Gå direkt till innehållet

Får det lov att vara en tomat på det?

Kan en tomat hjälpa till att öka effektiviteten i coronatider? Det är en fråga som på ytan kan verka underlig. Handlar det det månne om vitaminbrist, eller kanske en ny form av belöning som ersätter moroten i uttrycket “piska och morot”?  Nej, Digiteket dammar av en gammal effektiviseringsmetod som har sitt ursprung i en matlagningsklocka i form av en tomat.

I kölvattnet av Corona är det många som jobbar hemifrån. För vissa är det en befrielse och deras effektivitet ökar i en miljö utan potentiella störningsmoment form av frågvisa kollegor, andra pockande arbetsuppgifter och social samvaro. För andra är det precis tvärtom: Hemma finns det gott om distraktioner. Saker som ska göras, barn som vill leka och inte att du ska ”jobba med tråkiga grejor”. Brist på utrustning och avstånd till kollegor kan också kännas frustrerande.

Som redaktionsmedlem i Digiteket och hemarbetande sedan i början av coronautbrottet tillhör jag absolut den sistnämnda kategorin. Mitt hem distraherar mig på en mängd sätt – inte minst i form av min älskade dotter som också sköter sitt gymnasiearbete på distans. Det naturliga arbetsflöde jag upplever med kollegor på kontoret kommer sig inte lika naturligt i mitt kök. För att råda bot på detta har jag använt mig av diverse olika självmotiverande tekniker som ska öka effektiviteten på mitt arbete – med högst blandat resultat. I slutändan har jag insett att åtminstone jag fungerar bäst om jag tar en tomat till hjälp. 

Metoden

Vad är då denna tomat? Jo pomodoro-tekniken, som utvecklades redan i slutet på åttiotalet av italienska studenten Francesco Cirillo, har fått sitt namn efter den “äggklocka” Francesco hade i sitt kök – fast då inte i form av ett ägg utan i form av en tomat. Pomodoro är helt enkelt italienska för tomat. 

Effektiviseringsmetoden i sig själv är enkel. Tanken är att du arbetar bäst om du har ett tydligt syfte, och en tydlig tidsram/tidspress inom vilket arbetet ska göras. Detta löser du med någon form av timer – i Francescos fall en pomodoroklocka. Metoden har sedan några enkla steg:

  1. Definiera vilket jobb som ska göras.
  2. Sätt din timer på 25 minuter.
  3. Jobba på din uppgift.
  4. Sluta jobba när din timer ringer. Markera med ett kryss, analogt eller digitalt, efter varje fullbordat pomodoro-intervall.
  5. Om du har färre än 4 kryssmarkeringar ta en kort paus (cirka fem minuter) och återvänd sedan till punkt två i listan och börja om.
  6. Efter fyra pomodoro-kryss: ta en lite längre rast  (cirka 15-30 minuter), ta bort dina kryssmarkeringar helt och börja om från punkt 1 igen. 

Pomodorometoden lägger stor vikt vid fokus och flöde. Ett pomodoro-intervall som avbryts räknas inte, du får starta om från början. Efter att ha avslutat  fyra pomodoro intervaller kan du med fördel göra en kort utvärdering av hur ditt arbete fungerat och eventuellt göra justeringar innan du inleder en ny cykel. 

Den digitala pomodoron

För den som nu inte har en tomatformat matklocka, saknar matklocka helt och hållet eller helt enkelt inte vill använda sin klocka eller helt enkelt inte vill använda digital eller analog klocka, så är det bara att gå ut på sin app-store och ladda ner någon av de otaliga gratisapparna som finns där.  Sedan pomodoro-metoden först lanserades har den nämligen  i omgångar varit mycket populär och det finns en uppsjö appar och hemsidor som ägnar sig åt den med allehanda tillägg och justeringar. Vill man inte ladda ner något kan man söka på internet och hitta många hemsidor som erbjuder samma tjänst.  Min personliga favorit är tomatotimers av den enkla anledningen att jag gillar grafiken och dess behagliga alarm som berättar för mig när min pomodoro-intervall är slut. 

Pomodoro faller inte alla i smaken, men om du är som jag och ibland behöver något konkret att hålla i för att ta dig framåt i ditt hemmaarbete så är det en metod värd att pröva. Lycka till! 

Kommentarer

Hjälpte detta dig?

Digiteket-redaktionen vill gärna veta mer om hur du har använt artikeln.


Fält markerade med * är obligatoriska. Redaktionen granskar kommentarer innan de publiceras. Din e-post kommer inte publiceras.