Gå direkt till innehållet
Två kvinnor står utklädda till djur, en höna och en räv, Kvinnan till höger läser ur en bilderbok. Mellan kvinnorna står en whiteboard där det finns bilder på tecknade hönor och interiören av ett hönshus. Kvinnan till vänster håller i en bild på en höna. Kvinnorna befinner sig i en badhusmiljö. I vattnet framför kvinnorna finns en grupp barn och vuxna.

Bibliotek och badhus: Samarbete skapar läsfrämjande möjligheter i Vaggeryd

När Sverige uppvisar sjunkande besökssiffror och minskad utlåning på svenska folkbibliotek satsar biblioteken på innovativa metoder för att göra litteraturen tillgänglig för alla. Ta del av hur biblioteken kombinerar läsfrämjande och litteraturförmedling med badhusbesök, i en ny trend där popup-aktiviteter och uppsökande verksamhet blir allt vanligare för att nå ut till dem som sällan besöker bibliotek eller läser. I den här artikeln kan du läsa mer om badhusbibliotek och popup-verksamhet i Vaggeryd och Skillingaryd.

I Vaggeryds kommun är man van vid att se kultur- och fritidsförvaltningen som en helhet och att samarbeta över gränserna mellan bibliotek, kulturskola, simhallar, öppen verksamhet och museum. Ett vinnande koncept är att kommunen är liten. Det är lätt att nå varandra och se synergieffekterna med att arbeta tillsammans i stället för var och en i sitt stuprör. Detta gjorde att man 2020 påbörjade ett samarbete mellan bibliotek och simhall. 

Initiativet grundade sig på frågeställningen kring hur man kunde sprida information om och marknadsföra biblioteken bättre. Det ledde till att man instiftade ”badbibliotek” i kommunens två simhallar i Vaggeryd och Skillingaryd. Man valde att använda sig av befintliga entré- och väntrumsmiljöer och fokus låg på att det skulle vara enkelt att genomföra projektet. Två rullvagnar från Ikea köptes in, en till respektive badhus. De fylldes sedan med böcker, tidskrifter och information om verksamheten. 

– Det var hur enkelt som helst och det blev succé. Ibland kan jag bli förvånad: en bokvagn, 800 spänn, några pocketböcker, några tidningar, bilderböcker och lite information om biblioteket i ett mobilt bibliotek. Det är inte mer, men det visar att vi finns, att vi i kultur- och fritidsförvaltningen hänger ihop och att vi jobbar med samma saker: att stärka människor och att man ska kunna utvecklas som människa, säger bibliotekschef Åsa Storck.

Man valde att bygga systemet på förtroendelån, där besökarna antingen kunde sitta och läsa på plats eller ta med sig böckerna hem utan att de behövde låna dem på sitt lånekort.

– Det fungerade bra. Man satt och läste medan man väntade på barnen som var på simskolan, läste för yngre syskon och lånade sedan med böcker hem. Det var ett litet, litet steg, men ändå en signal från biblioteket att vi kan finnas på en oväntad plats, säger Åsa.

Idag är badbiblioteken ett naturligt inslag i simhallarna i Vaggeryd och Skillingaryd. Kanske har en och annan bok försvunnit, men i det stora hela upplevs inte några större problem med svinn eller förstörda böcker. 

Två kvinnor står utklädda till djur, en höna och en räv, Kvinnan till höger håller i en bilderbok. Mellan kvinnorna står en whiteboard där det finns bilder på tecknade hönor och interiören av ett hönshus. Kvinnorna befinner sig i en badhusmiljö.
Under popup-initiativet Läs och plask har en bibliotekspedagog och en barnbibliotekarie läst sagan Tass…, tass…, tass… smyg…, smyg…, smyg… av Thomas Hallin, utklädda till två djur som finns med i berättelsen. Foto: Martina Ojala, skillingaryd.nu (c)

Badbiblioteken har också blivit en symbol för hur man tänker kring biblioteksverksamheten i stort i Vaggeryds kommun. Här vill man visa att biblioteksverksamheten inte bara är en byggnad utan en organism som rör sig runt i kommunen. Biblioteken vill kunna dyka upp i oväntade miljöer och det finns uttalat i deras arbetssätt. Åsa menar att det är viktigt att arbetssätten ger upphov till en flexibilitet som gör att biblioteket kan dyka upp i oväntade miljöer och att det kan ske hyfsat spontant:

– Det ska inte vara så snävt, inrutat och inbokat åtta månader i förväg. Är det något som händer i kommunen ska vi kunna hoppa på det. Det är viktigt att vi kan vara med även vid tillfälliga händelser. Vi har en bas i vårt läsfrämjande arbete som bygger på kontinuitet, men även sådana här projekt är viktiga att kunna vara med på – särskilt när initiativen kommer från medarbetarna själva. 

