Kom igång med Barnens bibliotek!

Barnens bibliotek är webbsidan för barn och unga: fylld av lästips, författarintervjuer, reportage och andra läs- och skrivlockande aktiviteter.  Användningsområdena är många! Denna artikel ger dig en kort introduktion till vad Barnens bibliotek är och innehåller samt hur du kan använda webbplatsen i ditt arbete och tillsammans med barn.

Vad är barnens bibliotek?

Barnens bibliotek är en plats på nätet för barn ungefär sju till tolv år. Här finns mängder av lästips, temasidor, intervjuer med författare och illustratörer, pyssel, skrivinspiration och tävlingar. Det finns också en liten avdelning för bibliotek och vuxna. Barnens bibliotek drivs av Förvaltning för kulturutveckling, Västra Götalandsregionen och har funnits sedan 1996. Webbplatsen är öppen att använda för alla.

Uppdrag

Barnens biblioteks uppdrag är att locka till läsning genom att hjälpa barn att hitta mer information om böcker och leda dem till vidare läsning och inspiration. Redaktionen jobbar mycket med att få målgruppen aktiv på webbplatsen och själv bidra med lästips och texter, delta i tävlingar och lära känna allt innehåll. Medlemmarnas boklistor används till exempel i menyn Katalogen för att tipsa om andra bra böcker.

Så kan du använda sidan

På sidan Om Barnens bibliotek finns broschyrer att ladda hem med mer information samt ett flygblad med lite tips på hur man kan använda webbplatsen på bibliotek, bokklubbar och lovaktiviteter. Materialet uppdateras regelbundet med nytt material och webbplatsen förändras hela tiden. Det kan vara bra att avsätta en stund då och då och surfa runt bland innehållet.

Bli medlem – få ett krypin

Alla barn kan gratis bli medlemmar och få ett eget krypin att pyssla om. Som medlem kan du till exempel:

  • välja en avatar och andra detaljer som gör krypinet mer personligt
  • skriva boktips, dikter, berättelser och andra texter som publiceras på sidan
  • skapa egna boklistor och göra affischer av dessa för utskrift
  • spela Bibblomons & Bokdrakar, ett spel som syftar till att locka barn att klicka runt och upptäcka mer på webbplatsen
  • genomföra uppdrag och samla poäng.

Förslag!

Bli själv medlem och testa krypinets alla möjligheter vilket gör det lättare för dig att tipsa och förklara för barn om fördelarna med ett bli medlem. Vill din bokklubb kanske ha ett eget krypin där ni gemensamt skriver boktips? Det går jättebra – men meddela redaktionen så att de vet och kan hantera boktipsen på bästa sätt ihop med dig.

Hitta på sidan – Bibblomons visar var du är!

Under varje ingång finns åtskilligt mer att botanisera bland:

Under menyn Lästips finns Barnens boktips som är medlemmarnas boktips: lästips på olika teman och tips på boktrailers.

Ett Tema innehåller lästips (både skön- och facklitteratur), en affisch, intervjuer och pyssel. Ibland finns det också en tävling och material att skriva ut.

Menyn Författare samlar intervjuer (filmade och i text) med författare och illustratörer, barnboksfigurer och annat.

För barn som är nyfikna på att börja skriva finns under menyn Skriva mängder av skrivtips och vi ordnar regelbundet skrivtävlingar med olika teman. I Skrivboken publiceras medlemmarnas egna berättelser.

Under Pyssla finns olika quiz, spel, gåtor, pyssel och tävlingar. En stor del är material som kan skrivas ut och användas fritt på bibliotek.

I menyn Katalogen finns sedan information om tiotusentals barn- och ungdomsböcker utgivna 2003 och framåt. Det finns flera sätt att söka: genom sökrutan eller genom ämnesord och kategorier. Det går också att filtrera sökresultatet på medietyp och ålder. Börja gärna med att kolla att länken till ditt bibliotek är korrekt och att den ger träff. Hör av dig till oss annars så rättar vi till!

Förberedelser för dig som jobbar på bibliotek

Jobbar ni med boktrailers eller filmar boktips? Vill ni synas på Barnens bibliotek? Hör av er!

Vad vill barn i vår målgrupp läsa om för tema? Vem önskar de en intervju med? Mejla oss gärna med tips!

När du visar sidan för barn: visa inte för mycket åt gången. Oftast räcker det att skapa ett krypin och lägga några titlar i en boklista som sedan görs till en affisch. Ett annat alternativ är att visa på en pågående tävling och stötta barnen att delta i den. Lägg gärna en direktlänk till Barnens bibliotek er dators skrivbord för snabb åtkomst.

Beställ gärna gratis bokmärken av oss. Det finns också ett vykort för tjänsten Barnbibblan som passar att dela ut till förskolan och förskolebarn. Temaaffischer med lästips och annat material som pyssel, monstermasker, bok-OS-medaljer och diplom och deckarvandring finns att ladda ner för egen utskrift under Hemmenyn.

Det går att anmäla sig till sidans nyhetsbrev som utkommer cirka en gång per månad för att vara extra uppdaterad kring vad som händer.

Dela med dig!

Kan du bidra med nåt? Pysseltips, färdigt material, quiz, innehåll? Vi tar tacksamt emot tips, tankar, idéer kring webbplatsen på info@barnensbibliotek.se