Biblioteket Play – Stockholm samlar all streaming på samma ställe
Biblioteket Play är Stockholms stadsbiblioteks streamingtjänst med innehåll om litteratur, kultur och bildning, främst för barn och unga. Tjänsten är gratis och syftar till att bredda och utveckla den digitala programverksamheten samt att nå nya användare. Biblioteket Play uppkom delvis som en vidareutveckling av de nya digitala vanor som pandemin förde med sig. Materialet produceras av både Biblioteket Play-redaktionen och personal på Stockholms alla bibliotek.
Biblioteket Play är Stockholms stadsbiblioteks (SSB) egna streamingtjänst och innehåller program om böcker, kreativt skapande och bibliotek. Stockholms stadsbibliotek består av 39 folkbibliotek som varje år arrangerar en mängd spännande författarsamtal, föreläsningar, frågesporter och annat. En del av programmen spelas in så att de kan nås hemifrån och samlas på Biblioteket Play. Programmen produceras både lokalt på biblioteken samt centralt av Biblioteket Play-redaktionen. Tjänsten finansieras med projektmedel från Kulturrådet.
Tjänsten som Helena, projektledare och producent för satsningen, beskriver som ett enklare Netflix lanserades i juni 2022 och innehåller videor med fokus på litteratur, kultur och bildning. Den huvudsakliga målgruppen är barn och unga. Tjänsten är gratis, kan nås över hela Sverige och kan ses som en del av bibliotekets demokratifrämjande arbete:
– Med Biblioteket Play vill SSB bredda och utveckla den digitala programverksamheten och därigenom utveckla arbetet med kunskapsförmedling och fri åsiktsbildning, berättar Helena Cot Martinez (projektledare och producent) och Erika Wallin (producent och programledare) som utgör halva redaktionen. Samuel Rubinstein arbetar som producent och utgör tillsammans med videoproducent Kristoffer Sannestam resterande del av redaktionen.
Biblioteket Plays redaktion: Samuel Rubinstein, Helena Cot Martinez, Erika Wallin och Kristoffer Sannestam. Foto: Olivia Borg (c)
Tanken är att kanalen ska ersätta andra digitala plattformar och samla allt videomaterial på samma ställe. Coronapandemin och den så kallade Schrems 2-domen är två bakomliggande faktorer som motiverade arbetet med Biblioteket Play. I och med pandemin har digitala arrangemang blivit en naturlig del av bibliotekens verksamhet. Helena och Erika berättar:
– Även om pandemin inte längre påverkar bibliotekets verksamhet i samma utsträckning är de digitala programmen här för att stanna. Med Biblioteket Play är ambitionen att möta våra användares digitala vanor och behov av att ta del av program på distans och när det passar dem. Det är även ett sätt att nå helt nya användare som inte kan eller vill ta sig till bibliotekets fysiska scener.
Med Schrems 2-domen avses den EU-lagstiftning som gjort att det är svårare, och i många fall omöjligt, att överföra personuppgifter till exempelvis USA. Detta gör att det ur integritetsaspekter kan vara svårt att använda amerikanska it-tjänster.
– För SSB innebar detta att vi inte längre kunde sända våra program via de plattformar som då fanns att tillgå, exempelvis Facebook. Istället behövde vi ta fram en alternativ plattform som lever upp till Stockholms stads krav på säker personuppgiftshantering. Biblioteket Play är ett sätt att fortsätta kunna erbjuda digital programverksamhet till våra användare på ett säkert sätt, säger Helena.
Materialet på Biblioteket Play produceras dels av bibliotek inom SSB i ett antal återkommande format men också av den fem personer starka redaktionen. Samarbetet dem emellan är väsentligt. Helena utvecklar:
– Bibliotekspersonalens medverkan, oavsett om det är i form av kunskap, rådgivning eller logistik, är avgörande för kvaliteten på innehållet och hur bra projektet funkar. I alla produktioner är bibliotekspersonal involverad på något sätt.
Hittills har 15 olika programformat publicerats. Under 2022 producerade Biblioteket Play-redaktionen 6 nya programserier, med sammanlagt 15 avsnitt. Parallellt med produktionen av nya format och avsnitt anpassas redan befintligt material för plattformen. Alla program ligger under olika kategorier för att förenkla navigering för användarna. Helena och Erika berättar mer om produktionsarbetet:
– Vi planerar produktioner i samband med behov, effekt och enligt biblioteksplanen. Detta innebär att publiceringsfrekvensen inte är regelbunden utan i vanliga fall anpassas utifrån till exempel vissa datum efter händelser på biblioteken samt vid andra tillfällen där biblioteken har ett större antal besökare, som under skolloven.
Några av programformaten är till exempel poesiprogrammet I döda poeters sällskap, Uppdrag böcker, där barn intervjuar aktuella författare och kändisar om böcker, och Lär dig teckna, där vi lär oss teckna tillsammans med serietecknaren och bibliotekspedagogen Frida Ulvegren.
I Finland finns det en gemensam videoplattform för landets bibliotekssektor, vilket är något Biblioteket Play också strävar efter i ett långsiktigt perspektiv. Helena och Erika berättar mer om framtiden i närtid:
– 2023 ansluter Forumbiblioteken i Nacka till Biblioteket Play. De kommer att göra egna produktioner och vi kommer även göra en samproduktion. Efter 2023 vet vi inte, men vi hoppas att fler kommuner vill ansluta!
Besök Biblioteket Play, följ Biblioteket Play på Instagram och läs mer om verksamheten på Valfrid – Biblioteksutveckling Stockholm.