Initiativet med badbibliotek ser man i Vaggeryd som det första steget i den satsning som i förlängningen lett till popup-initiativet Läs och plask. Hösten 2022 anordnades en förvaltningsdag i Tylebäck i Halmstad. Hela förvaltningen deltog. Under dagen kom det fram önskemål om att de olika verksamheterna inom förvaltningen skulle göra fler saker tillsammans, och med utgångspunkt i detta spånade man sedan fram ett antal idéer och aktiviteter. Här kläcktes också idén att läsa sagor i simhallen, ett projekt som blev verklighet hösten 2022.

Befintliga simskolegrupper stod i fokus för satsningen. Man började med Vaggeryd, för att sedan gå vidare med Skillingaryd. En bibliotekspedagog som arbetar med Stärkta biblioteksprojekt och en barnbibliotekarie valde tillsammans ut sagan Tass…, tass…, tass… smyg…, smyg…, smyg… (2008) av Thomas Halling, som de tyckte att de kunde läsa. 

– Det uppstår alltid många praktiska frågor kopplade till den här typen av aktiviteter. Vi har en tradition här på bibblan med mycket utklädningskläder, så bibliotekspedagogen och barnbibliotekarien letade fram fungerande kläder och klädde ut sig till två djur som finns med i berättelsen. De kom fram till att de måste stå på kanten till simbassängen när de läste. För att delta i sagan skulle barnen vara i vattnet och göra rörelser till sagan medan de lyssnade, berättar Åsa.

Inför besöket hade barnen fått veta att de skulle få ett oväntat besök under nästa lektion. När det blev dags tassade de biblioteksanställda in och läste sagan, vilket gav upphov till mycket glädje. Initiativet ledde inte bara till engagemang från barnens sida. Också föräldrarna, som inte får vara med inne i simhallen under lektionen, blev nyfikna och stod som klistrade och kikade in genom fönstret. 

– Man har en bild av vad biblioteket kan och brukar göra. Det finns en föreställning om att biblioteket finns på ett visst ställe. När vi dyker upp någon annanstans får vi reaktioner i stil med: ”Är ni här också? Vad roligt att ni är här!” Det är ingen som ifrågasätter eller säger: ”Håll er på bibblan.” Man tycker att det är roligt att vi är med.

Två kvinnor står utklädda till djur, en höna och en räv, Kvinnan till höger läser ur en bilderbok. Mellan kvinnorna står en whiteboard där det finns bilder på tecknade hönor och interiören av ett hönshus. Kvinnan till vänster håller i en bild på en höna. Kvinnorna befinner sig i en badhusmiljö. I vattnet framför kvinnorna finns en grupp barn och vuxna.
Under högläsningen i samband med Läs och plask stod bibliotekspedagogen och barnbibliotekarien på kanten till simbassängen. För att delta i sagan skulle barnen vara i vattnet och göra rörelser till sagan medan de lyssnade. Foto: Martina Ojala på skillingaryd.nu (c)

Aktiviteten gav tydliga signaler utåt om vad de anställda på biblioteket var beredda att göra och att och att genomförandet var mycket lustfyllt.

– Kanske tänker de här föräldrarna att de ska gå till biblioteket när de ser vad vi faktiskt gör och kan göra. Vårt mål är ju att vi ska förmedla läsglädje och att man som medborgare ska få upp ögonen för vad läsglädje kan innebära och ge. Aktiviteterna skapar också igenkänning och en känsla av närhet. När förskolebarnen kommer till biblioteket kommer de att känna igen den person som var kyckling eller varg under läsningen på badhuset. Att en person som inte känner sig så hemma i en miljö eller som känner sig lite tveksamt inställd känner igen en person från en tidigare aktivitet gör det hela lite lättare: ”Här hör ju jag också hemma.”  

