Digiteket utför lättare renoveringsarbeten

Kanske har du märkt av lite förändringar på Digiteket de senaste dagarna? Digiteket har utfört lite lättare uppfräschnings- och renoveringsarbete i syfte att göra sidan bättre för er.

Den här gången har vi gjort några små förändringar. Vi går igenom dem nedan för att vi gillar att vara transparenta kring hur vi arbetar och tänker kring sidan och dess innehåll. Vi blir som vanligt glada och tacksamma för all feedback, önskemål och ros och ris. Det är bara att höra av sig!

Nytt på Digiteket

På Digitekets startsida lyfts nu de senaste artiklarna och kurserna fram för att underlätta för dig att hitta vad som är nytt.

På Digitekets förstasida lyfts nu alla nya kurser och artiklar fram och du kan enkelt se vad som är nytt.

Favicon

Till slut har Digiteket begåvats med en favicon! Vad är då det undrar du? Jo, det är den lilla ikonen som identifierar de olika webbsidorna i flikarna längst upp i din webbläsare. I vårt fall ser man nu en digiteket-lila cirkel med digitala blommor. Nu blir det förhoppningsvis lättare att hitta tillbaka till Digiteket om du som jag brukar ha öppet lite för många flikar.

 

Flikar i ett webbläsarfönster med en rund lika ikon med blomma som Digitekets favicon.

Flyttad OM-sida

Vi försöker vara så tydliga vi kan om vad Digiteket är, vem som står bakom innehållet, upphovsrätt på sidan och dylikt och ett led i detta är att vi har flyttat “Om Digiteket-sidan” från sidfoten, där man sällan tittar, upp till huvudmenyn, där blicken vilar oftare.

Digitekets meny, nu med ny länk till Om-sidan längst ut till höger.

Författarpresentationsruta

Ett annat steg i ledet för att tydliggöra vem som har gjort vad på Digiteket och lyfta fram de som bidrar är en presentationsruta. Förhoppningen är att rutan med bild och information om aktuell författare synliggör att Bibliotekssverige skapar Digiteket tillsammans.

Lila ruta, bild på Emile Zola och biografisk information.

Uppdaterad metainformation

Metainformationen tillhörande kurser och artiklar innehåller nu också ett fält för revision: när har artikeln eller kursen ändrats eller uppdaterats?

Kursinforuta; Licenstyp, publicerad, reviderad

Tabeller och fotnoter

Bakom kulisserna, i redigeringsverktyget i Digitekets plattform som bygger på publiceringssystemet WordPress, har vi nu fått nya möjligheter att skapa dels tydliga och tillgängliga tabeller samt möjlighet att använda fotnoter på sidan. Detta gör att vi än lättare och snyggare kan återge relevant forskning.1Här är en fotnot.

Renare layout

På kurskategorisidorna fanns det innan en sök- och filtreringsfunktion. Dessa användes knappt inte och är nu borttagna för ett luftigare utseende på sidan.

Skärmdump Digiteket. Hitta och förstå och Filtrera överkryssat.

Självskattningstest borttaget

Självskattningstestet har varit en del av Digiteket sen dess start men är nu bortplockat på sidan. Vi funderar på andra verktyg som kan hjälpa dig att hitta det material som är rätt för just dig. Du kan fortfarande komma åt dina svar på de gamla testen under Mina statistik och det kommer snart finnas möjlighet att ladda ner själva frågorna om ni skulle vilja använda testet i era verksamheter.

Min självskattning. Självskattningar finns inte längre på Digiteket men du kan fortfarande se vad du svarade på redan genomförda.

Stärkta möjligheter till integritetsskydd

Som du kanske märkt har det dykt upp en ny cookie-banner på Digiteket av typen man av rutin oftast bara klickar bort. Detta är ett led i arbetet med att hålla oss i linje med kraven i GDPR som också skärpts i och med den så kallade Schrems 2-domen. Vi återkommer till både den, till kakor i allmänhet och Digitekets kakor i synnerhet, i en nära framtid. 

Kanruta: Integritetsinställningar. Jag accepterarar, acceptera bara nödvändiga kakor.

Det kan hända att du också märker att du måste trycka bort en prompt för att kunna titta på de på Digiteket inbäddade Youtube och Vimeo-videos. Anledningen är att du som användare själva ska få avgöra om du vill dela din data med dessa tjänster. Om du accepterar så kommer dessa tjänster placera kakor på din dator och samla in information som till exempel din IP-adress från dig, men också en del annat. Det handlar om samma information du delar med dig av när du använder Youtube eller Vimeo i andra sammanhang. 

Integritetsprompt liggande på en Youtube ruta. Acceptera kakor för att titta.

Det har också tillkommit lite småsaker som möjlighet för oss att nu skapa länkar i en bildtext, vilket ju är tacksamt när man ska ange Creative Commons-licenser.

Vi hoppas att denna inblick i utvecklingsprocessen kring Digiteket kan vara av intresse för några av er. Har ni förslag på teknisk utveckling av tjänsten som förbättrar så är ni varmt välkomna att höra av er.