Att nå de unga med TikTok och Snapchat – Vadstena vidgar sitt arbete på sociala medier

Hur kan man som bibliotek nå de unga, som inte i någon större utsträckning frekventerar de sociala medier som vi vuxna använder? Vadstena bibliotek har vidgat sina sociala medier-vyer och börjat med Tik Tok och Snapchat.

Hej Maria Hallonsten och Ellen Storm Edholm på Vadstena bibliotek! Ni har startat ett TikTok-konto och Snapchat-konto för att nå era yngre besökare. Kan ni berätta om de tankar och idéer som har lett fram till detta?

Vi funderade över hur vi ska kunna hålla kontakten med de barn och ungdomar som tidigare har kommit till biblioteket, men som inte besöker oss nu under coronakrisen. Vi ville även hitta barn och ungdomar som inte har hittat till oss ännu. Vi har sett att många ungdomar använder Tiktok. Det är kanaler där det är lättare att nå yngre åldrar. De används mer frekvent än både Instagram och Facebook som de flesta bibliotek redan har konton på. 

Kan ni berätta lite om vad TikTok och Snapchat är för den som inte använt det tidigare?

TikTok är en kanal där man lägger upp videor. Det finns färdiga bakgrundsljud som man till exempel kan mima eller dansa till, men det går även att spela in videor med eget ljud. Snapchat är mer av ett chattforum där man kan skicka bilder eller videor till varandra med text eller bara skriva i en chatt. På Snapchat syns dock bilderna i endast 24 timmar. Skillnaden mellan TikTok och Snapchat är att man följer varandra på TikTok (likt Instagram) och måste bli vän med varandra på Snapchat (likt Facebook).

Tre skärmdumpar från inlägg på Vadstena biblioteks TokTok.

Vilken teknik behöver man för att komma igång?

Någon slags smartphone eller surfplatta där man kan ladda hem appar.

Har ni några tips till den som vill komma igång med TikTok och Snapchat på sitt bibliotek?

Först och främst är det viktigt att läsa in sig på hur apparna fungerar och testa sig fram för att förstå det! Sedan kan det vara bra om det man lägger ut är på en nivå som passar målgruppen. Till exempel tänka på att det kanske inte är för de allra minsta barnen och heller inte för vuxna. Om man sedan vill nå ut till många främst på TikTok är det viktigt att använda sig av redan befintliga ljud som många andra använder sig av och även använda sig av hashtaggar. På så sätt hittar andra TikTokare lättare just din video. Ett tips är att använda er av en yngre kollega, en prao eller varför inte ett gäng med kids som hänger på bibblan.

Vad får ni för respons från era följare?

Endast bra respons än så länge. De flesta tittar dock utan att lämna några fotspår i form av likes och kommentarer. Man kan se att det är många som tittar på våra TikToks och Snapchat-storys. Vi har sett att en av våra videor har visats 1000 gånger redan.

Vad är det roligaste med TikTok och Snapchat?

Att det finns alla möjliga människor och att chansen att få vara kreativ är oändlig. Vi som arbetat med detta har det skitkul ihop under våra filminspelningar. Vi har ett litet tema i vissa av våra videor på Tiktok, där man får följa en ur personalen som smygläser på olika ställen i biblioteket.

Något mer ni vill tillägga?

På Snapchat använder vi oss främst av det så kallade My Story, där man kan lägga upp en bild eller video så alla vänner kan se den istället för att bara skicka det till en person. Själva chattfunktionen med enstaka personer använder vi oss alltså inte så mycket av än.

Gå gärna in och följ oss på Tiktok under namnet vadstenabibliotek.