– Samtidigt gynnar dessa spontana och lekfulla läsfrämjandeinitiativ inte bara mottagarna utan också förmedlarna, påpekar Åsa. Medarbetarna får mer kontakt med simhallens personal, vilket gör det lättare att ta nya och fler initiativ för samarbeten och projekt framöver. 

– Dessutom tyckte mina medarbetare att det var jätteroligt. Bara det, glädjen i läsfrämjandet, är en sak i sig! 

Även om det är svårt att utvärdera effekterna av initiativ som dessa, till exempel i fråga om hur många icke-läsare man når eller hur det påverkar besöksstatistiken på biblioteket, så ser Åsa andra tydliga vinster med att arbeta på detta sätt. I Vaggeryds kommun, som ingår i Region Jönköpings län, har man en av de lägsta bemanningarna i landet och biblioteksbudgeten är låg. Totalt fem tjänster inklusive bibliotekschef arbetar med kommunens biblioteksverksamhet.

Tack vare Stärkta bibliotek och flera andra projekt har Vaggeryds kommun just nu visserligen extra personal, och biblioteken i Vaggeryd har erhållit ekonomiskt stöd fem år i rad, med fokus på barn och unga samt likvärdig biblioteksverksamhet. Samtidigt ser man vikten av att skapa arbetssätt som gör att arbetet kan fortgå även den dag då biblioteksverksamheten inte längre får bidrag. 

– Det ska inte falla på att det är en person som arbetar med Stärkta bibliotek. Därför är alla involverade i det som genomförs inom ramen för Stärkta bibliotek. Så måste det vara för att vi inte ska fastna i ett projekttänkande, påpekar Åsa.

– Det avgörande för att biblioteksverksamheten i kommunen ska bli framgångsrik, menar Åsa, är just att man valt att arbeta på otraditionella sätt, att man hjälps åt över gränserna och att man valt att effektivisera rutinerna för medieinköp, och sådant som man annars kan lägga mycket tid på, för att istället prioritera att arbeta med och nära medborgarna.

Hon menar också att det som gör det möjligt för biblioteken i Vaggeryds kommun att arbeta dynamiskt och med projekt på andra platser än biblioteket är det faktum att de har meröppet på båda biblioteken. 

– Meröppet gör det möjligt att bli mer flexibel i aktivitetsplaneringen, så att medarbetare till exempel kan åka till simhallen utan att det per automatik ska innebära att biblioteket behöver hålla stängt, säger Åsa.

Porträttbild av en kvinna med glasögon. I fonten en biblioteksmiljö.
Åsa Storck, som är bibliotekschef för Vaggeryd och Skillingaryds bibliotek, är van att samarbeta över gränserna mellan bibliotek, kulturskola, simhallar, öppen verksamhet och museum. Foto: Åsa Stock

Då det finns ett uttalat arbetssätt som går ut på att samarbeta över gränserna samt befinna sig i nya miljöer kommer Vaggeryd fortsätta sitt utforskande arbete och försöka inspirera andra. Nyligen besökte Region Jönköpings län Vaggeryds kommun för att titta närmare på ett pilotprojekt med fokus på kopplingen mellan bibliotek och folkhälsa, eftersom man i Vaggeryds kommun arbetar mycket med att lyfta fram biblioteken som hälsofrämjande. På biblioteket finns också ett hälsocenter och hälsocoachen är en av medarbetarna. Till exempel samarbetar man kring ”en påse hälsa”, en bok- och träningspåse som innehåller en träningsbok, en skönlitterär bok, träningsprogram och enklare träningsmaterial. Tanken är att inspirera låntagaren att komma igång med sin träning.

– Att biblioteken i Vaggeryd på ett strukturerat sätt arbetat med synliggörandet av verksamheten har också gett effekt, menar Åsa, som fortsätter:

– Att vi hela tiden är med i olika sammanhang har till exempel lett till att biblioteken i Vaggeryds kommun, genom beslut i fullmäktige, nu betraktas som ett nav för demokratiutveckling. Det går att sätta detta i relation till simning: att få lära sig simma har en demokratisk innebörd. Att alla får känna att de kan simma gör att de kan ta plats och delta i den miljön. Då blir man också mer benägen att vara delaktig i samhället, så det är en demokratisk fråga. I våra initiativ i de olika miljöerna finns alltså hela tiden en bakomliggande demokratitanke, men också en tanke om att bibliotek är folkhälsa. Då tänker jag att det är lika självklart att simma och röra på sig som att läsa och älska böcker. Vi kopplar ihop de två områdena. 

