Det gyllene förstoringsglaset! Tack, tack, tack!

Digiteketredaktionen helgvaknade till nyheten att vi tillsammans med Kungliga Biblioteket tilldelas det gyllene förstoringsglaset. Vi är otroligt glada och stolta över priset som vi delar med Digitalt först och alla hårt arbetande biblioteksmedarbetare i landet som bidrar till plattformen och förkroppsligar idén om att vi lär oss tillsammans. I en tid då så många skickliga folkbildare verkar för ökad källkritik är det ödmjukande och sporrande att bli uppmärksammad på detta sätt. Redaktionen lovar att i enlighet med bibliotekslagen fortsätta att arbeta för det demokratiska samhällets utveckling och fortsätta bidra till än vassare källkritiskt kunnande i en yrkesgrupp där dessa kunskaper alltid är i fokus.

Motiveringen

I sin motivering skriver Internetstiftelsen och Källkritikbyrån:

”Genom att öppna sitt tidningsarkiv och ta fram Digiteket har Kungliga biblioteket spridit kunskap och bidragit till allmänhetens fria åsiktsbildning.

När allt stängde ned våren 2020 stod KB, genom att tillfälligt slå upp sitt digitala tidningsarkiv, för ett sällsynt inslag av uppöppnande. En kort stund sken solen in över vårt gemensamma kulturarv, en unik informationsskatt för den som söker källor. Biblioteken har varit mångas trygga hamn i oroliga tider.

Med Digiteket har KB i samverkan med bibliotekssverige skapat en lärplattform för att bättre kunna besvara besökarnas frågor om det digitala. Digiteket är också en plats där den som vill kan lära sig mer om källkritik i en digital tid.”

Vi på Digiteket satt precis som alla andra och jublade över alla skatter som gick att finna i tidningsarkivet och är glada att det uppmärksammas. Själva fortsätter vi givetvis att ha MIK-frågor och källkritik som ett av våra fokus och lovar att återkommande publicera vidare i frågan.

Vill du läsa mer om det gyllene förstoringsglaset och om årets pristagare så hittar du den officiella pressreleasen här och en fördjupad artikel med större fokus på bibliotekens roll här.

Vi på Digiteket har ledigt och ska ha en riktigt, riktigt fin lördag. Tack!