Digitekets populäraste kurser och artiklar 2021
Redaktionen på Digiteket gick i början av året ner i statistikgruvan för att gräva fram vad som varit allra mest populärt under 2021. Även om vårt fokus har varit vänt mot annat de senaste veckorna tror vi ändå att det finns lite insikter att bärga i det vi fick fram. Om ni tror att topplistan över de mest klickade kurserna och artiklarna på Digiteket säger något om svenska biblioteksmedarbetare så läs vidare.
Digiteket har funnits i dryga två och ett halvt år. Under den tiden har plattformen publicerat drygt 120 olika kurser och över 250 artiklar. Den gemensamma nämnaren för allt publicerat är att det har varit kopplad till Digitekets uppdrag: digital fortbildning för landets alla biblioteksmedarbetare.
Under detta breda paraply har Digiteket publicerat högt och lågt. Vi utbildar i MIK-frågor, informationssäkerhet och datalogi. Vi hjälper praktiskt till med guider kopplade till program och system. Vi kartlägger Bibliotekssverige och försöker förtydliga i frågor kring juridik och tillgänglighet. Vi publicerar akademiska artiklar och översikter. Vi försöker göra populärvetenskapliga översikter av ny teknik och nya trender.
En del av materialet vi publicerar är på nybörjarnivå och en del av materialet kräver en del förkunskaper. Ibland är vi djupt seriösa och ibland tillåter vi oss att tramsa lite. Men vad är det som går hem hos bibliotekspersonalen? Tillåt dig själv att stanna upp och fundera. Vad vill biblioteksmedarbetarna ha mest av? Är det det det enkla och lättsamma eller det seriösa och tunga?
Kursernas fem i topp
Reflektion
Vad kan vi då säga om denna topplista? Det är på många sätt en glädjande samling som tydligt visar på att biblioteksmedarbetare i första hand letar efter verksamhetsnära och konkret fortbildning i ämnen kopplade till den verksamheten de jobbar i. Den enda kurs som inte kan räknas till denna kategori är kursen i grundläggande källkritik. Den råkar vara Digitekets först publicerade kurs har därför haft tiden på sin sida. En annan positiv sak att notera är att kurserna har en bredd i sitt ursprung. Tre av kurserna: Får jag använda det här bokomslaget, Källkritik på nätet och Bilder och upphovsrätt är producerade av redaktionen. De övriga två är producerade externt i samarbete med våra partners i regionerna. Regionsmedarbetarna Lena Arborelius, Martina Rasch och Rebecca Eriksson ligger bakom kursen Får jag verkligen svara på alla frågor är producerad och Kom igång med digitala möten är producerad av regionsmedarbetarna Johanna Nord Ambrosson, Linda Wagenius och Marina Eklund, i samarbete med dåvarande Digitalt först-samordnaren Eleonor Grenholm.
Vilka är de mest lästa artiklarna på Digiteket? Är det även här det verksamhetsnära som dominerar -– eller är det de mer populärvetenskapliga kurserna som går bäst hem?
Artiklarnas fem i topp
3. Vad är Wikipedia?
Reflektion
Även på artikelfronten lockar det material mest läsare som är konkret, praktiskt applicerbart och verksamhetsnära. På topp fem-listan är det egentligen bara artikeln om Wikipedia som är mer allmänorienterande. Troligtvis har denna artikel slagit sig in på listan då den var en del av en kurssatsning kopplat till fysiska träffar i hela Bibliotekssverige. Annars dominerar det material som var allra mest efterfrågat under höjden av pandemin: nätdrivna aktiviteter rörande läsfrämjande. Tre av fem artiklar är konkreta guider som var till stor hjälp i nedstängningstider, skrivna av Digitekets Ola Nilsson. Wikipediaartikeln var ett samarbete med Wikimedia Sverige och artikeln Digitalt läsfrämjande var en kollaborativ insats där biblioteksmedarbetare över hela Sverige bidrog med sina bästa tips, länkar och resurser – helt i linje med Digitekets ambitioner att vara ett utlopp för delakultur.
Sammanfattningsvis är det (föga överraskande) mycket tydligt att Digitekets läsarskara domineras av de med intresse för och fokus på praktiskt biblioteksrelaterade frågorna. Det är bra för oss att ha med oss när vi nu fokuserar på att producera praktiska resurser till biblioteken kopplat till kriget i Ukraina. Enligt vissa indikationer ökar även antalet användare från utanför skrået och det ska bli intressant att följa upp denna artikel någon gång in i framtiden. Kommer det praktiskt formulerade och biblioteksnära materialet att fortsätta dominera i lässtatistiken? Eller kommer inflödet av läsare utifrån att sätta fokus på andra intressen? Fortsätt följa oss för att se!