Digitalt läsfrämjande

Få saker engagerar biblioteksmedarbetare så mycket som det läsfrämjande arbetet. Uppfinningsrikedomen är stor när det gäller att utveckla nya metoder för att arbeta läsfrämjande. När nu många inte har möjlighet att komma till biblioteket – eller i de fall biblioteksrummet har behövt stänga – finns det många möjligheter för bibliotekens läsfrämjande arbete att fortgå, men i andra forum. Möjligheterna att tillhandahålla litteratur genom bibliotekens e-tjänster kvarstår och detta är ett utmärkt tillfälle att berätta om dessa för fler.

I denna artikel berättar vi bland annat om de nationella bibliotekstjänsterna som finns tillgängliga för alla, hur ni kan arbeta med att marknadsföra era digitala medietjänster och hur ni kan arbeta kreativt med läsfrämjande i digitala kanaler.

Artikeln kommer att uppdateras. Har du någon kunskap eller något exempel och material som kan delas till fler? Mejla Digitekets redaktion, kontakt@digiteket.se

Uppdateringshistorik

 • Järfälla bibliotek skickar digitala boktips efter önskemål, tillagt 20200512
 • Norsjö bibliotek boktipsar genom sin sprillans färska bokpod, tillagd 20200405
 • Biblioteksutveckling Sörmlands marknadsföringsmaterial, tillagt, 20200421
 • Författarsamtal från Dorotea bibliotek, tillagd 20200421
 • Ny länk från Mikoteket som tipsar om Twine, tillagd 20200414
 • Intervjuartikel med Värmdö biblioteks arbete med sociala medier 20200408
 • Ny kurs kring upphovsrätt och avtal vid högläsning via nätet 20200326
 • Ny kurs om bokomslag på nätet 20200325
 • Bokutmaningar från Norge  20200325
 • Tips om Umeåregionens Jane Austencirkel, tillagd 20200324
 • MTMs översikt över digitala tjänster för litteratur och film, tillagd 20200324
 • Inspiration från Brooklyn BookMatch, tillagd 20200324
 • Resurser från Digiteket, tillagda 20200324
 • Artikeln skapad 20200324

 

Senaste nytt

Järfälla bibliotek matchar dig med boktips digitalt om du mailar med önskemål.

Biblioteksutveckling Sörmland har skapat ett marknadsföringsmaterial för fria digitala läsresurser. Materialet är fritt att använda för alla. Ladda ned via  Region Sörmlands hemsida.

Dorotea bibliotek gör en digital lässtund för ortens äldreboenden. Karin Råghall läser Karin Boyes novell ”Min son blir inte snickare”.

Mikoteket tipsar om det interaktiva berättarverktyget twine.

Ny kurs på Digiteket: Vad gäller vid högläsning på nätet?

Upphovsrätt och avtal vid uppläsning ur böcker på nätet

Ny kurs på Digiteket: Hur får du använda bokomslag på nätet och sociala medier?

Får jag använda det här bokomslaget? Boktips på nätet – Vad gäller juridiskt?

Inspiration från biblioteksvärlden

”Vi matchar dig med en digital bok!” Digitalt referensarbete är ju inget nytt utan en naturlig del av dagens biblioteksarbete. Men nu under coronapandemin är det många som satsar lite extra på digitala lösningar och här kommer ett trevligt exempel. från Järfälla.Genom att mejla biblioteket och ange sina önskemål får varje låntagare ett skräddarsytt boktips. Det kan till exempel vara en e-ljudbok att lyssna på under promenaden eller en e-bok att läsa högt tillsammans med barnen. Läs gärna mer på bibliotekets webb.

Poddar är ett utmärkt sätt att tipsa om böcker. Norjsö bibliotek ger oss här fyra boktips och ett exempel på hur det kan göras. 

Författarsamtal kan förstås också hållas digitalt. I denna film från Dorotea Bibliotek samtalar Ylva Larsdotter med författaren Andreas Jakobsson, som skrivit boken Svinnlandet. 

Dorotea bibliotek gör en digital lässtund för ortens äldreboenden. Karin Råghall läser Karin Boyes novell ”Min son blir inte snickare”.

Karin Cellton på Värmdö bibliotek berättar hur de nyttjar sociala medier i sitt läsfrämjande arbete.

Läsfrämjande på digitala kanaler med Värmdö bibliotek

På Etne bibliotek i Norge passar man på att lansera sin egen läsutmaning på internet i form av 3-på-rad – en sorts läsningens bingobricka med interaktiva element. Tänk vilken glädje att inte bara får läsa hemma utan också göra det iförd solglasögon och hatt, och sedan få dela bilden med biblioteket. Mycket gøy!

Etne bilbiotek på Facebook

I Umeåregionen pågår en spännande bokcirkel om Jane Austen som inte bara på ett föredömligt sätt visar hur man kan använda digital teknik för något som tidigare varit en traditionell analog sysselsättning, utan som också är ett utmärkt prov på hur olika bibliotek i samma region kan samarbeta kring samma bokcirkel.

Läs och inspireras på minabibliotek.se 

Läs mer om hur arbetet gick till i artikeln: Starta en bokcirkel online – exempel från Västerbotten

Hos Brooklyn Public Library hittar vi inspiration som kanske skulle kunna inspirerar svenska bibliotek av inspirerar läsare. Diskussioner pågår kring hur vi skulle kunna öka våra digitala tjänster om bibliotek kommer att tvingas begränsa eller delvis stänga ner sina analoga verksamheter.

Brooklyn BookMatch

Myndigheten för tillgängliga medier tipsar i en fin översikt om diverse läs- och filmtjänster som finns tillgängliga i Sverige.

Myndigheten för tillgängliga medias översikt över digitala tjänster för litteratur och film

Resurser på Digiteket

Aldrig förr tidigare har väl så mycket läsning varit tillgängligt online som nu. Genom PressReader får läsare tillgång till en stor mängd tidskrifter från hela världen. I kursen från Digiteket presenteras tjänsten och hur du som användare får tillgång till den i fördjupad form, inklusive tips för hur du guidar digitalt vana och ovana besökare till tjänsten.

Kurs om PressReader

Världens bibliotek är en nationell digital tjänst. Här hittar du e-böcker och ljudböcker på arabiska, bosniska, kroatiska och serbiska; persiska, somaliska, tigrinska samt turkiska.

Världens bibliotek

Potentiellt leder den pågående krisen till att vi har fler barn och unga med tid över till läsning. En bra tjänst för att tipsa och sporra barn till vidare läsning är Barnens bibliotek sig Digiteket skriver om här.

Artikel om Barnens bibliotek

Artikel om hur man kan starta en bokcirkel online

Starta en bokcirkel online – exempel från Västerbotten

Länkar

Mikoteket tipsar om verktyget Twine för att skapa interaktiva berättelser. Läs mer och var med och experimentera:

Mikotekets Facebooksida