Gå direkt till innehållet

Ett nytt och förbättrat Legimus

Legimus kommer att lansera en ny version av sin webbplattform den 17 januari. Den nya versionen har bättre stabilitet och säkerhet, samt en ny källa för bibliografisk information. Målet med den nya plattformen är som innan att locka till läsning och stödja läsfrämjande. Läsaren står i fokus.

Den 17 januari klockan 10 är nya Legimus.se på plats. Det innebär att när du skriver www.legimus.se i webbläsaren så kommer du direkt till den nya versionen.

Legimus är MTM:s digitala bibliotek för tillgängliga medier. Samlingen innehåller talböcker, punktskrift, e-text och teckenspråkig litteratur. Skönlitteratur och allmän facklitteratur samt barn- och ungdomslitteratur läses in med mänskligt tal som talbok med text. I biblioteket finns också äldre litteratur med inläsningar överförda från kassett. Kurslitteratur för universitet och högskola läses i första hand in med syntetiskt tal och text.

Talböckerna kan läsas strömmande på webbsidan eller laddas ner, punktskriftsböckerna beställs som envägslån. Appen Legimus presenterar talböcker att läsa strömmande eller ladda ner.

Det är endast webbsidan Legimus som uppdateras. Appen Legimus och övriga tjänster kommer att behålla samma funktioner och design.  

Varför ett nytt Legimus?

Av teknikskäl fanns det behov för en ny plattform då den gamla inte längre gick att bygga ut. Det behövdes också bättre stabilitet och säkerhet. En ny källa för bibliografisk information har dessutom tillkommit. Numera katalogiseras all bibliografisk information direkt i Libris och hämtas därifrån till Legimus.

Kommunikationsbehoven och läsarbeteendena har förändrats. För många läsare är Legimus deras bibliotek och tjänsten vänder sig också direkt till läsaren. Samtidigt är Legimus en bibliotekskatalog som används av bibliotek och andra förmedlare.

Tillgänglighet och läsfrämjande

Förutom teknisk stabilitet, tillgänglighet och en relevant samling av hög kvalitet​ har några mål varit särskilt viktiga i arbetet med nya Legimus:

  • En funktionell bibliotekskatalog som stödjer förmedling av tillgänglig läsning och läsarens möjligheter att hitta till läsningen.
  • Att locka till läsning: läsning, böcker, boktips och sätt att hitta böcker ska stå i centrum.​
  • Att stödja läsfrämjande genom att vägleda läsare och förmedlare så att läsaren har förutsättningar att kunna och att vilja läsa på lika villkor.
  • Det ska gå att få hjälp där det behövs.​
  • Det ska vara tillgängligt och tydligt för alla​.
  • Möjlighet till personanpassade inställningar för att kunna anpassa innehåll som är relevant för den specifika läsaren.

Läsaren i fokus

Ledorden för nya Legimus har varit läsaren i fokus. Därför har det varit viktigt att lära känna läsarna. Vi har arbetat med användarinvolvering i utvecklingsprocessen och det kommer också vara centralt i det fortsatta arbetet och verksamheten. Vi har nått läsarna genom MTM:s svarstjänst, förmedlarna på biblioteken, användarundersökningar, statistik, forskning, MTM:s råd och nämnder och en användarpanel.

Vad innebär nya Legimus för dig som arbetar på bibliotek?

För att det ska bli tydligare och enklare för läsarna ligger information som i första hand är relevant för dig som arbetar på bibliotek på sidor som endast syns när du är inloggad med ditt registrerarkonto eller bibliotekets inloggning.

Den information du behöver för ditt arbete hittas under rubriken ”För bibliotek”. Rubriken syns endast när du är inloggad med ditt personliga registrerarkonto eller bibliotekskonto. 

Direkt under rubriken hittar du genvägarna till att skapa och administrera konto, inläsningsförslag och beställning av kurslitteratur samt Talboken kommer. Dessa gränssnitt fungerar precis som tidigare.  

