Gävle bibliotek guidar till liveströmmar med enkla medel
Det finns många olika tekniska lösningar för den som vill liveströmma. Från ytterst enkla och billiga lösningar som endast kräver ett Facebookkonto och en mobiltelefon till de mycket dyra och komplicerade med proffskameror och bildmixers. Det finns självklart inga rätt eller fel utan val av metod avgörs av den egna budgeten, kunskaps- och ambitionsnivåerna.
Emil Alstermark jobbar på Gävle bibliotek och har jobbat mycket med en enklare setup med iPhones, iPads och en mjukvara som heter Switcher Studio för att enkelt kunna strömma livearangemang.
Ni jobbar med att liveströmma arrangemang på Gävle bibliotek och beskriver att ni använder iPhones och iPad. Kan du beskriva i mer detalj hur ni sätter upp tekniken och vilken mjukvara ni använder?
– Det stämmer att vi använder iPhones som kameror. Dessa (upp till nio enheter) är via wifi uppkopplade mot en router där även en iPad finns inkopplad via ethernet-kabel. iPaden är vår bildmixer och telefonerna våra kameror. I nuläget har vi tre iPhone SE (2020) och en iPad pro inköpta för detta ändamål. I utrustningen ingår vissa adaptrar för att i iPaden ansluta ljudet från vår ljudmixer (USB) och ethernetkablen till routern.
– Själva mjukvaran är programmet Switcher Studio som finns i tre olika prislägen och där vi lagt oss i mittenfilen. I månadskostnaden på ca 500 kr ingår bland annat molnlagring, schemaläggning av livevideos och videochattfunktion.
– Till varje enhet (iPhone, iPad eller laptop) som ska kopplas till produktionen, laddar du ner appen Switcher Studio från App Store och sen är det egentligen ”plug n play”. Nästan. Bara några steg till…
– iPaden är hjärtat – Switchern – i din produktion. I den laddar du upp dina logotyper, bilder och förinspelade videos som du vill visa i livesändningen. Där förbereder du även dina kameror, namn- och textvinjetter, skyltar och gör i ordning multi-view (flera kameror i bild samtidigt). Du kan snabbt skapa en egen design utifrån den enkla färg- och temaväljaren. Till varje kamera har du dessutom möjlighet att från din iPad sätta skärpan, exponering, vitbalans och zooma. Allt för att göra en så levande och snygg produktion som möjligt.
– Utöver själva mjukvaran och de anslutande iOS-enheterna har vi jobbat mycket med ljus och ljud. Jag kan inte nog understryka vikten av bra utrustning här! För det spelar liksom ingen roll hur bra grejerna funkar om det inte hörs eller syns något.
– Det krävs lite baskunnande i både ljud- och ljusteknik för att komma igång, men när det väl sitter så är det otroligt enkelt att komponera en fin livesändning.
Varför blev det just denna setup?
– Jag hade i mitt tidigare arbete på ett studieförbund använt mig av detta relativt billiga alternativ och blivit väldigt nöjd. Det är en ganska kort startperiod, men du har hela tiden möjlighet att utveckla din produktion genom att fördjupa dig massvis i programmets möjligheter.
– En annan fördel med Switcher är att det räcker med en iPhone och då kommer man åt massor med finesser, såsom logotyper, namnskyltar, vinjetter och så vidare.och därmed göra väldigt enkla ”on the fly”-sändningar. Allt som behövs är en telefon!
– En av anledningarna till att vi också valde Switcher är att du i programmet även kan spela in utan att livesända. Du kan alltså göra en videoproduktion och sen skicka in allt i exempelvis Adobe Premiere för att där finslipa hela din slutgiltiga produktion eller ladda alla kameravinklar var och en för sig för att göra en helt ny redigering.
Är det något ni kan rekommendera till andra bibliotek?
– Ja, fler bibliotek skulle snabbt kunna komma igång med programmet Switcher om viss grundutrustning redan finns. Har biblioteket en programverksamhet finns säkert en del teknikutrustning såsom mickar, mixerbord, ljus och eventuellt en scen redan. Eftersom alla publika program ställts in, använder vi mycket av vår befintliga teknik till vår live- och videoinspelningsstudio, som egentligen är ett programrum för barn.
Länk till inspelning av det liveströmmade Lästid i lunchtid från Gävle bibliotek på YouTube. Deltar gör Claes Vallgren, Susanne Harris och Lilian Samuelsson.
Vad finns det för för- respektive nackdelar med den här tekniska lösningen?
– Den största nackdelen är väl egentligen att telefonerna får stå rätt så nära de personer eller objekt man vill ha i bild. Självklart kan du zooma in, men tänk då på att kvaliteten minskar om du zoomar eftersom det är digital zoom i telefonerna. Vi håller nu på att sondera terrängen kring tredjepartslinser att fästa på våra telefoner för att få ännu bättre bild vid längre avstånd, alternativt köpa nyare telefoner med optisk zoom (exempelvis iPhone 12 Pro).
Hur kom det sig att det blev denna ”lättare” variant istället för riktiga kameror och streamingprogramvara på dator?
– Eftersom vi i Gävle kommun också använder oss av iPhones är de flesta i personalgruppen bekväma med iOS-gränssnittet och steget kändes då kortare än att börja jobba med stora program i en PC-miljö. Tanken är att fler i organisationen ska lära sig att använda utrustningen.
– Hur du än ser på det är det den billigaste varianten. Vi hade redan rätt skapliga iPhones i våra tjänstetelefoner och där slapp vi köpa till några extra kameror. Och åter igen, att lära sig en systemkamera är i sig ett större steg än att installera en app i en telefon som du redan kan.
– Att komma igång med programmet är ju såklart lite beroende på vilken ribba du vill lägga för dina sändningar. Har du två telefoner kommer du igång rätt omgående och kan göra en hygglig produktion. Men återigen – det viktiga är inte bara kamerorna utan lägg gärna en extra slant och timme på att hitta bra ljussättning och bra mikrofoner. Glöm inte heller bort innehållet!
– Via Switchers egen youtube-kanal finns otroligt bra tutorials kring uppkoppling, kameravinklar och funktioner för att snabbt komma igång. Dessutom finns ett bra artikelarkiv som grundligt går igenom alla funktioner och de vanligast förekommande problemen.
– Själva uppkopplingen kan vara det första hindret du stöter på. De väsentligaste punkterna för att produktionen ska flyta på är:
- Rätt adaptrar och donglar för din iPad – därigenom kommer bland annat ljudet in i din produktionen.
- Ett stabilt nätverk med wifi (vi har ett eget, dedikerat nätverk för livesändningar).
- Vid sändning – en uppkoppling på minst 4-5 mbit – gärna mer.
- Grundkunskaper i utrustningen runt omkring, speciellt ljud.
Hur gör ni för att dela kunskapen mellan varandra?
– Några i personalgruppen som är intresserade av att lära sig utrustningen har fått ta del av en genomgång. Hittills är det, förutom jag, ytterligare ett par personer som börjar lära sig grunderna och kan genomföra sändningar. Dock är det alltid bra att vara minst två bakom kamerorna/produktionen. En som sköter själva bildmixen och en som håller koll på streamen och kanske svarar på kommentarer och finns tillhands vid oväntade situationer. Stressen som dyker upp precis innan du trycker ”go live” är inte att leka med. Fortfarande. Efter snart ett års livesändande.