Att fortsätta arbeta med läsning i badhusmiljö ser hon som möjligt även i fortsättningen. 

– Direkt efter att vi genomfört satsningen uppstod frågan: ”När kommer de nästa gång?” Det finns ingenting inplanerat ännu, men man skulle kunna tänka sig att ett besök från biblioteket blir ett stående inslag i varje simskolegrupp. Det skulle kunna fungera precis som med föräldragrupperna, där biblioteket och föräldragruppen alltid möts en gång. 

Om du är intresserad av att veta mer om projektet är du välkommen att kontakta bibliotekschef Åsa Storck: asa.storck@vaggeryd.se

Läs också de andra delarna i serien om läsfrämjande aktiviteter i badhusmiljö:

Läslust och lässtimulans
5 min

Bibliotek och badhus: När läsfrämjande och litteraturförmedling kombineras med badhusbesök

Artikel

När Sverige uppvisar sjunkande besökssiffror och minskad utlåning på svenska folkbibliotek satsar biblioteken på innovativa metoder för att göra litteraturen tillgänglig för alla. Nu kan du ta del av en serie artiklar om hur biblioteken kombinerar läsfrämjande och litteraturförmedling med badhusbesök, i en ny trend där popup-aktiviteter och uppsökande verksamhet blir allt vanligare för att nå ut till dem som sällan besöker bibliotek eller läser. Serien består av fyra artiklar, varav tre verksamhetsexempel. I den här artikeln ges en introduktion. ”Folkbibliotek arbetar företrädesvis gentemot allmänheten. Enligt bibliotekslagen ska folkbibliotek finnas i varje kommun och de ska vara tillgängliga för alla och anpassade till användarnas behov. Allsidighet och kvalitet ska prägla det utbud och verksamhet som folkbiblioteken erbjuder, bl.a. genom ett varierat och kvalitativt utbud av …

Läslust och lässtimulans
5-30 min

Bibliotek och badhus: Gotland går i bräschen

Artikel

När Sverige uppvisar sjunkande besökssiffror och minskad utlåning på svenska folkbibliotek satsar biblioteken på innovativa metoder för att göra litteraturen tillgänglig för alla. Ta del av hur biblioteken kombinerar läsfrämjande och litteraturförmedling med badhusbesök, i en ny trend där popup-aktiviteter och uppsökande verksamhet blir allt vanligare för att nå ut till dem som sällan besöker bibliotek eller läser. I den här artikeln kan du läsa mer om badhusbibliotek på Gotland. I Region Gotland var man tidigt ute med att ta steget från det fysiska biblioteksrummet för att söka kontakt med badhusen. Själva beskriver de sig i rapporten ”En lässtund på badet! Rapport om badhusbiblioteken på Gotland” (Region Gotland) som de första biblioteken i landet att skapa badhusbibliotek: ”Gotland har sedan oktober 2015 Sveriges första fasta …

Läslust och lässtimulans
5-30 min

Bibliotek och badhus: Trelleborg går på djupet med läsning

Artikel

När Sverige uppvisar sjunkande besökssiffror och minskad utlåning på svenska folkbibliotek satsar biblioteken på innovativa metoder för att göra litteraturen tillgänglig för alla. Ta del av hur biblioteken kombinerar läsfrämjande och litteraturförmedling med badhusbesök, i en ny trend där popup-aktiviteter och uppsökande verksamhet blir allt vanligare för att nå ut till dem som sällan besöker bibliotek eller läser. I den här artikeln kan du läsa mer om ett samarbete i fyra delar mellan biblioteket och badhuset i Trelleborg. I Trelleborg pågår just nu ett pilotprojekt i fyra delar som bygger på ett samarbete mellan bibliotek och badhus. Syftet med projektet är att hitta sätt att främja både läsning, högläsning och simkunnighet hos barn. I pilotprojektet, som kommer att utvärderas tidig höst 2023, ingår de tre …

Puffbilder: Martina Ojala på skillingaryd.nu (c)

Kommentarer

Hjälpte detta dig?

Digiteket-redaktionen vill gärna veta mer om hur du har använt artikeln.


Fält markerade med * är obligatoriska. Redaktionen granskar kommentarer innan de publiceras. Din e-post kommer inte publiceras.