Bibbcon reser sig som en fågel Fenix ur pandemiaskan
I Jönköping drar det ihop sig till bibliotekskonventet Bibbcon – ett årligt samarbete mellan Jönköpings stadsbibliotek och regionens ideella spelföreningar. Där konventet under pandemin bröt ny mark genom att göra hela konventet digitalt är de nu tillbaka i fysisk form i bibliotekets lokaler.
Digiteket har pratat med arrangörerna bakom detta sedan över tio år årligen återkommande projekt – för att se vad de lärt sig på vägen.
Bibbcon föddes 2010 då bibliotekarien, spelaren och eldsjälen Daniel Frohm drog igång konventet på Jönköpings stadsbibliotek. Inledningsvis hade spelkonventet ett digitalt fokus men det breddades snabbt till att inkludera andra speltyper och aspekter av spel- och nördkulturen, exempelvis rollspel, brädspel, figurspel, manga och cosplay. I takt med att konventet växte i omfång och deltagandet ökade blev konventet ett naturligt samarbete mellan Jönköpings stadsbibliotek, Jönköpings kommun och spelföreningar kopplade till Sverok – Sveriges roll- och konfliktspelsförbund. Varje år lockade det mer människor och utbudet breddades. 2020 var det så dags för tioårsjubileum men pandemin stängde snabbt dörrarna för det evenemanget. Men på Jönköpings stadsbibliotek gjorde man på det sätt som riksbibliotekarien Karin Grönvall beskrev med orden: “Vi ställer inte in. Vi ställer om!” Bibbcon förvandlades till ett digitalt evenemang och breddade sin publik till alla delar av Sverige. Nu när pandemin är över återuppstår Bibbcon som fysiskt arrangemang och förberedelserna är i full gång. “Som Fågel Fenix reser vi oss ur pandemiaskan”, säger Per Andrén, kulturutvecklare för målgruppen unga i Jönköping.
En slingrig resa
Att hålla ett stort, mångfacetterat evenemang i samarbete med lokalföreningar, som tar tillvara barns och ungdomars intressen samtidigt som det slår ett slag för nya interaktiva berättarformer och i förlängningen fungerar läsfrämjande, det låter som ett skolboksexempel på hur det ska göras men också som mycket, mycket hårt jobb! De ansvariga för Bibbcon räds dock inte allt jobb som konventet innebär. De ansvariga för 2020 års nätversion av konventet, Anna Persson Kjellerstedt, kultursekreterare för barn och unga i Jönköping, och Maria Friedner, bibliotekssamordnare i Jönköping, konstaterade efter avslutat värv att “vi vill egentligen inte göra något annat än Bibbcon hela dagarna. Det ger oss inspiration och energi.” Den duo som ansvarar för årets fysiska upplaga av Bibbcon, Andreas Schill på Jönköpings stadsbibliotek och kulturutvecklare Per Andrén, håller med. “Det finns ett stort och starkt engagemang i de ideella grupperna som gör Bibbcon. Alla är fulla av idéer och har en stor vilja att hugga tag i organiserandet.”
Den digitala satsningen som man tänkte att man skulle fortsätta med efter det digitala pandemi-Bibbcon 2020 har dock fått ge vika för en prioritering av det fysiska mötet. “Det finns ett stort sug efter att träffas på riktigt igen.”
Årets Bibbcon
Bibbcon 2022 är som alltid en prova-på-upplevelse av spelhobbyn kombinerat med riktig spelkonventskänsla för dem som verkligen är entusiaster.
Årets Bibbcon inleds med en nördparad som vandrar genom staden och avslutas vid biblioteket lagom till konventets invigning. Sedan fylls Bibbcon med den sedvanliga blandningen av rollspel och brädspel. Besökarna bjuds också på en cosplayverkstad med erfarna proffs som guidar i hur man tillverkar dräkter och utrustning som liknar ens fiktiva favoriter, racingspelet Mario Kart på storskärm och ett utställartorg där en stor samling utställare i form av föreningar och försäljare samlas, informerar kring sin verksamhet och saluför en uppsjö spel och parafernalia. En nördloppis där vem som helst kan sälja sina saker kompletterar utbudet och här säljs allt nörd- och spelrelaterat.
I år hålls det dessutom föreläsning om e-sport för unga, med särskilt fokus på tjejer – riktad mot föräldrar. Den största satsningen på årets Bibbcon är att man öppnar upp något man kallar After Bibbcon. Vanligtvis pågår konventet under ordinarie öppettider 11–15 men denna gång kan de som anmält sig stanna kvar efter stängningsdags och spela fram till 21.
Vad vill Bibbcon uppnå?
