Hoppa direkt till sökresultat Gå direkt till innehållet

Linnéa Jönsson

Hoppa över filtrering

Filtrera

Taggar

Innehållstyp

Form

Målgrupp

Tidsåtgång

Information och internet
5 min

Nya MIK-kurser för seniorer – intervju med Mobile Stories

Artikel

Lotta Bergseth och Jenny Sköld har skapat Medveten på nätet ett kurspaket på sammanlagt sju kurser om medie- och informationskunnighet riktat till seniorer. I samband med publiceringen av kurserna så ställde vi några frågor till dem. De har tidigare främst arbetat med unga som målgrupp så att ta fram material för seniorer var något som kändes både roligt och utmanande.

Organisation och omvärld
5 min

Omvärldsbevaka med Bokmässan Play

Artikel

Missade du bokmässan i Göteborg i höstas? Nu finns en stor del av programmet tillgängligt kostnadsfritt på strömningstjänsten Bokmässan Play. Här tipsar vi om några guldkorn ur programmet som kan vara intressanta och relevanta för biblioteksmedarbetare.

Läslust och lässtimulans
5-30 min

Dramatik på bibblan – bibliotekarier och manusförfattare samarbetar 

Artikel

Utifrån en önskan om att synliggöra manusförfattare som yrkesgrupp och lyfta fram dramatik som en viktig form av litteratur startade två medarbetare på Centrum för dramatik ett samarbete med två folkbibliotek. Resultatet blev Dramatik på bibblan, en workshop i manusskrivande för barn och unga.

Skapande och kommunikation
5 min

Året med Digiteket i siffror – 2023

Artikel

Nu är Digitekets statistik från förra året äntligen på plats och i denna artikel presenterar vi det mest relevanta. Vilka kurser var mest populära och vilka artiklar var de mest lästa? Vilka regioner ligger i topp och vilka kommuner är bäst när det gäller användning av Digiteket? Allt detta och mycket mer hittar du i denna artikel om året som gått fylld av siffror, staplar och procentenheter.

IT och säkerhet
5 min

Har något hackat mitt lösenord!? – några enkla tips för att inte drabbas av panik

Artikel

Det är lätt att drabbas av panik när man läser nyheter om lösenordsläckor. Men hur vet jag om just min e-postadress har läckt ut och hamnat i fel händer? Och hur ska jag göra om jag har drabbats? Här kommer några enkla tips.

Organisation och omvärld
5-30 min

Från skånska slott och äldreboenden – tips och tricks från en museipedagog

Artikel

Att hålla i visningar av biblioteken kan vara både svårt och utmanande. I ett försök till att inspirera biblioteksmedarbetare till att bli bättre på att hålla visningar så pratar Digiteket i denna text med en museipedagog på Malmö museum.

Information och internet
5 min

Utsätt dig för lögndetektorn – intervju och föreläsning med Hugo Ewald Hurinsky

Artikel

Hugo Ewald Hurinsky har skrivit en lättläst bok om källkritik på nätet för unga. Här kan du läsa en intervju med Hugo och även ta del av hans föreläsning på MIK-dagen 2023.

Demokrati och delaktighet
5-30 min

Bannade böcker och förbjuden läsning – en intervju med Svenska PEN

Artikel

Den 9–15 oktober var det Banned Books Week Sverige, i år för första gången som en nationell kampanj. Digiteket ringde upp verksamhetsledaren för Svenska PEN, en av initiativtagarna bakom kampanjen, för att ta reda på mer om varför det är viktigt att lyfta frågor om förbjuden litteratur.

Demokrati och delaktighet
5 min

Ord bakom lås och bom – Kungälvs bibliotek lyfter fängslad och förbjuden litteratur

Artikel

I Kungälv startades nyligen projektet "Fängslad litteratur" på biblioteket med syfte att lyfta frågor om demokrati, yttrandefrihet och mänskliga rättigheter. Detta har resulterat i dels en litteratursamling bestående av förbjuden litteratur, dels programverksamhet på biblioteket på samma ämne.

Läslust och lässtimulans
5-30 min

”Vi är ju varandras blåsippor” – biblioterapeutiska metoder i Halmstad

Artikel

Vad är biblioterapi och vad ska man tänka på om man vill börja arbeta med det? Två erfarna bibliotekarier i Halmstad berättar i denna artikel om de lärt sig under de år de jobbat med metoden.

Litteratur och litteraturförmedling
5 min

Manga för alla åldrar – en intervju med serietecknaren Natalia Batista

Artikel

För den oinvigde kan det vara svårt att hålla koll på alla olika sorters mangaserier. Digiteket ringde upp en av landets mest etablerade mangatecknare för att ta reda på mer om manga. Hon ger även några handfasta tips på vad biblioteken kan tänka på när de köper in och organiserar sina mangahyllor.

Organisation och omvärld
5 min

“Du är ny här va?” – att jobba som sommarvikarie på bibliotek

Artikel

En gång har alla biblioteksmedarbetare varit nya på jobbet och mycket som idag är helt självklart var helt främmande för en då. I denna sommarkrönika berättar Linnéa Jönsson om flera av de både komiska och frustrerande situationer som kan uppstå när man för första gången arbetar sommarvikarie på ett folkbibliotek. Stor igenkänningsfaktor utlovas!

Organisation och omvärld
5 min

Kollegialt lärande i praktiken – att få syn på sina egna och varandras kompetenser

Artikel

Nyligen publicerade Digiteket en vägledning för hur man kan jobba med kollegialt lärande i sitt uppdrag som läsfrämjare. Men vad innebär egentligen kollegialt lärande och hur kan man använda det som en metod på sin arbetsplats? Vi var med under en workshop där biblioteksmedarbetare i Skåne fick testa på metoden och ställde frågor till arrangörerna och deltagarna. Varje år anordnar Biblioteksutveckling i Region Skåne SUD – Stora utvecklingsdagen, en dag där folkbibliotek i Skåne har möjlighet att inspireras och dra lärdomar av varandra genom att berätta om olika projekt och utvecklingsinsatser de genomfört under året. Temat för årets träff var “Samtal” och under eftermiddagen fick de som ville ta chansen att testa på “Kollegialt lärande i samtal”. Workshoppen arrangerades av Tove Eriksson Mrozowski och Fanny ...

IT och säkerhet
5 min

DIGG-rapporten: en lägesrapport om svensk digitalisering

Artikel

Organisation och omvärld

Stor variation av matnyttigt material för biblioteken på Bokmässan Play

Artikel