Digital folkbildning

Det folkbildande uppdrag är en kärna hos folkbiblioteken. Ur det folkbildande uppdrag kommer arbetet med lärande, delaktighet och MIK-arbete. När nu många inte har möjlighet att komma till biblioteket – eller i de fall biblioteksrummet har behövt stänga – behöver bibliotekens folkbildande arbete fortgå, men i andra kanaler.

När samhället utmanas, exempelvis i samband med nuvarande pandemi, är de källkritiska verktygen viktigare än någonsin. I denna artikel presenterar vi fortbildande resurser som finns tillgängliga i Digiteket som stärker din professionella informationskompetens, vi ger exempel på information från säkra källor som biblioteket kan sprida i sina digitala kanaler samt visar hur olika bibliotek arbetar med det folkbildande uppdraget just nu – online.

Artikeln kommer att uppdateras. Har du någon kunskap eller något exempel och material som kan kan delas till fler? Mejla Digitekets redaktion, kontakt@digiteket.se

Uppdateringshistorik

 • Gruffalons skapare gör gatisbok med Alfabeta om corona, tillagd 202020505
 • Studieförbundet Sensus digitala verktygslåda, tillagd 20200424
 • Infotekets länksamling med anpassad information om corona, tillagd 20200424
 • Länk till Sandvikens folkbiblioteks nya programserie Digitalt direkt, tillagd, 20200416
 • Länk till Helsingborsgs biblioteks onlinekurs i programmering, tillagd. 20200403
 • Länk till Bamses tips för att undvika smitta, tillagt 20200402
 • Länk till Handbok för superhjältar, tillagd 20200331
 • Länk till Begripsams 19 råd för begriplig text, tillagd 20200330
 • Nya länkar tillagda: Bris och Transkulturellt centrum, 20200327
 • En första samling länkar och tips inlagda för en första publicering 20200323
 • Artikeln skapad 20200323

Senaste nytt

Alfabeta har i samarbete med Gruffalons skapare Axel Scheffler, och det engelska bokförlaget Nosy Crow tagit fram en digital bok för barn om coronaviruset. Boken finns nu tillgänglig gratis via Alfabeta Bokförlag.

Studieförbundet Sensus har skapat sin egen alldeles nya sida för digital fortbildning och folkbildning på nätet. På Sensus digitala verktygslåda kan du få tips och praktiska instruktioner kring saker som digitala möten, livesändningar, streaming och annat.

Sandvikens folkbibliotek har startat en ny digital programserie som de kallar Digitalt direkt. I första avsnittet diskuterar man källkritik och delar med sig av sina bästa tips. 

Handbok för superhjältar, utvecklat av bl a bibliotekmedarbetare i Umeå kommun, är en variant av Teknikjakten fast helt platsoberoende samt för en yngre målgrupp.

Britt Stakston och Karin Linder skriver i en debattartikel i Dagens Samhälle om att de svenska folkbiblioteken borde få ansvaret att vara en nod för digital kunskapsuppbyggnad i en folkbildningstradition:

”Vi anser att det krävs ett långsiktigt strategiskt arbete på nationell nivå för att skapa och behålla en kunskapsmässigt uppdaterad befolkning. Var och en måste ha förmågan att dra egna slutsatser, kunna skydda sin personliga integritet och förstå hur internet påverkar vår demokrati. Vi vill hävda att detta är lika viktigt att kunna och förstå som läs- och skrivförmågan var grundläggande för 1900-talets demokratiska utveckling. Att satsa på invånarnas kontinuerliga digitala kunskapsbyggande är avgörande för 2000-talets demokratiska utveckling.”

Låt folkbiblioteken bygga medborgarnas digitala bildning och förmåga

Inspiration från biblioteksvärlden

Sandvikens folkbibliotek har startat en ny digital programserie som de kallar Digitalt direkt. I första avsnittet diskuterar man källkritik och delar med sig av sina bästa tips. 

Nu tänjs gränserna för vilken sorts verksamhet som kan genomföras digitalt. Helsingborgs bibliotek bjuder in till en digital programmeringsworkshop 8 april. Läs mer här:

Helsingborgs bibliotek på Facebook

Region Västerbotten har samlat information och resurser kring coronaviruset till förmån för Folkbiblioteken.

Folkbiblioteken i Västerbotten

Region Västerbotten har också samlat information speciellt till prioriterade målgrupper

Folkbiblioteken i Västerbotten -prioriterade målgrupper

MIK-labbet skapar digitalhjalp.online. En kollaborativ pilot i syfte att utveckla nya metoder för att nå ut till prioriterade målgrupper under Coronakrisen.

MIK-labbet

Resurser på Digiteket

Särdeles aktuellt just nu är Digitekets nypublicerade kurs om Coronaepidemin som ett lackmustest för motståndskraft mot falsk information.

Coronaepidemin – ett lackmustest på motståndskraft mot falsk information

Digiteket har även tidigare publicerat allmänt hållna kurser om just källkritik.

Grundläggande källkritik

Källkritik en fördjupning

Länkar

Alfabeta har i samarbete med Gruffalons skapare Axel Scheffler, och det engelska bokförlaget Nosy Crow tagit fram en digital bok för barn om coronaviruset. Boken finns nu tillgänglig gratis via Alfabeta Bokförlag.

Region Uppsalas Infoteket har samlas den kanske bästa och mest heltäckande samling av länkar kring anpassad information om coronakrisen, kontinuerligt uppdaterad. Här kan du läsa information om corona som är lättläst, har bild eller teckenstöd, är på andra språk eller riktar sig till barn. Flera länkar som vi ti Digiteket tipsar om nedan och mycket fler utöver dessa återfinns på Infotekets sida.

Sensus digitala verktygslåda tipsar om hur du håller digitala möten, livesänder, streamar och annat.

Seriefiguren Bamse ger fyra tips på hur du kan undvika smitta. Lämplig för de mindre. 

Handbok för superhjältar, utvecklat av bl a bibliotekmedarbetare i Umeå kommun, är en variant av Teknikjakten fast helt platsoberoende samt för en yngre målgrupp. (OBS! En Digiteketkurs kring hur du bygger en egen Teknikjakt, kommer före sommaren!)

Text är grunden för det #digitalabiblioteket. Nu lanserar Begripsam sajten Begriplig text, med 19 råd hur du kan göra en text lättare att läsa och förstå.

Begripligt text

Bris: Att prata med barn om Corona-viruset. Bris tipsar i ett antal enkla punkter vad du som vuxen bör tänka på när du pratar med barn om coronaviruset.

Bris: att prata med barn om coronaviruset.

Ny telefonlinje om corona för personer med migrationsbakgrund. Bemannas ett antal timmar varje dag av medlemmar från Transkulturellt centrum. 

Telefonlinje om corona för personer med migrationsbakgrund

Bildstöd i föreningslivet har med stöd av Allmäna arvsfondet skapat ett användbart och utskrivbart bildstöd för dem som vill jobba med coronaviruset.

Länkar med nyheter om coronaviruset på flera språk och på lätt svenska

Folkhälsomyndigheten

Korta, enkla filmer om Coronaviruset på flera språk

Region Stockholms självskattningstest kring Corona för att undvika att 1177 och vården överbelastas

Lättläst om corona från inre ringen och FUB