Stadsbiblioteket i Jönköping har lagt ner mycket energi i många år på att bygga upp detta årliga evenemang Bibbcon och det ses som en värdefull del av verksamheten. Jag frågar de ansvariga vad det är de i förlängningen vill uppnå med konventet, utöver att fortsätta ett populärt arrangemang?
Anna och Maria som anordnade det digitala pandemi-Bibbcon konstaterar “Vårt uppdrag är så tydligt: vi jobbar för ungdomar och demokratiuppdraget och här är spel en viktig del. Att unga ska hitta sin väg och sin identitet och sina intressen är viktigt. Det här är också en otroligt familjevänlig verksamhet. Det är en generationsöverskridande verksamhet. Och att det är på ett bibliotek är så bra. Det är en trygg plats, alla är välkomna. Vi märker ju också mer och mer trycket på fantastik och spel. På Jönköpings bibliotek kan man ju låna både rollspel och brädspel, vilket ju är himla trevligt.”
Per Andrén håller med. “Att Bibbcon sker under ordinarie öppettider skapar ett möte mellan besökare på Bibbcon och den ordinarie låntagaren som är där för att lämna en bok eller att läsa en tidning. De tankarna och intrycken som uppstår i det mötet är värdefulla. Förhoppningsvis väcks också tanken och insikten att ‘Ja, det här är också ett bibliotek’ när man ser vad vi gör.”
Stort intresse för att jobba under Bibbcon
I mötet med Bibbcon blir det uppenbart att det är ett evenemang som i ett längre perspektiv kräver planering och kontinuerligt arbete för ett mindre antal personer, och i ett kortare perspektiv tar över biblioteket i sin helhet och påverkar hela personalgruppen och alla vanliga besökare. Jag frågar om hur personal och besökare reagerar på att Jönköpings stadsbibliotek en dag om året blir ett spelkonvent.
Kulturutvecklare Per Andrén: “Chefer och andra på det kommunala planet känner väl till Bibbcon och är stolta över det. Regionen ser Bibbcon och vet vad vi är. De ser värdet i Bibbcon och vad vi kan erbjuda. Jag ser också engagemanget från bibliotekshåll. Även biblioteksanställda på andra hembibliotek än stadsbiblioteket kan få byta till sig pass på stadsbiblioteket under Bibbconlördagen för att kunna vara med – det säger ju något om engagemanget.”
Andreas Schill, som ju jobbar på stadsbiblioteket, håller med: “Det är faktiskt fler som vill jobba än som behövs för bemanningen. Vi behöver säga till bibliotekarier att alla inte kan få jobba helg under Bibbcon. Det är ett ovanligt problem. Alla ser fram emot det, i lite olika utsträckning. Det är en snackis under hela året.”
De ideella krafterna bakom Bibbcon
Bibbcon är till stor del ett resultat av en stark spelkultur som funnits i regionen i många år. När det nuvarande riksförbundet för spelare, Sverok, startade var engagemanget stort från spelföreningar i Jönköpingstrakten. Den kanske mest tongivande var G&B (Gameboards and Broadswords) som årligen engagerar sig i Bibbcon. Spelkulturen har vidare fått ytterligare fäste och goda kontakter med närsamhället i och med storarrangemanget Dreamhack som återkommande samlar tusentals datorspelare och kodare till Jönköping.
Carl-Johan Sanglert, som jobbar ideellt som G&B:s ungdomsstrateg för att engagera nya medlemmar, myser nöjt när han pratar om Bibbcon. “Biblioteket i Jönköping är en sådan fantastiskt bra mötesplats. Att det finns en sådan vilja från bibliotekets sida att öppna upp för den här målgruppen. Det finns så ambitiösa bibliotekarier som vill jobba med detta – de har även klarat en generationsväxling när de ursprungliga eldsjälarna gått vidare till annat.”
Läsfrämjande?
Eftersom Digiteket bygger om inför vår läsfrämjandesatsning kan jag inte låta bli att fråga: Finns det en läsfrämjande tanke bakom Bibbcon? Per och Andreas funderar ett tag innan de svarar. Andreas konstaterar: “Vi pratar inte läsfrämjande som vårt fokus med Bibbcon. Den starka spelkulturen i regionen har varit en drivkraft, och att det är ett samverkansprojekt med många olika ingångar som svarar mot demokratiuppdraget är en annan.” Per håller med. “Sedan är ju läsfrämjandet alltid en del ändå. Berättelsen och berättandet står ju i centrum. Narrativet är ju alltid en central del i spelkulturen. Cosplay har ju också sin form av narrativ. Du levandegör en karaktär ur en bok eller film och den får ta sig annat uttryck i de dräkter som du tillverkar och bär.”
Info
Årets upplaga av Bibbcon går av stapeln lördagen den 19/11 på Jönköpings stadsbibliotek. Läs mer om arrangemanget i Jönköpings evenemangskalender eller följ dem på Facebook.