Ensamvargen vandrar igen: fem soloäventyr att köpa in till ditt bibliotek
I en tid då läsfrämjandesatsningar för barn och unga står i centrum börjar en bokform från åttiotalet vakna till liv igen: soloäventyret. Den här typen av litteratur, som genom sin natur lockar till omläsning igen och igen, hade en kort storhetstid i samband med rollspelens intåg i Sverige. Men har sedan fört en tynande tillvaro. Sedan ett par år tillbaka är utgivningen på uppåtgående igen med nyutgivning av gamla, populära titlar parat med nya, spännande alster. I denna artikel ger vi exempel på fem soloäventyr att köpa in till bibliotek.
En interaktiv bok
Soloäventyr är en speciell sorts bok som kännetecknas av att du som läsare själv bestämmer handlingen i boken. Detta görs genom att du med jämna mellanrum ges val kring hur du vill att bokens protagonist ska agera och förflyttas till olika sidor i boken beroende på vilket val du gör. Du läser följaktligen bokens sidor i oordning och du hoppar fram och tillbaka för att följa din egen valda historia. Inte sällan slutar soloäventyren med ond bråd död om du väljer fel, vilket gör att varje bok kan läsas om och om igen i jakt på det mest tillfredsställande slutet. Det är inte ovanligt att ett och samma soloäventyr kan ha tjugo olika slut, så soloäventyret tenderar att ge mycket läsning för pengarna. I vissa soloäventyr spelar slumpen en roll i form av en tärning eller en slumptabell – något som kan vara skönt att skylla på när dina äventyr slutar i ett misslyckande. I andra styrs handlingen helt efter dina val som läsare och då finns det inget att skylla på.
Soloäventyrens nedgång och renässans
Soloäventyren som litteraturform tenderade på åttiotalet att hålla sig inom fantasy-, skräck- och science fiction-genren och nivån var ofta anpassad för ungdomar och unga vuxna. Det fanns dock avstickare i både genre och målgrupp, till exempel historiska äventyr som Madame Giljotin.
I samband med rollspelshobbyns nedgång under nittiotalet upphörde den svenska publiceringen av soloäventyr helt och litteraturformen föll här närmast i glömska. Eller i alla fall nästan i glömska. Kungliga Bibliotekets Peter Bergström glömde inte och skrev 2019 en utmärkt översikt över svenska soloäventyr. Bloggen Rollspelaren gjorde en god översikt över olika förlags utgivning, och noggranna nostalgiker samlar hela den svenska utgivningen av soloäventyr i överskådligt wikiformat. Även resten av världen tappade intresset för soloäventyr på samma sätt som svenskarna, även om utgivningen av soloäventyr inte upphörde helt på samma sätt som här.
De senaste åren verkar soloäventyren dock ha fått en renässans och av den kommande utgivningen att döma vågar vi oss på att säga att det är en uppåtgående trend. I Sverige plockades manteln upp av rollspelsutgivaren Åskfågeln, som 2014 steg för steg började med en återutgivning av den populäraste och mest spridda soloäventyrsserien från åttiotalet: Ensamma vargen, skriven av Joe Dever. Detta följdes sedan av återutgivningen av samma författares postapokalyptiska och Mad Max-inspirerade Freeway Warrior-serie.
Utöver återutgivningen av gamla klassiker ser vi nu också många nya titlar som når marknaden. Mest glädjande är kanske att litteraturformens läsfrämjande potential nu ger upphov till långt fler titlar för barn och unga läsare i flera olika genrer och stilar. Parallellt med detta finns också internationellt en bredare utgivning av soloäventyr för vuxna, som det ska bli spännande att se om någon svensk utgivare vågar plocka upp.
Fem soloäventyr att köpa in till ditt bibliotek
Där det för tio år sedan inte hade gått att skrapa ihop fem soloäventyr att ens rekommendera har den nyupptagna utgivningen av soloäventyr för unga läsare gjort att det nu finns en hel del spännande titlar att välja mellan. Här kommer några tips:
Den lilla onda boken
Författare: Magnus Myst
Ålder: 9–12
Genre: skräck-ish
“Hej, så bra att du kom! Jag behöver din hjälp. NU! Du måste hjälpa mig att bli ond. Så där riktigt blodisande ond. Så att alla blir rädda för mig. Kan du hjälpa mig?”
