Digitala konferensbiblioteket

Bibliotekskollegorna på Gislaveds bibliotek skrev och undrade ”om det vore möjligt för Digiteket att sammanställa en lista över alla de olika seminarier, konferenser och liknade som har skapats i digital form (typ som bokmässan) och som finns tillgängligt att titta på i efterhand.” Vi på Digiteket tyckte att detta var ett på alla sätt utmärkt förslag och med hjälp av Eleonor Grenholm och Digitalt först-nätverket kommer här en första uppsättning. Om du känner till andra digitala konferenser som är filmade och tillgängliga men som saknas i vår lista får du gärna tipsa oss på kontakt@digiteket.se

Sociala medier och (o)sanningen

Vilket ansvar har de stora plattformsföretagen, som Facebook och Google, för sanningen? Plattformarna betyder mycket för journalistiken, på gott och ont. Hur kan journalistiken samexistera med dessa dominerande jättar? Ett samtal mellan forskare, journalister och en Facebook-chef om sanning och lögn.

Bokmässan Play

Årets bokmässa blev en digital affär. Det ger oss därför möjlighet att i ovanligt stor grad titta på saker i efterhand.

Föreläsningar med Sverker Sörlin och Lisa Olsson Dahlquist från Mötesplats Profession – Forskning

Konferensen Mötesplats Profession – Forsknings huvudtalare Sverker Sörlin och Lisa Olsson Dahlquist föreläsningar finns filmade och tillgängliga för alla.

Internetdagarna 2019 – hela spellistan

Tio föreläsningar på tema digitalisering. Bland annat: Integritet, AI, algoritmer och digital säkerhet.

UR Samtidens filmer från MIK-dagen 2019

Sex föreläsningar från MIK-dagen 2019. Här finns bland annat föreläsningar om digitalt lärande, blidmanipulation och ungas digitala vanor.

Det demokratiska samtalet i en digital tid – en halvdagskonferens från Internetstiftelsen i samarbete med kommittén ”Nationell satsning på medie- och informationskunnighet och det demokratiska samtalet”.

I denna spellista hittar du föreläsningar om det politiska deltagande i sociala medier, psykologiskt försvar mot digitala angrepp, virtuell lobbyism och mycket mer.

Webbinariet Att leda digitaliseringsarbetet som tjänsteperson från SKR

En timmes webbinarium. Bland annat om vikten av strategisk ledning kring digitalisering och det offentligas roll i ett digitalt samhälle.

Din data och din demokrati – evenemang som fokuserar på internetrelaterade frågor i förhållande till samhälle och demokrati

I denna spellista hittar du tio filmer och föreläsningar. Bland annat: Upphovsrätt, digital övervakning, hackers och kampen för det fria ordet.

Konferensen Mer för fler –  vad kan kulturskola och bibliotek göra för att nå fler?

Sex timmars konferensmaterial med flera olika föreläsningar. Bland annat: innovationsguiden och why and how to give priority to culture.

Dik Session på Youtube – Aldrig fullärd, så lär du för livet i ett digitalt samhälle

Darja Isaksson som sitter i regeringens Nationella innovationsråd pratar om livslångt lärande i ett samhälle som förändras snabbare för varje dag.

Axiells virtuella användardagar 2020

Axiell bjuder på en spännande föreläsning av Nina Simon som på hemsidan beskrivs så här: ”Nina är föreläsare och författare av bl.a. The Art of Relevance, och före detta chef för Santa Cruz Museum of Art and History. Hon har kallats för “museum visionary” av Smithsonian Magazine och är skaparen av den populära bloggen ”Museum 2.0”. Idag leder hon non-profit organisationen OF/BY/FOR ALL som hjälper offentliga institutioner världen över.

I Ninas samtal, ”Revisioning Relevance to become OF/BY/FOR ALL”, diskuterar hon samverkan mellan samhälle och lokala kulturella institutioner och hur ett aktivt arbete med att involvera och engagera medborgarna gör skillnad.”

Sapmi och litteraturen

En spännande introduktion till samisk litteratur och läsförmedling.

Teknik som inkluderar

Svenska Daisykonsortiets konferens 2020 ”Teknik som inkluderar” inleds av Emma Åstrand, funkisfilosof och följs sedan av ytterligare tio spännande videos i en spellista.

 

Andra inspirerande digitala föreläsningar

Digitala möten och mötesplatser – en youtubeföreläsning av Gustaf Josefsson Tadaa

Denna föreläsning fokuserar på hur vi inte bara kan hålla bra digitala möten utan hur vi faktiskt kan göra digitala möten bättre än fysiska!

Spellistan Föräldrakunskap / Internetkunskap på youtube

I denna spellista hittar du femton filmer på temat internet och föräldraskap. Allt ifrån skärmtid till porrsurfande.

Spellistan Hur datorer fungerar på Youtube

I denna spellista hittar du sex filmer som steg för steg förklarar maskinen bakom allting.

Spellistan Hur Internet fungerar på Youtube

I denna spellista hittar du åtta filmer som går igenom grunderna för den infrastruktur vi använder hela dagarna.

Seniorsurfarna från UR

Fyra kända seniorer skickas på digitalt träningsläger i denna sex avsnitt långa och högst underhålllande serie.

Danah Boyd keynoteföreläsning från SXSW EDU What Hath We Wrought?

Danah Boyd pratar om källkritik och källtillit utifrån ett amerikanskt perspektiv och ifrågasätter om vår metod att lära ut källkritik verkligen fungerar.

Zeynep Tufekci TED-talk We’re building a dystopia just to make people click on ads

Zeynep undersöker de algoritmer som styr klick och reklam och hur de kan användas för att påverka oss socialt eller politiskt.

 

 

 

Digitala konferensbiblioteket

Teknik som inkluderar 201123

Sociala medier och (o)sanningen 201118

Sapmi och litteraturen tillagd. 201117

Listan med resurser upplagd och påbörjad 2020110