En ny chans att fördjupa sin Wikipediakunskap

Under våren gick 87 biblioteksanställda en Wikipedia-kurs anordnad i ett samarbete mellan Wikimedia Sverige och Digitalt först med användaren i fokus. Resultatet av dessa tre kurstillfällen blev 482 nya eller uppdaterade Wikipediaartiklar på sammanlagt 60 000 ord, som sedan dess haft över 1,6 miljoner visningar!  Nu bjuder vi in till nya kurstillfällen för alla biblioteksanställda som vill vara med och lära sig mer om Wikipedia och som vill bidra till att den digitala världen blir än bättre.

 

Bild: Axel Pettersson CC BY

Bakgrund

Wikipedia är idag ett standarduppslagsverk för de allra flesta svenskar och kunskap om vad som ligger bakom Wikipedia, hur plattformen fungerar och vilken roll den spelar i det digitala landskapet är därför en naturlig del av biblioteksvardagen. Som biblioteksanställd finns det många anledningar att lära sig mer om hur man både använder Wikipedia som en källa och hur man redigerar uppslagsverket. Biblioteksanställda har också många av de egenskaper och kunskaper som Wikimediarörelsen letar efter: informationskunskap, en hög nivå av källkritik och god tillgång till och kunskap om relevanta källor. Att Wikimedia Sverige och Digitalt först med användaren i fokus därför väljer att samarbeta är inte så konstigt. 

Höstens kurser

Vårens kurser hölls på tre olika platser i Sverige och pågick under två heldagar. I den nya kursen som startar redan 3:e september har kursen flyttat online och hålls istället under tre eftermiddagar 13-16. Du får lära dig om tankarna bakom Wikipedia och praktiskt guidas kring hur du redigerar och lägger till text och bild i uppslagsverket. 

Innehåll

Alla som vill gå kursen förväntas ha gjort Digitekets kurspaket om Wikipedia och onlinekursen bygger sedan praktiskt och handgripligt vidare på dessa kunskaper. Kursen på Digiteket är givetvis lämplig på alla sätt även om du inte har möjlighet att gå den påföljande onlinekursen. Erfarenheterna från första kurstillfället visar att kurserna på Digiteket gjort att kursdeltagarna kommit med en välpackad ryggsäck och att dessa förkunskaper gjort att kurstiden kunnat utnyttjas maximalt till att vara så handgriplig som möjligt. Ett fall av ett mycket väl fungerande flippat klassrum helt enkelt, det vill säga att eleverna har förberett sig hemma och gjort läxan innan de sätter sig i klassrummet. Målsättningen för den kommande kursen är att vara om möjligt än mer “hands on” och steg för steg hjälpa deltagarna i att våga ta steget till faktiskt Wikipediaredigering. Om du redan funderat på vad du vill skriva om och tar med dig några idéer till kursstart kommer kvaliteten öka ytterligare. 

Vi hoppas att ni gemensamt vill bidra till att ytterligare fördjupa och förbättra Wikipedia tillsammans med oss. 

Följ länken till Wikimedia Sverige för att anmäla er till kursen. 

För frågor och mer information om kursen kontakta Tore Danielsson.

Wikipedia och bibliotek – Gå vårt kurspaket på Digiteket!