Gå direkt till innehållet

Digitekets turné öppnar med en trippel

Sverigeturnén är igång! Genom att informera, inspirera och inventera tillsammans med biblioteksmedarbetare vill vi sänka ribban för att såväl använda som att bidra till Digiteket. Under en decembervecka träffade redaktionen drygt 100 medarbetare från Skåne, Kronoberg och Blekinge. När kommer vi till dig?

Under våren flyttar läsfrämjande material in på Digiteket och inför nylanseringen av plattformen åker Digitekets redaktion på turné. Första veckan i december inleddes turnén med två parallella träffar i Malmö, en med biblioteksmedarbetare från hela Skåne och med en enhet från Malmöbiblioteken.

Biblioteken i Malmös enhet östers personaldag krockade med träffen som Digiteket arrangerade i samarbete med Region Skåne. Då delade redaktionen upp sig – och anpassade upplägget till gruppen. På bilden workshopar enhetschefen Athanasios Patsias tillsammans med medarbetare från fler olika bibliotek. Foto: Jennie Larsson

Under dessa heldagar varvade vi information, inspiration och interaktivitet i form av en workshop kring läsfrämjande material. Vi informerade om Läsfrämjandelyftet, Digiteket och hur man kunde vara en del av delakulturen i Bibliotekssverige. Deltagarna fick även en förhandstitt på det nya, läsfrämjande Digiteket som byggs i detta nu. Utifrån detta workshoppade vi kring vad vi tillsammans kan göra för att samla den bästa och mest inspirerande fortbildningen med koppling till läsfrämjande.

Workshopen utgick från följande frågor:

  • Existerande material: Vilka resurser i form av till exempel projektrapporter, handledningsmaterial, utvärderingar, översikter kan publiceras på Digiteket?
  • Behov: Vad behöver ni? Vilka lärresurser vill ni se på Digiteket?
  • Potentiellt material: Vilka läsfrämjande insatser har ni på gång? Vad kan ni bidra med till Digiteket?

Resurser, behov och förslag samlades i en gemensam padlet – där vi fångade upp mycket kunskap och erfarenheter lokalt som kan spridas nationellt.

Delar av en padlet där vi ser olika förslag på material som skulle kunna läggas på Digiteket, sorterade i olika kategorier. Varje kategori är humoristiskt illustrerad av en katt-GIF

Varje katt-egori fylldes snabbt av kloka svar.

På båda platserna i Malmö var stämningen god och kreativiteten sprudlade. Heldagarna gav redaktionen värdefull återkoppling som kan användas för att förfina innehåll och upplägg inför kommande träffar.

“Det var en bra dag som kändes bra balanserad med olika talare och ingångar och den mer interaktiva andra delen. Gav en rejäl injektion av inspiration och lust att inspirera andra”, återkopplade en deltagare.

Parallellt i en annan del av Malmö samlade Digiteket och Region Skåne biblioteksmedarbetare som arbetar läsfrämjande och litteraturförmedlande för barn och unga. På bilden en av många gruppdiskussioner. Foto: Region Skåne

Växjö

I Växjö genomförde Biblioteksutveckling Blekinge Kronoberg en konferens kring läsfrämjandelyftet där bland annat Digitekets samarbetspartners på Kulturrådet informerade om läsfrämjandelyftet ena dagen och Digiteket höll workshop den andra dagen.

I vackra Växjö konserthus komprimerade vi vår heldagsworkshop till hälften så den funkade för en eftermiddag. I ett hiskeligt tempo svepte vi med biblioteksanställda från Blekinge och Kronoberg på ett Digiteketresa som slutade i samma sorts inventering som i Malmö. Deltagarna bidrog med läsfrämjandeerfarenheter med både bredd och djup och vi fyllde snabbt vår padlet! Det är uppenbart att varje gång vi ber om erfarenheter från det läsfrämjande arbetet så doppar vi tån i en djup och ymnig källa.

– Jag ser mycket mer fram emot att jobba med Läsfrämjandelyftet nu, och då är det inte så att jag inte var pepp förut, säger Camilla Carnmo, verksamhetsutvecklare läs- och litteraturfrämjande på Biblioteksutveckling Blekinge Kronoberg, som arrangerade träffen.

