Linnéa Jönsson
Hoppa över filtreringSurfa reklamfritt – rensa flödet med annonsblockerare
Är annonser på nätet ett nödvändigt ont som internetanvändare får stå ut med? Nej! Det finns faktiskt ett enkelt sätt för dig att nästan helt slippa se annonser i ditt flöde: annonsblockerare. De kan enklast beskrivas som en slags “Ingen reklam tack”-skyltar för surfande på nätet. Annonsblockerare är en extremt enkel och i de flesta fall helt gratis tjänst som kommer att göra ditt surfande så mycket bättre på många plan. I denna kurs lär du dig installera, hantera och i stora drag förstå hur en annonsblockerare fungerar.
Folkbiblioteken i ett förändrat politiskt landskap – ett forskningsprojekt om politisk påverkan
Forskningsprojektet "Folkbiblioteken i ett förändrat politiskt landskap" har under flera års tid undersökt hur folkbibliotekens uppdrag att verka för det demokratiska samhällets utveckling påverkas när synen på vad demokrati egentligen är ifrågasätts. I denna artikel berättar forskarna mer om politisk påverkan på folkbibliotek och vilka slutsatser de kom fram till under projektets gång.
Bokkunskap del 1: ISBN – I Siffrornas Briljanta Nummervärld
I denna kurs undersöker vi siffersystemet som många i bok- och biblioteksvärlden använder sig av dagligen men som inte så många vet historien bakom: ISBN. Men vad står de olika siffrorna för? Vad är skillnaden på ISBN-13 och ISBN-10? Och varför har inte 70 år gamla böcker något ISBN?
Resursbibliotek för minoritetsspråket jiddisch –Bikher, bibliotekn un yidishe kultur (ביכער, די ביבליאטעקן און יידישע קולטור)
Det finns fem olika resursbibliotek för de olika minoritetsspråken. Digiteket träffade två av medarbetarna på Judiska biblioteket i Stockholm, som är resursbibliotek för minoritetsspråket jiddisch, för att ta reda på mer om språket och hur biblioteken kan jobba för att lyfta fram jiddisch och judisk kultur.
Teckenspråk, tillgänglighet och turkosa hyllor – en intervju med Desirée Stensdotter
Desirée Stensdotter, som är utbildad teckenspråks- och dövblindtolk, har på flera sätt arbetat med att utveckla tillgänglighetsarbetet både i Piteå där hon jobbar men även i hela Norrbotten. I den här intervjun ger hon sina bästa tips för bibliotek som vill jobba mer med tillgänglighet och berättar även om hur det kom sig att hon började spela in boktips på teckenspråk och så småningom även var med och tog fram en turkos hylla och en Funkisverktygslåda till biblioteket.
Nya MIK-kurser för seniorer – intervju med Mobile Stories
Lotta Bergseth och Jenny Sköld har skapat Medveten på nätet ett kurspaket på sammanlagt sju kurser om medie- och informationskunnighet riktat till seniorer. I samband med publiceringen av kurserna så ställde vi några frågor till dem. De har tidigare främst arbetat med unga som målgrupp så att ta fram material för seniorer var något som kändes både roligt och utmanande.
Omvärldsbevaka med Bokmässan Play
Missade du bokmässan i Göteborg i höstas? Nu finns en stor del av programmet tillgängligt kostnadsfritt på strömningstjänsten Bokmässan Play. Här tipsar vi om några guldkorn ur programmet som kan vara intressanta och relevanta för biblioteksmedarbetare.
Dramatik på bibblan – bibliotekarier och manusförfattare samarbetar
Utifrån en önskan om att synliggöra manusförfattare som yrkesgrupp och lyfta fram dramatik som en viktig form av litteratur startade två medarbetare på Centrum för dramatik ett samarbete med två folkbibliotek. Resultatet blev Dramatik på bibblan, en workshop i manusskrivande för barn och unga.
