8 Sidor – lättlästa nyheter digitalt och på papper
8 Sidor är en välkänd nyhetstidning. Förutom i tryckt form finns den på webben och som app. Då behovet av lättlästa nyheter är stort, blir tidningen en viktig del av bibliotekens demokratiarbete. Chefredaktör Marie Hillblom berättar om ett angeläget uppdrag – att förklara en komplex värld på lätt svenska.
Många människor kan inte ta till sig nyheter eller förstå hur samhället fungerar om de inte får det förklarat på lättläst svenska. 8 Sidor vänder sig till en bred målgrupp, bland annat personer med intellektuell funktionsnedsättning, ovana läsare, personer som lär sig svenska och skolelever. Även personer med exempelvis koncentrationssvårigheter eller lätt demens kan ha behov av texter på lättläst svenska.
Marie Hillblom är chefredaktör på 8 Sidor och betonar alla människors rätt till nyheter.
– För att kunna vara med och bestämma och säga vad man tycker är det viktigt att veta vad som händer. Informerade människor deltar mer i samhället. Nyhetsmedia är många människors främsta källa för att veta vad som händer. Men de stora nyhetsmedierna är för svåra för många. Därför behövs lättlästa nyheter. Alla har rätt att kunna delta i demokratin.
Tidningsredaktionen märker av en ökning av trafik till webbplatsen vid särskilda händelser, som exempelvis under coronapandemin eller under ett valår.
– Vi ser att människor har en stor vilja att förstå. Också det som kan vara svårt, säger Marie och berättar att engagemanget från läsarna är stort.
8 Sidor får in flera hundra frågor från läsarna varje år. Alla frågor får svar och en del frågor blir till journalistik på sajten. Läsarna kan kommentera nyheter i kommentarsfältet. 8 Sidor skriver också om begrepp som exempelvis inflation och fyraprocentspärren på ett lättfattligt sätt.
Trots att 8 Sidor når många läsare och finns i tryckt form på de allra flesta bibliotek, är det många fler som har behov av den. Inte minst genom att kunna nå den digitalt, antingen via webbsajten eller via appen.
Marie Hillblom lyfter fram bibliotekens viktiga demokratiarbete och hoppas att biblioteken kan sprida information om 8 Sidor även som digital resurs. Flera bibliotek använder tidningen i exempelvis språk- och nyhetscaféer eller liknande.
– Undersökningar visar att runt 40 procent av svenskarna har svårt att ta till sig långa och komplicerade texter. Behovet av lättlästa nyheter är större än vad vi tror. Lättlästa nyheter gör demokratin starkare.
Tidningen 8 Sidor görs av journalister på en oberoende nyhetsredaktion.
8 Sidor ges ut av Myndigheten för tillgängliga medier, MTM.
Digiteket vill gärna ha in exempel på hur 8 Sidor har använts som en resurs i bibliotekens MIK- och demokratiarbete – eller i det läsfrämjande uppdraget också, för den delen! Hör av dig!
Läs mer
Ulrika Danielsson arbetar på biblioteksutveckling i Region Uppsala och Karin Ågren arbetar på biblioteksutveckling i Region Uppsala.