Eftersom Libris nu är bibliografisk källa så kommer all information som presenteras på Legimus att baseras på informationen som finns där. Detta innebär att sökresultat presenteras på annat sätt än tidigare och att information om till exempel serietillhörighet och den tryckta bokens utgivningsår kommer att se annorlunda ut än i gamla Legimus.

Under en kortare övergångsperiod är det möjligt att komma åt den gamla sidan. Där kommer inget redaktionellt material att uppdateras. Länk till gamla Legimus finns på hjälpsidan. 

Här följer instruktioner för några av de viktigaste nya funktionerna. Mer detaljerad information finns under “Använda Legimus“ eller ”För bibliotek” i huvudmenyn

Nedladdningslistan  

I nedladdningslistan kan du precis som tidigare lägga till flera böcker för nedladdning samtidigt. Tänk på att du alltid ska vara inloggad med bibliotekets gemensamma konto när du laddar ner talböcker för att låna ut. Observera att nedladdningslistan i dagsläget inte finns för enskilda användare.

Bokhämtaren finns inte i nya Legimus utan du får istället välja var nedladdade böcker ska sparas. För att styra var nedladdningarna hamnar på din dator behöver du ställa in detta i din webbläsare. Detta görs på lite olika sätt beroende på vilken dator och webbläsare du använder. Gå in under ”Inställningar”, klicka på ”Nedladdningar/Hämtade filer” och därefter på ”Plats (ändra)/Flytta till”. Välj var på datorn böckerna ska sparas. I fortsättningen sparas böckerna automatiskt till denna plats. Observera att alla andra filer du laddar ner också kommer att sparas på denna plats.

Bra att veta för att kunna hjälpa läsare

Listor från gamla Legimus följer inte med till den nya webbsidan

Det går att få sina personliga listor från gamla Legimus via mejl, och på så vis spara undan titlarna. Gör så här: 

  1. Klicka på länken ”till Minneslistan” som finns på startsidan eller under ”Mina sidor”.
  2. Längst ner på sidan med Minneslistan, under alla boktitlar, finns en länk med texten ”Tipsa med e-post”.  
  3. Klicka där så får du upp ett fält där du kan ange e-postadress och ett fält för ett meddelande. 
  4. Fyll i användarens e-postadress och klicka på Skicka-knappen. 

Ett mejl skickas till e-postadressen med minneslistans titlar. Övriga sparade listor hittar du under ”Mina listor” på ”Mina sidor” och de har samma mejlfunktion.

Skapa listor i nya Legimus

I nya Legimus har listfunktionerna bytt namn till ”Favoriter”. När du är inloggad har varje boksida en länk med namnet ”Lägg till i Favoriter”. Alla favoriter sparas sedan under rubriken ”Mina sidor”. För att sortera böckerna i olika listor trycker du på ”+ Skapa ny lista”, högst upp på “Favoriter”-sidan. Döp listan och lägg sedan in böckerna i listorna genom att klicka på ”+ Lägg till i lista” som ligger bredvid respektive bok i favoritlistan. Du väljer i vilken av dina skapade listor boken ska hamna genom att markera rätt lista och sedan klicka på ”Lägg till”-knappen. Den valda listans namn visas i stället för ”+ Lägg till i lista” för respektive bok.  

Mina val

Under ”Mina sidor” hittar du ”Mina val”, där läsaren kan göra personliga inställningar. Idag går det att välja vilka språk och medietyper som ska visas i sökresultat när man är inloggad. Hjälp gärna nya läsare att göra rätt inställningar vid introduktionssamtalet. Passa även på att tipsa befintliga användare om att denna nya möjlighet finns.

Vad händer framöver?

MTM kommer att fortsätta att utveckla sidan och katalogen, till exempel sökfunktionen och presentationen av bibliografisk information som serietillhörighet och utgivningsår. Man kommer också att arbeta vidare med möjligheten till personanpassning genom funktionen “Mina val” och att bygga ut sidorna för stöd till bibliotek och förmedlare.

Kommentarer

Hjälpte detta dig?

Digiteket-redaktionen vill gärna veta mer om hur du har använt artikeln.


Fält markerade med * är obligatoriska.