Året med Digiteket i siffror – 2023
Nu är Digitekets statistik från förra året äntligen på plats och i denna artikel presenterar vi det mest relevanta. Vilka kurser var mest populära och vilka artiklar var de mest lästa? Vilka regioner ligger i topp och vilka kommuner är bäst när det gäller användning av Digiteket? Allt detta och mycket mer hittar du i denna artikel om året som gått fylld av siffror, staplar och procentenheter.
Har något hackat mitt lösenord!? – några enkla tips för att inte drabbas av panik
Det är lätt att drabbas av panik när man läser nyheter om lösenordsläckor. Men hur vet jag om just min e-postadress har läckt ut och hamnat i fel händer? Och hur ska jag göra om jag har drabbats? Här kommer några enkla tips.
Från skånska slott och äldreboenden – tips och tricks från en museipedagog
Att hålla i visningar av biblioteken kan vara både svårt och utmanande. I ett försök till att inspirera biblioteksmedarbetare till att bli bättre på att hålla visningar så pratar Digiteket i denna text med en museipedagog på Malmö museum.
Utsätt dig för lögndetektorn – intervju och föreläsning med Hugo Ewald Hurinsky
Hugo Ewald Hurinsky har skrivit en lättläst bok om källkritik på nätet för unga. Här kan du läsa en intervju med Hugo och även ta del av hans föreläsning på MIK-dagen 2023.
Bannade böcker och förbjuden läsning – en intervju med Svenska PEN
Den 9–15 oktober 2023 var det Banned Books Week Sverige, det året för första gången som en nationell kampanj. Digiteket ringde upp verksamhetsledaren för Svenska PEN, en av initiativtagarna bakom kampanjen, för att ta reda på mer om varför det är viktigt att lyfta frågor om förbjuden litteratur.
Ord bakom lås och bom – Kungälvs bibliotek lyfter fängslad och förbjuden litteratur
I Kungälv startades nyligen projektet "Fängslad litteratur" på biblioteket med syfte att lyfta frågor om demokrati, yttrandefrihet och mänskliga rättigheter. Detta har resulterat i dels en litteratursamling bestående av förbjuden litteratur, dels programverksamhet på biblioteket på samma ämne.
”Vi är ju varandras blåsippor” – biblioterapeutiska metoder i Halmstad
Vad är biblioterapi och vad ska man tänka på om man vill börja arbeta med det? Två erfarna bibliotekarier i Halmstad berättar i denna artikel om de lärt sig under de år de jobbat med metoden.
Manga för alla åldrar – en intervju med serietecknaren Natalia Batista
För den oinvigde kan det vara svårt att hålla koll på alla olika sorters mangaserier. Digiteket ringde upp en av landets mest etablerade mangatecknare för att ta reda på mer om manga. Hon ger även några handfasta tips på vad biblioteken kan tänka på när de köper in och organiserar sina mangahyllor.
“Du är ny här va?” – att jobba som sommarvikarie på bibliotek
En gång har alla biblioteksmedarbetare varit nya på jobbet och mycket som idag är helt självklart var helt främmande för en då. I denna sommarkrönika berättar Linnéa Jönsson om flera av de både komiska och frustrerande situationer som kan uppstå när man för första gången arbetar sommarvikarie på ett folkbibliotek. Stor igenkänningsfaktor utlovas!
Kollegialt lärande i praktiken – att få syn på sina egna och varandras kompetenser
Nyligen publicerade Digiteket en vägledning för hur man kan jobba med kollegialt lärande i sitt uppdrag som läsfrämjare. Men vad innebär egentligen kollegialt lärande och hur kan man använda det som en metod på sin arbetsplats? Vi var med under en workshop där biblioteksmedarbetare i Skåne fick testa på metoden och ställde frågor till arrangörerna och deltagarna. Varje år anordnar Biblioteksutveckling i Region Skåne SUD – Stora utvecklingsdagen, en dag där folkbibliotek i Skåne har möjlighet att inspireras och dra lärdomar av varandra genom att berätta om olika projekt och utvecklingsinsatser de genomfört under året. Temat för årets träff var “Samtal” och under eftermiddagen fick de som ville ta chansen att testa på “Kollegialt lärande i samtal”. Workshoppen arrangerades av Tove Eriksson Mrozowski och Fanny ...