Digital skrivarworkshop – Write-a-long i Uppsala

Hur kan man jobba läsfrämjande i dessa tider då man helst inte ska träffas? Jo, man kan bjuda in en författare till en digital skrivarworkshop. Det har Bibliotek Uppsala gjort. Flora Wiström leder en digital workshop för unga mellan 13–20 år. Julia Sverke som driver projektet berättar mer.

Berätta om er write-a-long, vad är det egentligen?

Det är en digital skrivarkurs som löper över fyra veckor. Varje vecka delar Flora med sig av några av sina bästa skrivtips och delar ut en övning till deltagarna. Tipsen delar hon med sig av i korta filmer på cirka 15 minuter. Mellan uppgifterna skriver deltagarna på sina noveller, och har även möjlighet att chatta med varandra och diskutera varandras texter om de vill.

Foto: Julia Sverke

Vilken teknisk plattform använder ni, och hur ser ni till att alla har möjlighet att delta?

Vi använder Teams. Det är ett verktyg som vi använder i kommunen, och deltagarna är inbjudna som gäster i en sluten grupp. Vi diskuterade olika forum, men kom fram till att Teams verkar fungera bäst, utan krav på speciella konton eller deltagande i sociala medier.

Vad är dina tips till andra bibliotek som vill växla upp sitt läsfrämjande arbete för ungdomar i digitala kanaler?

Skapa aktiviteter som ni vet att ungdomar är intresserade av och som fungerar bra digitalt. Att använda sig av en känd författare/bloggare, som vi gjorde här, är ett dragplåster såklart. Vi ska även testa att ha våra välbesökta fredagsquiz digitalt nu i vår, så vi tror på att försöka omvandla redan populära aktiviteter till digitala aktiviteter.

Läs mer om write-a-long på Bibliotek Uppsala

YouTube

Genom att starta denna video så accepterar du Youtubes integritetspolicy och accepterar att de kommer saamla in viss data om dig genom att sätta kakor. Om du klickar i "Kom ihåg" behöver du inte upprepa ditt val för varje video. By loading the video, you agree to YouTube's privacy policy.
Läs mere

Starta video