Gå direkt till innehållet

Goodreads på bibliotek!

Goodreads är en plattform för att logga sitt läsande, följa andra läsare samt få lästips. Skulle denna tjänst kunna användas på biblioteken? Izabelle Holmgren på Örnsköldsviks bibliotek gör just det så vi passade på att ställa några frågor.

Hej Izabelle! Vad är egentligen Goodreads för tjänst och hur använder ni den på biblioteket?

Jag skulle beskriva Goodreads som ett socialt medium med fokus på böcker och läsande. Det finns massor av roliga funktioner att utforska. 

Skärmdump Goodreads: Lång tagglista

Biblioteken i Örnsköldsviks profilsida på Goodreads.

Det vi använder mest på Biblioteken i Örnsköldsviks konto är möjligheten att sortera in boktips i egna taggar. Vi utgår från vårt klassifikationssystem Rainbow men jag har även lagt in andra taggar utifrån vilken typ av böcker det frågas efter. Några exempel på taggar utöver klassifikationssystemet är böcker som blivit film och böcker som utspelar sig i Norrland.

Några av böckerna som är taggade som "Norrland".

Använder du själv Goodreads? Om ja, varför? Vilka fördelar ser du med denna typ av läsloggnings- och rekommendations-tjänst?

Jag har använt Goodreads sedan 2013 och jag tycker det är väldigt roligt. Det finns många fördelar. I flödet kan jag se vad mina vänner, gamla och nuvarande kollegor läser och vilka böcker de gillar. Det gör det lättare att hålla sig ajour även i genres som jag inte läser själv. Det är också en stor fördel att kunna spara boktips på ett organiserat sätt som alla kollegor och låntagare kan komma åt. 

Izabelle Holmgrens profil på sajten.

Goodreads är även ett bra verktyg när man jobbar med inköp. Jag browsade mycket där när jag skulle köpa in nya ungdomsböcker på engelska, sådant som inte syns så ofta på BTJ-listorna.  

Hur kom det sig att ni började med detta?

Jag brinner för Goodreads och gillar att boktipsa både ansikte mot ansikte och digitalt. Men ibland står det alldeles stilla när jag blir frågad om tips och då tänkte jag att Goodreads skulle kunna vara ett hjälpmedel. Genom att skapa ett taggningssystem går det snabbt att hitta det som efterfrågas, till exempel tips på en riktigt bra ungdomsbok. Tanken är att de kollegor som vill kan lägga till sina egna tips och på så vis kan vi lättare dela våra kunskaper med varandra och biblioteksanvändare. 

Jag tycker att det är ett smidigt sätt att spara boktips som kan komma till användning vid senare tillfällen. Till exempel vid bokprat eller när det ska göras nya temaskyltningar. Om jag försöker komma ihåg handlingen till en bok ett halvår senare är det bra att ha något att gå tillbaka till.  

Har ni fått någon respons/sett någon användning?

Nej, inte än så länge. Vi puffade lite om Goodreads på vår hemsida när vi skaffade ett konto men det fick inte så stort genomslag. Vi borde nog göra ett nytt försök. Det som krånglar till det är att det blir mycket lättare att se boktipsen om låntagaren själv skaffar ett Goodreadskonto, och det kanske inte så många vill göra. Det går att ta del av vissa funktioner utan att ha ett konto men det blir lite krångligare. 

Är det några andra bibliotek som använder Goodreads därute? Hojta gärna till!

Kommentarer

Hjälpte detta dig?

Digiteket-redaktionen vill gärna veta mer om hur du har använt artikeln.


Fält markerade med * är obligatoriska. Redaktionen granskar kommentarer innan de publiceras. Din e-post kommer inte publiceras.