Hoppa direkt till sökresultat Gå direkt till innehållet

Linnéa Jönsson

Hoppa över filtrering

Filtrera

Taggar

Innehållstyp

Form

Målgrupp

Tidsåtgång

Organisation och omvärld
5-30 min

Från skånska slott och äldreboenden – tips och tricks från en museipedagog

Artikel

Att hålla i visningar av biblioteken kan vara både svårt och utmanande. I ett försök till att inspirera biblioteksmedarbetare till att bli bättre på att hålla visningar så pratar Digiteket i denna text med en museipedagog på Malmö museum.

Information och internet
5 min

Utsätt dig för lögndetektorn – intervju och föreläsning med Hugo Ewald Hurinsky

Artikel

Hugo Ewald Hurinsky har skrivit en lättläst bok om källkritik på nätet för unga. Här kan du läsa en intervju med Hugo och även ta del av hans föreläsning på MIK-dagen 2023.

Litteratur och litteraturförmedling
5-30 min

Bannade böcker och förbjuden läsning – en intervju med Svenska PEN

Artikel

Den 9–15 oktober var det Banned Books Week Sverige, i år för första gången som en nationell kampanj. Digiteket ringde upp verksamhetsledaren för Svenska PEN, en av initiativtagarna bakom kampanjen, för att ta reda på mer om varför det är viktigt att lyfta frågor om förbjuden litteratur.

Litteratur och litteraturförmedling
5 min

Ord bakom lås och bom – Kungälvs bibliotek lyfter fängslad och förbjuden litteratur

Artikel

I Kungälv startades nyligen projektet "Fängslad litteratur" på biblioteket med syfte att lyfta frågor om demokrati, yttrandefrihet och mänskliga rättigheter. Detta har resulterat i dels en litteratursamling bestående av förbjuden litteratur, dels programverksamhet på biblioteket på samma ämne.

Läslust och lässtimulans
5-30 min

”Men vi är ju varandras blåsippor” – biblioterapeutiska metoder i Halmstad

Artikel

Vad är biblioterapi och vad ska man tänka på om man vill börja arbeta med det? Två erfarna bibliotekarier i Halmstad berättar i denna artikel om de lärt sig under de år de jobbat med metoden.

Litteratur och litteraturförmedling
5 min

Manga för alla åldrar – en intervju med serietecknaren Natalia Batista

Artikel

För den oinvigde kan det vara svårt att hålla koll på alla olika sorters mangaserier. Digiteket ringde upp en av landets mest etablerade mangatecknare för att ta reda på mer om manga. Hon ger även några handfasta tips på vad biblioteken kan tänka på när de köper in och organiserar sina mangahyllor.

Organisation och omvärld
5 min

“Du är ny här va?” – att jobba som sommarvikarie på bibliotek

Artikel

”Vad gäller egentligen för fjärrlån på sommaren?” “Var finns de där blanketterna för Sommarboken?” “Vad sjutton är en DAISY-spelare?” Känner du igen någon av dessa frågor? Då har du antagligen jobbat som sommarvikarie på ett folkbibliotek någon gång. Säg att du pluggar till bibliotekarie och att du precis fått ditt första riktiga sommarjobb på ett bibliotek. Du känner dig stolt och förväntansfull och vill naturligtvis visa framfötterna, vara behjälplig, serviceinriktad och p-r-o-f-e-s-s-i-o-n-e-l-l. Du vill svara rätt på varenda fråga du får och slänga ur dig boktips till höger och vänster, som träffar rätt varenda gång. Du vill möta barn, unga och vuxna som efter dina träffsäkra tips kommer tillbaka till biblioteket med tårar i ögonen och euforiskt utbrister ”Tack för en otrolig läsupplevelse!” eller ”Tack ...

Organisation och omvärld
5 min

Kollegialt lärande i praktiken – att få syn på sina egna och varandras kompetenser

Artikel

Nyligen publicerade Digiteket en vägledning för hur man kan jobba med kollegialt lärande i sitt uppdrag som läsfrämjare. Men vad innebär egentligen kollegialt lärande och hur kan man använda det som en metod på sin arbetsplats? Vi var med under en workshop där biblioteksmedarbetare i Skåne fick testa på metoden och ställde frågor till arrangörerna och deltagarna. Varje år anordnar Biblioteksutveckling i Region Skåne SUD – Stora utvecklingsdagen, en dag där folkbibliotek i Skåne har möjlighet att inspireras och dra lärdomar av varandra genom att berätta om olika projekt och utvecklingsinsatser de genomfört under året. Temat för årets träff var “Samtal” och under eftermiddagen fick de som ville ta chansen att testa på “Kollegialt lärande i samtal”. Workshoppen arrangerades av Tove Eriksson Mrozowski och Fanny ...

IT och säkerhet
5 min

DIGG-rapporten: en lägesrapport om svensk digitalisering

Artikel