Angelägen forskning – ett forskarforum för starka bibliotek
Välkommen till Angelägen forskning, ett forskarforum för stärkta bibliotek arrangerat av Kulturrådet, Kungliga biblioteket, Digiteket och Myndigheten för tillgängliga medier (MTM).
Att läsfrämja för delaktighet
Den 28 november kl. 09:00–10:00 sker året sista sändning av Angelägen forskning som ägnas åt hur vi kan läsfrämja för ökad delaktighet. Vi kommer att få höra Linda Stjernholm, doktorand vid Certec, tala med Malin Reimerthi från Lomma bibliotek och Lisa Olsson Dahlquist, verksamhetsutvecklare vid MTM. Samtalet kommer kretsa kring hur läsning och information kan göras tillgängligt för fler, däribland genom lättläst.
Sändningen inleder en halvdag om läsfrämjande och att förmedla lättläst litteratur arrangerat av MTM. Här kan du ta del av hela programmet för dagen.
Se sändningen här:
Nyhetsbrev om Angelägen forskning
Anmäl dig till Angelägen forsknings e-postlista för att få påminnelser om kommande tillfällen.
Jag vill få information om kommande tillfällen av Angelägen forskning!
Tidigare tillfällen
5 juni 2024: Folkbibliotek och samverkan med Sofia Lindström Sol och Mohammed Mekrami
Angelägen forskning: Folkbibliotek och samverkan
Folkbibliotekens arbete med samverkan och delaktighet stod i centrum för detta avsnitt av forskarforumet Angelägen forskning. Sofia Lindström Sol, lektor på Högskolan i Borås och Mohammed Mekrami, bibliotekschef för folkbibliotek och kulturhus i Uppsala, diskuterade olika aspekter av samverkan och delaktighet med fokus på målgruppen ungdomar. Samverkan och delaktighet är angelägna frågor för folkbibliotek. Hur kan bibliotek samverka med olika aktörer, hur kan delaktighet med bibliotekens användare öka, på vilka sätt är social hållbarhet en del av folkbiblioteks arbete och hur påverkar dessa aspekter bibliotekens medarbetare? Dessa frågor utforskades i detta tillfälle av Angelägen forskning där Sofia Lindström Sol, lektor på Högskolan i Borås, samtalade med Mohammed Mekrami, bibliotekschef för folkbibliotek och kulturhus i Uppsala. Se samtalet i efterhand Samtalet tog sin utgångspunkt i Sofia …
7 mars 2024: Bibliotek i beredskap med Anna McWilliams och Linda Wagenius
Angelägen forskning: bibliotek och beredskap
Allt fler bibliotek arbetar idag med att skapa beredskap i sina verksamheter och vissa har också fått utpekade roller i den kommunala beredskapsplaneringen. I detta avsnitt av Angelägen forskning fördjupas kunskapen om vilka hot som kan komma att riktas mot biblioteksverksamheten.
23 november 2023: Att läsfrämja för öronen med Julia Pennlert och Sirpa Bark
Angelägen forskning: Att läsfrämja för öronen
I detta tillfälle av Angelägen forskning står rösten, ljudet och samtalet som en del av det läsfrämjande arbetet i fokus. I samtalet medverkar Sirpa Bark och Julia Pennlert från Bibliotekshögskolan vid Högskolan i Borås samt Linda Willander, bibliotekschef vid Ystads stadsbibliotek.
29 september 2023: Den okända berättelseskatten – och hur folkbibliotek kan arbeta mer med den med Hanna Schimmer, Charlotte Hyltén-Cavallius och Tomas Woodski
Angelägen forskning: Den okända berättelseskatten – och hur folkbibliotek kan arbeta mer med den
I det senaste avsnittet av Angelägen forskning diskuteras bevarandet av muntliga berättartraditioner inom Sveriges nationella minoritetsspråk, och hur folkbibliotek kan spela en större roll i detta. Programmet, som spelades in på Bokmässan i Göteborg 2023, belyser de utmaningar som finns kring läs- och skrivkunnigheten i dessa språk, och utforskar strategier för att främja deras användning i tryckt form.
6 september 2023: Bibliotek som social infrastruktur och demokratiskt nav med Johanna Rivano Eckerdal och Kristina Elding
Angelägen forskning: Bibliotek som social infrastruktur och demokratiskt nav
Vid det här tillfället av Angelägen forskning stod Bibliotek som social infrastruktur och begreppet ”att biblioteka” i fokus för samtalet mellan Johanna Rivano Eckerdal, docent och universitetslektor i biblioteks- och informationsvetenskap vid Lunds universitet, och Kristina Elding, utvecklingsstrateg på bibliotek, kultur- och fritidsförvaltningen i Lund.
24 mars 2023: Hur styrs egentligen biblioteken? med Hanna Carlsson och Nick Jones
Angelägen forskning: Hur styrs egentligen biblioteken?
I detta tillfälle av Angelägen forskning diskuteras bibliotekens demokratiska roll och dessrelation till politiken och det politiska, och diskussionen kretsar kring styrdokument, politisk påverkan och hur bibliotekslagen används för att legitimera verksamheten. Trots exempel på diskrepans mellan nationell och kommunal styrning betonade båda talarna vikten av att känna sina styrdokument och ramverk. Vid detta tillfälle av Angelägen forskning samtalade Hanna Carlsson, lektor vid Linnéuniversitetet, med Nick Jones, verksamhetschef för Konst och bibliotek i Huddinge, om bibliotekens demokratiska roll i en komplex samtid. Hanna Carlsson inledde med att presentera två studier som fungerade som en gemensam utgångspunkt för samtalet. I dessa två studier har Hanna Carlsson tillsammans med andra forskare undersökt folkbiblioteken och dess relation till “politiken” och “det politiska”. Hon beskriver “politiken” som strukturen för …
23 november 2022: Barn och bibliotek under pandemin med Amira Sofie Sandin, Emma Berge Kleber och Marie Johansen
22 september 2022: Bibliotekens roll i hållbar utveckling? med Lisa Engström, Joacim Hansson, Anna Lundh och Catharina Isberg
14 juni 2022: Lyssnande läsning med Anna Lundh och Elin Nordh
Lyssnande läsning: Angelägen forskning med Anna Lundh och Elin Nord
Lyssnande läsning ligger i tiden. Många läser idag ljudböcker av olika anledningar. Talböcker och andra inlästa böcker vidgar tillgången till litteratur för personer som inte kan ta del av svartskrift. Men vilka förutsättningar och behov har de som läser i tillgängligt format? Under detta tillfälle med Angelägen forskning lyfter forskaren Anna Lundh och bibliotekarien Elin Nord fram olika perspektiv på lyssnande läsning samt hur biblioteken kan arbeta för dem som behöver läsa i tillgängliga format.
21 april 2022: Källkritikens ramar med Jutta Haider och Jenny Lindmark Svedgård
8 mars 2022: Folkbibliotek i glesbygd – demokratiska utmaningar och förbisedda möjligheter med Joacim Hansson och Karin Råghall
15 december 2021: Forskning och omvärldsbevakning på folkbibliotek med Ola Pilerot och Cecilia Gärdén
28 oktober 2021: Meröppet bortom tekniken med Lisa Engström och Anna Åkerberg
Om Angelägen forskning
Angelägen forskning är ett samarrangemang mellan Kungliga biblioteket, Kulturrådet, Digiteket och Myndigheten för tillgängliga medier (MTM). Det är ett forskarforum som presenterar och diskuterar aktuell forskning som en fortbildning för biblioteksmedarbetare. Angelägen forskning är en serie seminarier där du som deltar live har möjlighet att ställa frågor.