Har du glömt ditt lösenord? – Jamen självklart har jag det!

Jaha… då var jag här igen. Jag ska logga in på en hemsida och blir ombedd att fylla i mitt lösenord. Jag känner hur min puls ökar. Jag blir så trött på mig själv. Trött på att jag aldrig kommer ihåg. Vad var lösenordet nu igen?

Sist jag försökte logga in här kom jag inte ihåg lösenordet, jag tryckte på den så välbekanta länken “Har du glömt ditt lösenord?” och fick ett mejl för att återställa det. Jag satt flera minuter och försökte komma på ett nytt lösenord och kom till slut fram till något smart och unikt som jag aldrig någonsin skulle glömma bort. Jag loggade nöjd in och gjorde det ärende jag ville göra 10 minuter tidigare. Men, nu är jag alltså här igen. Några veckor har gått och jag kommer såklart inte på mitt supersmarta lösenord som jag aldrig skulle glömma. Muspekaren riktar sig ännu en gång mot “Har du glömt ditt lösenord?” och jag suckar högt.

En gång i tiden hade jag inte detta problem. Jag väljer att skylla på att mängden av webbsidor med lösenordskrav har ökat, för att inte klanka ner på min trötta hjärna. Med tiden blir det ju också svårare att skapa nya lösenord som är lätta att komma ihåg men som samtidigt är säkra. Jag har trots allt verkligen försökt. Jag har skapat system och mönster för lösenord. Problemet är att jag blandar mönster i takt med att jag byter lösenord och det blir omöjligt för mig att komma ihåg vad som gäller för varje enskild hemsida. Efter att ha gått kursen Man kan aldrig vara för säker – att skapa säkra lösenord (och minnas dem) förstod jag att det var längden som avgjorde säkerhetsnivån. Mina lösenord blev därför säkrare. Men det hjälpte inte mitt minne. 

Jag är evigt tacksam för de olika funktioner i Chrome och på min iPhone som gör att några av mina lösenord sparas men för det krävs att jag uppdaterar de sparade lösenorden när jag råkar ändra dem. 

Ja, du förstår, jag är helt hopplös när det kommer till lösenord. 

Min lösenordsproblematik är självklart helt ohållbar och min frustration kan ibland få mig att längta tillbaka till tiden före internet. Men, nu är räddningen här! Karl- Emil Nikka arbetar med IT-säkerhet, och hans föreläsning om säkra lösenord och lösenordshantering samt Digiteketkursen Lösenordshanterare är lösningen på lösenordsstrul kommer kanske att förändra mitt liv. Där får du, precis som jag, tips på hur du skapar säkra lösenord och får reda på hur verktyget Bitwarden förvarar alla dina lösenord. 

“Har du glömt ditt lösenord?”. Nope, för jag har bara ett att komma ihåg! Det är 16 tecken långt och skulle, enligt Karl-Emil Nikka, ta en angripares dator cirka 340 miljarder år att knäcka. 

Jag suckar numera av lättnad. 

 

En föreläsning om säkra lösenord och hur man hanterar dem av Karl Emil Nikka i samband med Tänk Säkert-kampanjen.