystedt och jobbar som IT-säkerhetsansvarig inom Informationssäkerhet. Tänk säkert är viktigt för att belysa saker som man kanske inte tänker på eller saker som man ofta tänker att ”det där händer inte mig”.
– Det är viktigt att nå ut med budskapet till den stora massan. Att de sedan sker på EU nivå och i Sverige med ett samarbete med MSB/Polisen är ju en jättebra språngbräda.
– Jag heter Anna Rundberg och arbetar som dataskyddsansvarig inom Region Östergötland, vilket innebär att jag har ett ansvar för dataskyddsfrågorna på en strategisk nivå.
– Jag tycker att kampanjen Tänk säkert är otroligt viktig för att öka kunskapen om informationssäkerhet och cybersäkerhet. Genom att öka kunskapen och bli medvetna om vad informations- och cybersäkerhet innebär och vilka risker det finns med det, kan vi minimera, eller till och med eliminera, skador och risker. På så sätt kan vi arbeta och agera proaktivt i såväl arbetslivet som privat.
Tänk säkert på östgötska produceras i samarbete med Region Östergötland, Regionbibliotek Östergötland, Götabiblioteken och Digital Kreativ Verkstad på Linköpings stadsbibliotek.
Avsnitt och gäster i Tänk säkert på östgötska
Avsnitt 1: Vad innebär platsdelning och vad ska du tänka på?
Platstjänster kan innebära både trygghet och faror, beroende på hur man använder dem och vem man är. Anders Thoresson, frilansande teknikjournalist som leder podden Digitalsamtal; berättar om fördelar och nackdelar med att dela med sig av sin plats till olika typer av digitala tjänster.
Avsnitt 2: Hur säkerställer du informationssäkerhet vid distansarbete och andra distanslösningar?
Många har arbetat hemifrån eller på distans under pandemin och många kommer att fortsätta med det, åtminstone delvis. Vad ska man tänka på för att inte utgöra en säkerhetsrisk? Vad är arbetsgivarens ansvar och vad är arbetstagarens? Richard Rystedt, IT-säkerhetsansvarig på Region Östergötland, kommer med goda råd.
Avsnitt 3: Vad lagras för information om dig i molnet och hur hanteras det?
Nästan dagligen ställs vi inför valet att acceptera cookies, godkänna användarvillkor och på olika sätt ge appar och tjänster tillgång till information om oss själva. Men vad är det egentligen vi tackar ja till? Anna Rundberg, dataskyddsombud på Region Östergötland, hjälper oss att reda ut frågan.
AI, det vill säga artificiell intelligens, har gått från att vara något med ett science fiction-skimmer över sig, till ett verkligt verktyg som används i en mängd branscher och vår egen hemmateknik. Vad behöver vi veta om AI? Vad kan vi förvänta oss av utvecklingen i framtiden? Vi samtalar med Nicklas Bergman, som är entreprenör, teknikinvesterare och futurist i framkant av teknikutvecklingen.
Avsnitt 5: Vad finns det för risker med öppna nätverk och bör du koppla upp dig på dessa?
Öppna, trådlösa nätverk erbjuds ofta på kaféer, hotell, tåg och i stadskärnor. Men är det säkert att koppla upp sig mot dem? Och spelar det i så fall någon roll vad man ägnar sig åt för aktivitet på det öppna nätverket? Även i det här avsnittet gästar teknikjournalisten Anders Thoresson och guidar oss.
Läs mer här på Götabibliotekens Tänk säkert-sida.