Camilla Carnmo (i orange), verksamhetsutvecklare läs- och litteraturfrämjande på Biblioteksutveckling Blekinge Kronoberg, inventerar vilka projekt som kan leda till material på Digiteket tillsammans med representanter för folkbiblioteken i de båda regionerna. Foto: Jennie Larsson

Varför en turné?

Under Digitekets första år som en del av projektet Digitalt först med användaren i fokus var det uppenbart att våra möten direkt med bibliotekspersonal var det som mest effektivt marknadsförde tjänsten och ökade användandet. Detta var än tydligare när det handlade om att inspirera till att bidra till Digiteket. Vi visste att det fanns mycket klokskap och kunskap på folkbiblioteken men också att det fanns en osäkerhet och en viss blygsamhet kring hur man faktiskt skulle göra för att dela med sig. Detta avhjälptes i det faktiska mötet med redaktionen. Träffar med biblioteksanställda är dessutom väldigt värdefulla för redaktionen, som kan bygga ett nätverk och lära sig mer om verksamheten runt om i Sverige.

Covid satte effektivt stopp för alla sådana planer och Digiteket har pausat sina turnéplaner. Istället har vi på andra sätt försökt sänka trösklarna för delaktighet med flera artiklar och kurser :

Trots att många har haft nytta av det materialet kan inget ersätta fysiska möten. Under 2022 har vi fått återkommande propåer för att just komma ut och hålla workshops för anställda både i regioner och på folkbibliotek för att informera och inspirera.

Att Kulturrådet efter samtal med biblioteksanställda valde Digiteket som plattform för sitt läsfrämjandelyft för folkbiblioteken är ytterligare en viktig anledning till att komma ut och träffas. Dels är vi ivriga att informera om och visa exempel på hur läsfrämjandesatsningen påverkar plattformen, dels vi vill fånga upp behov, material och inspiration från hela landet lagom till att plattformen nylanseras under våren 2023. En återkommande uppmaning har varit “Ta till vara på allt det läsfrämjandematerial som redan gjorts och samla det på Digiteket”.

Med allt detta i bagaget har vi varit ivriga att komma igång och ut i landet!

Digitekets Christoffer Krämer ser fram emot fler turnéstopp under våren. Foto: Jennie Larsson

Digiteket – snart hos er!

Turnéstarten i söder är bara början. Under våren ska Digiteket att besöka så många delar av landet som möjligt för att informera, inspirera och inventera. Några besök är redan bokade. I samarbete med respektive region besöker Digiteket:

  • Uppsala: 15 februari
  • Västernorrland: 15 mars
  • Jämtland Härjedalen: vecka 12
  • Kalmar: 10 maj

Är ni nyfikna på en dos Digiteket och läsfrämjande och bor i dessa regioner så håll utkik efter inbjudningar till evenemanget. Vi kommer såklart också informera på Digiteket och vår Facebook-sida.

Utöver dessa bekräftade träffar jobbar Digiteket på boka in fler regioner.

Hur kan du få en del av Digiteket på turné?

Digitekets turné är inte en dansbandsturné där vi åker runt i en pimpad buss och dyker upp på satta datum för att spela våra bästa hits. Turnén arbetas fram i samarbete med regionerna och skräddarsys efter lokala behov och förutsättningar. Digiteket kan ansvara för en heldag med information och inspiration med fokus på läsfrämjande. Vi kan även vara en del av en annan konferens eller träff där vi fyller tre timmar med fokus på digital fortbildning och delakultur. Det viktiga för oss är att vi kan sänka trösklarna för delaktighet på Digiteket och inspirera så många som möjligt att aktivt använda tjänsten.

Låter det här intressant?

Om arbetar på ett folkbibliotek – kontakta din region och hör dig för om de finns planer på att involvera Digiteket i någon form av regional konferens under våren!
Om du arbetar i en regional biblioteksverksamhet – hör av dig till redaktionen för att boka ett  besök. Du når oss alltid via kontakt@digiteket.se.

Kommentarer

Hjälpte detta dig?

Digiteket-redaktionen vill gärna veta mer om hur du har använt artikeln.


Fält markerade med * är obligatoriska. Redaktionen granskar kommentarer innan de publiceras. Din e-post kommer inte publiceras.