Bilders metadata kan avslöja dig
Hur taggar din mobil bilder? Hur du kan styra över detta på det sätt som du vill? Genom att bli medveten om hur tekniken fungerar kan du själv välja vilken nivå av personliga uppgifter du vill dela med dig av.
Tänk dig följande situation:
Du har tagit dig ur en jobbig familjesituation. Kanske handlar det om en familj som inte accepterar dina livsval eller en destruktiv relation. Du har flyttat långt bort och börjat ett nytt liv med skyddad identitet. Det sista du vill är att ditt gamla liv ska komma ifatt dig igen och att du ska bli hittad. Du kan slappna av för första gången på länge. På din väg till det nya jobbet ser du en maskros som kämpat sig igenom asfalten och det känns som den perfekta illustrationen av ditt liv. Du tar ett foto med din mobilkamera och lägger upp den i ett socialt mediaflöde som några få vänner från ditt tidigare liv har tillgång till. En vacker hälsning.
Någon är dock lite oförsiktig och bilden når fel personer. Men vilka möjligheter ger en endaste bild dem? Bilden är på en maskros och sådana finns ju överallt? Ja, men olyckligtvis förser de flesta mobiltelefoner alla bilder som tas med osynliga metadata som ger information om sådant som exakt tid, inställningar för bilden och GPS-information. Med rätt kunskap och programvara finns det alla möjligheter att ta reda på var en bild är tagen, med alla potentiella risker det medför. Lyckligtvis går detta också att kontrollera som användare.
Som med alla andra integritetsrelaterade artiklar här på Digiteket handlar detta inte om att skrämma dig på något sätt. Vår teknik är fantastisk! Kolla gärna in även våra andra artiklar och kurser på temat personlig säkerhet på nätet.
En oskyldig bild på en tavla kan väl inte avslöja något? Bild från metapicz.com visar att all metainformation för en bild anges, inklusive platsdata.
Din mobilkamera
På samma sätt som vi skrev i Digitekets artikel It sees you when you’re sleeping. It knows when you’re awake. Din telefon och positionsdata så är nyckeln till att kontrollera din integritet att gå in i din telefons inställningar och kontrollera vilka appar som har tillgång till vilka behörigheter. I detta specifika fall handlar det om att kontrollera vilka behörigheter som är kopplade till just kameran. Har kameran tillgång till plats/positionsdata? Om telefonen har tillgång till platsdata är oddsen också goda att denna information inkluderas som metadata i bilden. Vill du undvika detta slår du helt enkelt av funktionen.
I en Android-telefon går du in i “Inställningar” och tar fram inställningarna för “Plats”. Välj sedan “Behörighet på appnivå” och får då fram alla appar, inklusive kameran, som har tillgång till platsdata. Välj “Kamera” och justera sedan platstillgång efter hur du vill ha det.
I en iPhone går du in i “Inställningar”. Välj sedan “Integritetsskydd”. Tryck sedan vidare på “Platstjänster” och välj sedan specifikt din kamera och justera sedan platstillgång efter hur du vill ha det.
Nu har du åtminstone haft en möjlighet att stänga av funktionen som gör att någon skulle kunna se var dina bilder togs. Viktigt att komma ihåg dock är att de bilder du redan tagit har de gamla inställningarna – så om du tidigare tillät meta- och positionsdata till din kamera så är bilderna troligtvis metataggade med den informationen. Kom också ihåg att om du stänger av platsdata för dina bilder kommer inte heller du att i efterhand kunna se var en bild togs.
Användningsområden
Som med all annan information som din telefon samlar så finns det ju givetvis fördelar med att geotagga/platsbestämma bilder. För dig som användare har företag som Google i många fall automatisk uppladdning av bilder till foldrar på Google Drive och kan också hjälpa dig att med hjälp av metadatan skapa kartor över var du varit och vilka bilder du tagit där. Som samhällsmedborgare kan det vara tryggt att veta att polis och räddningstjänst givetvis också kan använda informationen för att lösa brott eller i bästa fall rädda människor som försvunnit. Eller varför inte använda tekniken till att få bukt med en av vårt tids sexistiska trakasserier i form av så kallade dickpics? Läs mer om det sistnämnda i Veckorevyns artikel om dickpics som lämnar spår.. Att kunna platsbestämma bilder öppnar helt klart upp spännande möjligheter.
Sociala medier
Olika sociala medier fungerar olika och gör det potentiella problem artikeln handlar om olika för varje plattform. Instagram och Facebook rensar upplagda bilder från metadata vilket göra att det inledande exemplet inte skulle ställa till några större problem om bilden hamnade där. Andra sociala medier och tjänster, som till exempel Flickr gör det inte och om bilden hamnade i några av dessa så skulle problem kunna uppstå enligt beskrivningen ovan. Gör därför det till din vana att kolla igenom inställningarna för de sociala medier du använder så att du vet vilken metadata som följer med.
Fler artiklar, och även kurser, om integritet är samlade under temat personlig säkerhet på nätet.