Den lilla onda boken är kanske inte riktigt så ond och tuff som den verkar, men med läsarens hjälp gör den sitt bästa för att nå målsättningen att bli en riktigt skräckinjagande ond bok. Den lilla onda boken fungerar som en god introduktion till litteraturformen soloäventyr, då den både låter läsaren hoppa fram och tillbaka i boken och kräver läsarens hjälp med att lösa ett antal pussel och äventyr. Det är också lätt att identifiera sig med boken, som så gärna vill vara farlig och läskig, men som samtidigt är ganska liten.
Trollkungens pyramid – ett soloäventyr för blodtörstiga barn
Författare: Mattias Axelsson
Ålder: 9+
Genre: fantasy
Trollkungens pyramid – ett soloäventyr för blodtörstiga barn
Kan du överleva trollkungens pyramid? Enligt legenden en labyrint fylld med monster och fällor, men inte minst en stor skatt som kan bli din om du vågar?
Författaren Mattias Axelsson kommer ur den svenska spelmyllan och detta avspeglas tydligt i innehållet som knyter an till den gamla rollspelsformen hack’n’slash. Läsaren/spelaren ger sig i kast med Trollkungens pyramid och på vägen måste problem lösas, monster expedieras och användbar utrustning och skatter plockas upp. Boken gör skäl för sin titel och är inget för de räddhågsna, samtidigt som den är enkelt skriven och egentligen inte läskig på riktigt. En bra introduktion till genren för den unga läsaren.
Den magiska kitteln
Författare: Adam Blade
Ålder: 7–10
Genre: fantasy
Aduros magiska kittel har blivit stulen av bestarna Cornix och Aldrim på uppdrag av häxmästaren Malvel. Om bestarna når fram till sin onde herre med kitteln kan han förgifta hela Avantia. Du måste stoppa honom! Lyckligtvis är du inte ensam utan har dina vänner Tom och Elenna till hjälp.
Den magiska kitteln är ett soloäventyr som är en fristående del av den talrika bokserien Beast Quest, skriven av flera författare under pseudonymen Adam Blade. Inspirationen till just denna del kommer från författaren Lloyd Alexanders böcker om landet Prydain. Soloäventyret kan med fördel användas som ingång till Beast Quest-serien.
Ensamma Vargen: Flykt undan mörkret
Författare: Joe Dever
Ålder: 9+
Genre: fantasy
Ensamma Vargen: Flykt undan mörkret
Du är Ensamma Vargen. Mörkermästarna har förstört det kloster där du studerade hos de stora Kai-mästarna. Du är den enda som överlevt attacken. Kan du ta dig till huvudstaden Holmgard och varna kungen innan det är för sent?
Ensamma Vargen var och är det överlägset mest framgångsrika soloäventyret som getts ut i Sverige. Författaren Joe Dever skrev 31 böcker i serien, varav 12 tidigare publicerats på svenska. Åskfågeln, som gör en omarbetad och påkostad återutgivning av serien, har utlovat att att de ska publicera så många av Ensamma Vargen-böckerna de kan. Än så länge finns 10 i handeln. Ensamma vargen-böckerna är i högre utsträckning än de övriga på listan skrivna för ungdomar och vuxna, och de använder sig av ett system med karaktärsblad och tabeller som finns i slutet på boken. Alla kunskaper och föremål du som spelare skaffar dig kan du ta med dig till nästa bok och under serien växer Ensamma Vargen från att vara en Kai-nybörjare till att vara en Kai-mästare.
Den svarta solen
Författare: Lotta Lotass
Ålder: vuxenlitteratur
Genre: berättarteknisk variation
Du vandrar i en labyrint av gångar och salar. Bakom varje hör väntar en ny rymd. Ett nytt synintryck. Allt i en till synes oändlig kedja. Ständigt nya val tills allt flyter ihop. Du tappar både riktning och uppfattning. Har du varit här förut?
Lotta Lotass sitter på stol 1 i Svenska Akademien och skänker genom detta en viss ökad tyngd i denna soloäventyrskategori. Den svarta solen är en del i hennes trilogi med formexperiment och låter läsaren vandra fram genom textlabyrinten enligt soloäventyrens metodik. Varje val leder till en ny plats, utförligt beskriven i en prosa som staplar en myriad av korta meningen på ett sätt att texten i sig själv blir en ogenomtränglig labyrint. Till skillnad från det renodlade soloäventyret är det svårt att se ett tydligt slut även om ett sådant finns, och på samma sätt som i soloäventyren är det många passager som leder dig tillbaka till starten. Härifrån får du göra ett nytt försök att ta dig ut ur labyrinten.